Stage lopen in het buitenland

Stage lopen in het buitenland

Alles wat je moet weten over stage lopen in het buitenland

Tijdens je studie kun je er voor kiezen om een stage te lopen in het buitenland. Vaak is er binnen je studieprogramma ruimte voor een stage, soms zul je het ook in je eigen tijd moeten doen. In de meeste gevallen is het mogelijk om punten te krijgen.

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken bij het zoeken van een stage in het buitenland:

Een goede CV maken

De kans dat je wordt aangenomen voor een internationale stageplaats kan je vergroten door een goede en duidelijke CV op te stellen. Op de website van Europass vind je een aantal documenten die je kunnen helpen bij het opstellen van je CV en om andere vaardigheden te kunnen presenteren.

Wat voor stage wil je lopen?

Ook in het buitenland zijn er verschillende soorten stages. Zo heb je meeloop- en meewerkstages, onderzoeksstages en afstudeerstages.

Daarnaast moet je bedenken in welke sector je aan de slag wil. Zoek je een technische stage, iets in de marketing- en communicatie, een economische stage of wil je werken in de zorg? En in wat voor type organisatie wil je werken? Een multinational, NGO, een kleine organisatie of een overheidsinstelling?

Vanwege het grote aanbod aan stages is het handig om deze dingen al van tevoren in je hoofd te hebben.

Waar ga je stage lopen?

Een belangrijke vraag is, waar ga je stage lopen? Misschien heb je al in je hoofd in welk land je aan het werk wil. In dat geval is het zaak om in dat land op zoek te gaan naar een geschikte stage. Er zijn verschillende websites die per land een overzicht bieden van beschikbare stages. Het kan ook voorkomen dat je al weet wat voor type stage je wilt doen maar dat je nog geen idee hebt in welk land. Dit is wat lastiger zoeken maar niet onmogelijk. In beide gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met het stagebureau van je hogeschool of universiteit of met je opleiding zelf.

Hoe vind je een stage?

Eén manier om een stage te vinden is contact opnemen bij het stagebureau van je hogeschool of universiteit. Deze hebben een groot aanbod aan stageplaatsen die gerelateerd zijn aan je studie. Zij kunnen samen met jou kijken welke stages voor jou geschikt en interessant zijn.

Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan. Er zijn diverse websites die stages in het buitenland aanbieden. Ook zijn er veel organisaties die vacatures plaatsen op hun eigen website. Let wel goed op dat wanneer je punten wilt krijgen voor je stage, deze moet voldoen aan de eisen die je opleiding aan een stage stelt.

Waar moet je aan denken voor vertrek?

Bij een stage in het buitenland moet je met meer zaken rekening houden dan bij een stage in Nederland. Denk aan huisvesting, indien nodig een taalcursus, inentingen, verzekeringen en de benodigde reisdocumenten. Neem eens een kijkje op de website van WilWeg (Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs). Zij hebben veel nuttige informatie voor studenten die een stage willen lopen in het buitenland.

Bedenk ook dat stage lopen in het buitenland niet goedkoop is, daarom zijn er diverse beurzen en fondsen beschikbaar waar je als student aanspraak op kunt maken.

Stagebeurzen

Een stage in het buitenland is een geweldige ervaring, maar helaas niet goedkoop. Gelukkig zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.

Het Leonardo da Vinci programma subsidieert internationale projecten voor beroepsonderwijs op mbo-nivea. Het programma biedt verschillende subsidiemogelijkheden voor verschillende projecttypen.

Voor hogescholen en universiteiten is er het Erasmus-programma. Het doel hiervan is om uitwisselingen van studenten en docenten te bevorderen en Europese activiteiten van hogeronderwijsinstellingen te ondersteunen. Hogescholen en universiteiten die over een (EUS) Erasmus University Charter beschikken kunnen deelnemen aan het Erasmusprogramma en een aanvraag voor subsidie doen.

Meer informatie over deze subsidiemogelijkheden lees je op www.stageplaza.nl

Handige sites:

 • Stage lopen in Valencia – De ultieme Spanje stage! Marketing, Vormgeving, Communicatie en Toerisme stage mogelijk.
 • Stage in Spanje – Alles over stage lopen in Spanje
 • www.stageinspanje.nl – Stage in Spanje organiseert ook jouw stages tegen de laagste prijs!
 • Stagehuis.nl – Specialisten in buitenlandse stages.
 • www.stage-usa.nl – De grootste stage aanbieder in Nederland voor Amerika. Stage-USA biedt betaalde stages, afstudeerstages, traineeships, Work & Travel en J-1 visum programma’s aan. Programma’s volg je bijvoorbeeld in New York, Miami, San Diego en Los Angeles.
 • www.stage-australia.nl – Hier vind je betaalde stages, afstudeerstages, traineeships en backback programma’s voor Australie. Vlucht, verzekering, airport pickup, social events en visum, alles wordt door Stage-Australia geregeld. De prijzen van Stage-Australia behoren tot de laagste van Nederland!
 • www.aiesec.nl – ruim aanbod van internationale stages
 • www.wijsopreis.nl – website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken met tips voor reizigers
 • Stagebuitenland.nl
 • Afstudeerstage – ruim aanbod afstudeerstages
 • Hutong School – Chinese Taal en Stage Programma’s in China
 • Work the World verzorgt stages, co-assistentschappen en vrijwilligerswerk in het buitenland speciaal voor o.a. studenten geneeskunde, fysiotherapie en meer!
 • Stages en Traineeships Amerika