Studentenrekening
Zo min mogelijk geld kwijt zijn aan onnodige zaken
Zodra je gaat studeren is het extra belangrijk om al je bankzaken goed geregeld te hebben. Tevens wil je zo min mogelijk geld kwijt zijn aan onnodige zaken. Ga dus op zoek naar de beste spaarrente, de laagste debetrente en de goedkoopste creditcard.
De voorwaarde voor het openen van een studentenrekening is dat je studiefinanciering op je rekening ontvangt. Veel banken bieden een speciaal studentenpakket aan met alles erop en eraan. Dit is handig maar ook een beetje onoverzichtelijk. Hieronder staan daarom de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de studentenrekening die bij jou past.
Veel banken proberen studenten binnen te halen met cadeaus als opblaasbare banken en mp3-spelers. Dit is leuk maar je hebt er veel meer aan als je veel spaarrente krijgt, goedkoop rood kan staan en gunstige creditcard-voorwaarden krijgt tijdens je gehele studie. Laat je dus niet lokken met gadgets maar zoek met onderstaande tips een goede studentenrekening uit.
ROOD STAAN
Elke student zit wel eens krap bij kas. Het kan dan handig zijn om rood te kunnen staan. Zo kan je toch die ene rekening nog betalen of naar dat leuke feest gaan terwijl je eigenlijk het geld er niet meer voor hebt. Bij de meeste studentenrekeningen kan je maximaal € 1.000,- rood staan, op aanvraag soms meer. Maar misschien wil je dit juist helemaal niet, omdat rood staan duur is. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je rood staat op je rekening. Deze rente, ook wel debetrente genoemd, kan flink variëren. Bij studentenrekeningen ligt deze tussen de 7 en 9 %. Het verschilt dus per bank en het is absoluut de moeite waard dit goed uit te zoeken.
Als je niet rood wilt staan moet je ook weten of je het rood staan kan ‘uitschakelen’. Dit kan je veel geld schelen.
KOSTEN
Naast dat rood staan geld kost, kunnen banken ook basiskosten in rekening brengen voor de rekening zelf. Of er kan een jaarlijks bedrag worden afgeschreven voor je betaalpas. De meeste studentenrekeningen zijn gratis, dus check even of je bij jouw bank hier niet voor hoeft te betalen.
CREDITCARD
Met een creditcard kan je wereldwijd betalen. Tevens is het voordeel van betalen met een creditcard dat je aankopen direct verzekerd zijn tegen verlies en diefstal. Tot welk bedrag je aankopen verzekerd zijn wisselt per bank. Het kredietlimiet is meestal € 1.000,-.
Vergelijk de kosten per transactie (betalen, geld opnemen bij de bank of een geldautomaat), het kredietlimiet, de rente en de terugbetaal regeling.
SPAREN
Het is belangrijk om aan je toekomst te denken. Of dit nu je volgende zomervakantie is waar tijdens je een mooie reis wilt maken of dat je wil sparen voor een eigen auto, elke maand wat geld opzij zetten is verstandig. Laat dit niet op je betaalrekening staan maar zet dit apart op een spaarrekening. Als het geld op een betaalrekening staat krijg je er namelijk veel minder rente over dan op een spaarrekening. Zoek dus de rentes van de verschillende spaarrekeningen op en kies een gunstige spaarrekening uit.
Let op: soms staat er wat de rente voor bijvoorbeeld de eerste drie maanden is. Zoek dan ook op wat de rente daarna is, misschien valt de spaarrekening dan toch opeens tegen.
HANDIGE TIPS
- Ga voor jezelf na wat jij wil met je rekening; wil je veel sparen, een creditcard, zo goedkoop mogelijk rood kunnen staan, enz.
- Kijk verder dan je neus lang is, duik in alle voorwaarden en zoek de bank uit die het beste bij jouw wensen aansluit.
- Maak geen gewoonte van rood staan, het kost je namelijk veel geld.