OV Studenten Chipkaart

OV Studenten Chipkaart

De nieuwe OV Studenten Chipkaart

Sinds januari 2010 is de OV-Chipkaart het elektronische vervoerbewijs in het Nederlandse openbaar vervoer. Voor studenten betekent dit dat de papieren OV-kaart vervangen is door de OV Studenten chipkaart.

Aanvragen

Nadat je studiefinanciering bij DUO hebt aangevraagd, krijg je binnen 2 weken na de bevestiging automatisch een aanvraagformulier toegestuurd om je OV Studenten chipkaart aan te vragen. Je kan ook zelf een aanvraagformulier aanvragen, bijvoorbeeld als je geen formulier hebt gekregen of deze kwijt bent geraakt.

OV Studenten Chipkaart ophalen

Als je de OV studenten chipkaart eenmaal hebt, kan je er nog niet mee reizen. Je zult eerst het reisproduct moeten ophalen bij één van de ophaalpunten. Je kan hierbij kiezen tussen een week- en weekendabonnement. Daarna kan je er mee reizen vanaf het moment dat je recht op studiefinanciering ingaat.
Wil je wisselen van soort abonnement, dan kan dat gratis, tot twee keer per jaar, en alleen buiten de periode van 1 mei tot 31 augustus. Je vraagt dit aan via de site van DUO. Binnen 12 werkdagen is het nieuwe reisproduct op te halen bij een ophaalpunt.

OV studenten Chipkaart opladen

Voor het reizen tijdens de kortingsuren (dus de uren die buiten je abonnement vallen), zal je een saldo op je OV studenten chipkaart moeten zetten. Dit kan bij één van de oplaadautomaten (let op: een ophaalpunt is niet altijd ook een oplaadpunt). Zorg ervoor dat je een saldo op je kaart hebt staan voordat je gaat reizen. Bij een negatief saldo kan je namelijk niet reizen.

Reizen met de OV studenten chipkaart

Als je dan eenmaal met je OV studenten chipkaart kan gaan reizen, vergeet dan niet in- en uit te checken. Dit doe je door de kaart voor of tegen het logo op de kaartlezer te houden. Je hoort dan een pieptoon en op het beeldscherm verschijnt de boodschap dat je bent in- of uitgecheckt. De kaartlezer controleert je abonnement, waardoor in de daluren automatisch het juiste kortingstarief wordt berekend. Denk eraan dat je bij het overstappen naar een ander vervoermiddel (bijvoorbeeld van bus naar trein) eerst uit moet checken, en weer incheckt bij het nieuwe vervoersmiddel.

Handige links

Wanneer gelden de abonnementen?

Voor meer informatie en het laatste nieuws over de OV Studenten chipkaart

Vouwfiets in de trein, nooit meer in volle bussen! Bekijk hier alle vouwfiets informatie