Studentenhuis

Studentenhuis

Het leven in een studentenhuis

Van alle woonsituaties waar je jezelf in zal vinden zal het studentenhuis een speciale plek in je hart veroveren. Sommigen vinden het erg fijn, terwijl anderen na een maand al moeten concluderen dat ze ‘einzelgänger’ zijn.

Wonen in studentenhuizen heeft op sociaal en economisch gebied voordelen. Op het gebied van studie kunnen je huisgenoten echter afleiden. Het vergt vooral in het begin discipline om genoeg uren in je boeken te maken. Als je dit kan leren is dat een enorme stap in je ontwikkeling. Leren te studeren in een vermakelijke omgeving.

Huis-Economie

Als je met veel huisgenoten samenwoont kan dit financieel voordeel brengen aan je. Immers in een studentenhuis van 4-9 bewoners kan je alles groot inkopen. Je kan met een simpel lijstje de kosten delen in alle algemene voorraden. Van kattenbakkorrels tot lettervermicelli.

De ervaring leert wel dat in de meeste grote huizen een systeem van geldboetes de afspraken moet bekrachtigen. Als er veel mensen wonen die allemaal op andere tijden thuis zijn is het namelijk verleidelijk om te ‘free-riden’.

Sociaal

In een studentenhuis krijg je te maken met mensen met verschillende levensstijlen die dicht op elkaar leven. Het vergt altijd wat moeite om met iedereen tot een verstandhouding te komen. Soms bloeit er vriendschap op, maar soms zal je ook simpelweg moeten omgaan met bepaalde spanningen. Voor iedereen zijn er andere methodes om het ijs te breken die het beste werken op die persoon, maar iets wat voor iedereen werkt is gewoon iets lekkers te eten of drinken aanbieden. Als je net nieuw bent in een huis of nieuwe bewoners krijgt is dit een prettige manier om elkaar vast een beetje te leren kennen.

Help ik wordt gek van mijn huisgenoten!

Wat als het nu niet klikt tussen jou en je huisgenoten? Waarschijnlijk ligt dit aan beide partijen hun verwachtingen van elkaar. Als er problemen zijn in het huishouden zal je hier helaas duidelijkere afspraken over maken. Het hoort er in een nieuwe huis samenstelling vaak bij om even met elkaar om de tafel te gaan zitten en afspraken te maken over het huishouden.

In principe kan het ook zo zijn dat er een dusdanige kloof in levensstijl/persoonlijkheid is dat het misschien beter is om andere huisgenoten te zoeken. Sommige studenten leven van 9 tot 5 andere weer van 1 tot 6. Als je goed zoekt vindt je vanzelf mensen die op dezelfde golflengte zitten als jij. Hiervoor zijn hospiteeravonden. Er zijn huizen vol hippies en huizen vol accountants en alles wat je daartussenin kan bedenken.