Werken

Werken

Overzicht van artikelen gerelateerd aan werken

Ben je afgestudeerd en op zoek naar een baan? Of ben je nog aan het studeren maar wil je graag een bijbaantje naast je studie? Alleen weet je niet zo goed waar je moet zoeken voor die ene leuke (bij)baan? Of twijfel je nog tussen het werken als zelfstandig ondernemer of een baan in loondienst? Op deze pagina vind je handige tips en informatie voor het vinden van de ideale baan na je studie of bijbaan naast je huidige studie. Heb je inmiddels wel al een aantal vacatures gevonden voor jouw perfecte (bij)baan, maar weet je niet zo goed hoe je moet solliciteren met de meeste kans op succes? Lees dan verder voor handige tips voor jouw sollicitatie.

Bijbaantje

Een bijbaantje naast je studie kan grote financiële voordelen hebben. Je hebt tenslotte wat meer te besteden en dat is wel zo lekker, zeker gezien alle feestjes en avondjes uit. Je wil natuurlijk niet op stap gaan in oude kleren. Een bijbaantje nemen is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar vind je een bijbaan als student? Welke bijbaantjes sluiten goed aan bij een voltijd studie en welke niet? Om het zoeken naar een geschikt bijbaantje wat makkelijker te maken vind je onderstaand de populairste bijbanen voor studenten op een rijtje:

  • Werken bij een callcenter
  • Een baantje in de horeca
  • Hulp aan huis
  • Oppassen
  • Schoonmaakwerk

Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van de verschillende bijbanen voor jou als student en handige links voor een bijbaantje.

Na je studie aan het werk

Als je bent afgestudeerd en niet meer verder gaat studeren en geen wereldreis gaat maken, is het waarschijnlijk je plan om te gaan werken. De grote vraag is dan: hoe ga je aan het werk? Ga je in loondienst of juist aan de slag als zelfstandig ondernemer? Wanneer je in loondienst gaat heb je het voordeel van de zekerheid van een vast contract en dus een vast inkomen, wat de kans op het krijgen van een hypotheek vergroot. Wel zo lekker als je graag een eigen huis wil kopen. Het voordeel van werken als ZZP’er of freelancer is dat je zelf bepaald welke opdrachten je aanneemt en dus wat voor werk je doet. Daarnaast bepaal je zelf je tarief, de dagen en uren die je werkt en heb je geen toestemming nodig van een baas om op vakantie te gaan. Een nadeel aan het werken als zelfstandig ondernemer is dat je zelf je verzekeringen moet regelen en de administratie moet bijhouden. Op deze pagina vind je meer informatie over de voor- en nadelen van het werken in loondienst en het werken als zelfstandig ondernemer. Daarnaast vind je handige links voor als je na je studie aan het werk gaat.

Netwerken

Als je op zoek bent naar een baan is netwerken een zeer geschikte manier om een baan te vinden. Het primaire doel van netwerken is het uitwisselen van informatie. In feite is het geven en nemen; jij bent op zoek naar een baan maar misschien kan je ook de ander helpen aan nuttige informatie of nieuwe contacten. Hieronder vind je in 4 stappen hoe je het netwerken succesvol aan kan pakken:

  1. Breng je eigen netwerk in kaart: Je netwerk is groter dan je denkt!
  2. Voer gesprekken: Via gesprekken kom je aan nieuwe informatie en contacten. Vergeet daarom niet om na een gesprek de contactgegevens van de ander te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een visitekaartje.
  3. Bouw je netwerk uit: Bezoek netwerkenevenementen en bel bedrijven waar je graag zou willen werken op en vraag naar de mogelijkheden.
  4. Onderhoud je netwerk: Hou je contacten warm en bedenk altijd goed dat netwerken geven en nemen is. Probeer de ander dus ook te helpen!

Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips om succesvol te netwerken.

Online netwerken

Naast het ‘gewone’ netwerken tijdens bijvoorbeeld borrels of evenementen, kan je via online netwerken ook heel ver komen. De vraag is: hoe kan je het beste online netwerken? Hiervoor zijn een aantal strategieën, waaronder het gebruik van social media. Denk bijvoorbeeld aan Facebook en LinkedIn. Via deze platformen kan je al een heel eind komen. Met name via LinkedIn, dat bedoeld is om te netwerken. Op LinkedIn vind je daarom ook vacatures van zowel nationale als internationale organisaties. Let er wel op dat je persoonlijke online profiel een belangrijk punt van aandacht is tijdens online netwerken. Dit is immers jouw online visitekaartje en je wil dan ook dat je profiel er goed en aantrekkelijk uit ziet. Oude vakantiefoto’s en berichten wil je liever niet openbaar hebben staan voor je mogelijke toekomstige werkgever. Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips voor succesvol online netwerken.

Solliciteren

Of je nou op zoek bent naar een bijbaan, een vaste baan of een stageplek: je moet bijna altijd eerst solliciteren. Een sollicitatieproces kan voor sommigen erg spannend zijn. Zo moet je een sollicitatiebrief schrijven en op een sollicitatiegesprek gaan. Ook als je het niet spannend vind is dit niet iets wat je dagelijks doet. Daarom is het wel zo prettig om te weten hoe je jouw sollicitatie het beste aan kunt pakken. Een goed CV is een belangrijk onderdeel van een succesvolle sollicitatie. Met een mooi, overzichtelijk en verzorgde CV spring je er sneller uit tussen te verschillende sollicitanten. Naast je CV zijn je sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek erg belangrijk. Ben je op zoek naar tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief of wil je weten hoe je een goede indruk maakt tijdens je sollicitatiegesprek? Kijk dan op deze pagina met tips en handige links voor als je gaat solliciteren.

Starter

Na jaren te hebben gestudeerd heb je nu eindelijk je papiertje en wil je graag aan de slag. Op zoek naar een baan dus. Helaas kan je tegenwoordig niet meer zo snel aan de slag als vroeger en moet je meer moeite doen voordat je een baan hebt gevonden die bij je past. Daarom is het handig om tijdens je studie jezelf al te oriënteren naar de mogelijkheden. Ben je inmiddels al afgestudeerd en heb je dat nog niet gedaan? Geen paniek. Op het internet zijn er genoeg vacatures te vinden, maar hoe vind je de juiste vacature? Kies voor een overzichtelijke vacaturesite. Met behulp van filters kan je eenvoudig de geschikte vacatures vinden die aansluiten bij jouw specifieke wensen. Op deze pagina vind je handige vacaturesites, meer informatie en tips voor starters.

Studentondernemers

Als student zit je nog niet vast aan een hypotheek, heb je geen gezin dat op je rekent en ben je nog vol energie. Het perfecte moment dus om een eigen onderneming op te zetten. Maar waar moet je op letten bij het starten van je eigen onderneming? Ten eerste is het belangrijk om voor de volle honderd procent achter je idee te staan. In een eigen onderneming gaat tenslotte veel tijd, moeite en soms geld zitten. De kans van slagen is simpelweg groter als je er zelf volledig in geloofd. Ten tweede is een onderneming starten niet gemakkelijk, met name op financieel gebied. Om iets op te zetten is een investering nodig. Deze investeringskosten kunnen hoog zijn, terwijl de winst nog even op zich moet laten wachten. Gelukkig kan je een deel van je kosten aftrekken bij de Belastingdienst. Kijk op deze pagina voor meer tips, informatie en handige links voor studentondernemers.

Uitzendbureaus

Jezelf inschrijven bij een uitzendbureau is een aanrader als je op zoek bent naar een bijbaantje. Een uitzendbureau dient als tussenpersoon op de arbeidsmarkt en bemiddeld tussen werkgevers en werknemers. Via een uitzendbureau kom je gemakkelijk in aanmerking voor (meestal tijdelijk) werk. Naast de gewone uitzendbureaus zijn er ook studentenuitzendbureaus, welke gespecialiseerd zijn in het aanbieden van studentenwerk. Als je een baan wil vinden via een uitzendbureau is het belangrijk om jezelf in te schrijven. Je kan op die manier direct aangeven wat je kwaliteiten zijn, wanneer je beschikbaar bent en waar je precies naar op zoek bent. Sommige uitzendbureaus bieden flexibele werktijden en werken met ‘poules’. Wanneer je poule zit wordt je wekelijks geappt of gebeld met de vraag of je beschikbaar bent. Zulke poules zijn met name voor callcenters en in de horeca erg populair. De meeste uitzendbureaus betalen je wekelijks uit, wat veel studenten als een groot voordeel zien. Op deze pagina vind je meer informatie en links naar verschillende uitzendbureaus.

Werken met een beperking

Het arbeidsbemiddelingsbureau Emma at Work bemiddelt jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking naar betaald werk in de vorm van een bijbaan, vakantiebaan, flexibele of vaste baan. Het doel is om werkervaring op te doen zodat de kansen op een (financieel) zelfstandig leven op latere leeftijd worden vergroot. Emma at Work probeert voor iedereen die zich inschrijft een werkplek te vinden die past bij zijn of haar medische achtergrond en fysieke mogelijkheden. Hierbij biedt Emma at Work de noodzakelijke begeleiding en ondersteuning aan, zodat jongeren met een beperking kunnen participeren als volwaardige arbeidskrachten. Emma at Work heeft banen op allerlei niveau, van VMBO tot universitair, bij interessante werkgevers in de hele Randstad. Kijk op deze pagina voor meer informatie over werken met een beperking.