Zorgverzekering voor studenten

Zorgverzekering voor studenten

18 jaar? Dan word je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

Totdat je 18 bent hoef jij je geen zorgen te maken over je verzekering voor medische hulp. Je bent dan standaard met je ouders meeverzekerd. Wanneer je 18 wordt zal je echter zelf een studenten zorgverzekering moeten afsluiten. In dit artikel vind je meer informatie over deze verplichte verzekering.

Basispakket studenten zorgverzekering

Voor iedere Nederlanders is het verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Deze verzekering biedt een dekking voor de belangrijkste medische hulp zoals de huisarts, een verblijf in het ziekenhuis en specialistische medische zorg. De dekking van het basispakket wordt ieder jaar door de overheid bepaald.

Hoeveel je betaalt voor de basiszorgverzekering staat echter niet vast. De prijs van de studenten zorgverzekering is bij iedere zorgverzekeraar weer anders. Vergelijk dus goed alle aanbieders voordat je er eentje kiest.

Soorten polissen

Het contract dat je met de verzekeraar afsluit wordt de verzekeringspolis genoemd. Bij de basiszorgverzekering wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten polissen.

De naturapolis
Met een naturapolis kan je alleen terecht voor zorg bij zorgverleners die een contract hebben met jouw verzekeraar. Een uitzondering hierop is natuurlijk spoedeisende zorg. Je hoeft je daarnaast geen zorgen te maken over de rekening, deze wordt direct naar de zorgverzekeraar gestuurd.

De restitutiepolis
De restitutiepolis geeft jou de vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen. Je moet echter wel zelf de rekening van de behandeling voorschieten en zelf bij de zorgverzekeraar declareren.

De gecombineerde polis
Met de gecombineerde polis kan je ook zelf kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden. Het verschil met de restitutiepolis is echter dat het per zorgverlener verschilt of je de rekening zelf moet voorschieten of niet.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je de dekking van het basispakket niet voldoende vindt, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Met een aanvullende zorgverzekering kan je bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie, anticonceptie en lenzen laten verzekeren. Iedere zorgverzekeraar mag zelf beslissen welke zorg hij aanvullend aanbiedt en voor welke prijs.

Wanneer je op zoek bent naar een aanvullende zorgverzekering is het daarom belangrijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is het hele jaar mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Overstappen

Je mag maar een keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor je basispakket. Begin november maken alle zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekend. Je hebt dan tot 31 december de tijd om je oude studenten zorgverzekering op te zeggen. Heb je een dure zorgverzekering? Kijk dan eens bij de verschillende aanbieders. Wellicht kan je veel euro’s per jaar besparen.

Zorgverzekering in het buitenland

Veel studenten gaan regelmatig op reis of vertrekken zelfs voor langere tijd naar het buitenland om te studeren of stage te lopen. Met de studenten zorgverzekering ben je altijd verzekerd voor spoedeisende medische hulp in een ander land. Je krijgt echter alleen een vergoeding voor de behandeling tegen het Nederlandse tarief. De overige kosten kan je laten verzekering via een aanvullende verzekering of een reisverzekering.

Let op! Wanneer je in het buitenland gaat werken veranderen de regels. Je bent dan in bijna geen enkel geval verzekerd via de Nederlandse zorgverzekering.

Handige links

– Kijk hier voor informatie over studenten zorgverzekering

– Meer onafhankelijke informatie over een studenten zorgverzekering.

– Alle Zorgverzekeringen vergelijken? Kijk dan op Zorgpremies.nl.

– Ben je met spoed op zoek naar een tandarts en woon je in de omgeving van Amsterdam? Dan kan je terecht bij Spoed Tandarts Amsterdam

– Op zoek naar een mondhygiënist, tandarts of orthodontist bij jou in de buurt? Neem een kijkje bij Mondhygiënist bij Tandartspraktijk Minerva, mondhygiënist Rotterdam bij Tandzorg Kralingen, tandartspraktijkbinnenweg.nl.

– Kijk als je op zoek bent naar een fysiotherapeut op PMC in Balans

– Voor cosmetische behandelingen kan je terecht bij Dokter Frodo

– Voor algemene geneeskunde en regulatiegeneeskunde kan je terecht bij Dokter Jansen

– Veel zorgverzekeraars bieden een speciaal aanvullende zorgverzekering aan voor jongeren. Een overzicht hiervan kan je vinden op Jongerenzorgverzekering.nl