Budget Tips

Budget Tips

Leer omgaan met je geld

Nieuwe regels in het hogere onderwijs in Nederland maken het budget van de student een onvermijdelijk onderwerp van gesprek. Door de harde knip worden universitaire studenten verplicht om een bachelorstudie volledig af te ronden voordat ze aan een master kunnen beginnen. De langstudeerboete, die je krijgt wanneer je langer dan een jaar uitloopt op een studieprogramma, kan consequenties hebben voor iedereen die studeert.

Beide maatregelen kunnen een effect hebben op het budget van studenten. Moet je nu een hogere lening nemen, meer gaan werken, of je ouders inschakelen om je studie te bekostigen?

Op deze pagina wordt visueel weergegeven wat de inkomsten en uitgaven zijn van een gemiddelde Nederlandse, uitwonende student, zodat je zelf kan kijken wat onvermijdelijke kosten zijn en waar je eventueel op zou kunnen bezuinigen.

Inkomsten per maand (bron ING en NIBUD)

De grootste bron van de inkomsten van studenten wordt gegenereerd door bijverdiensten, gevolgd door een lening en de uitwonendenbeurs. Veel studenten worden ook nog financieel bijgestaan door hun ouders. Zorgtoeslag wordt hier gerekend onder inkomsten, maar wordt in principe gebruikt om een gedeelte van de kosten voor een zorgverzekering te dekken.

Lening DUO: € 375.00

Uitwonendenbeurs: € 275.00

Zorgtoeslag: € 69.00

Bijverdienen: € 450.00

Bijdrage ouders: € 200.00

Totaal: € 1369.00

Uitgaven per maand (bron ING en NIBUD)

Hier is te zien dat de grootste bron van uitgaven de huur is. De kosten voor een kamer of huis verschillen per woonplaats, maar de uitwonendenbeurs zal vrijwel in zijn geheel besteed worden aan huur van een woonruimte, gevolgd door boodschappen en de betaling van collegegeld.

Huur: € 308.00

Collegegeld: € 143.00

Boodschappen: € 231.00

Overige studiekosten: € 37.00

Vervoer buiten OV-gebruik: € 82.00

Premie ziektekosten: € 97.00

Ontspanning en overig: € 111.00

Totaal: € 1009.00

Ruimte in het budget

De inkomsten en uitgaven laten zien dat je per maand, als uitwonende student zo’n 360,- euro over kan houden. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om minder te lenen bij DUO.

Uiteraard zijn deze resultaten gebaseerd op gemiddelde inkomsten en kosten, en kan jouw persoonlijke situatie er anders uit zien, bijvoorbeeld doordat je meer of minder werkt of in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

Inwonende student

Als je nog inwonend bent bij (een van) je ouders zal je uitgavenpatroon er anders uitzien dan hier weergegeven. Je maakt bijvoorbeeld minder of geen kosten voor huur en boodschappen, maar je ontvangt natuurlijk ook minder studiefinanciering (€95,61). Tijdens je studie, of een deel daarvan, thuis blijven wonen kan je wel de kans geven om te sparen, zodat je later wat geld achter de hand hebt.

Budgettips

Of je nou elke maand geld over houdt, of aan het einde van de maand met smart zit te wachten op je studiefinanciering, letten op waar je geld aan uitgeeft en slim omgaan met je budget is iedereen aan te raden. Al snel zal je merken dat wanneer je niet een beetje oplet met wat je koopt, je enkele honderden euro’s in het rood kan komen te staan.

Hieronder vind je een aantal simpele budgettips om direct mee te besparen.

  1. In plaats van jezelf een dure smaak aan te meten is het verstandig om bij de onderste prijsklasse te beginnen en naar boven toe te werken. Zo kom je na een aantal verpeste T-shirts en een paar  avondmalen erachter wat de goedkoopste manier is om een schone was te krijgen en jezelf te voeden.
  2. Investeer in voedselopslag. Zorg ervoor dat je een diepvries krijgt als je die niet hebt. Een goed vershoudbakje betaald zichzelf terug.
  3. ‘Skip-the-middle-man’. Als je toegang hebt tot een markt kan je daar beter gebruik van maken. Vaak zijn daar boeren die hun eigen oogst verkopen wat vaak goedkoper is dan in de winkel.
  4. ‘Go dutch’.  Split de kosten van het eten met je huisgenoten. Hoe meer volume hoe minder het kost.
  5. Kijk kritisch naar je mobiele abonnement. Hoeveel Mb, belminuten of smsjes gebruik je ook daadwerkelijk.
  6. Zoek op het internet naar kortingen voor dagjes weg of vakantie. Vaak zijn er speciaal voor studenten aanbiedingen te vinden.
  7. Vergelijk financiële producten, zoals een autoverzekering of een zorgverzekering (Zorgpremies.nl), hierdoor kan je geld besparen.

Budgetplan

Wil je een goed, persoonlijk overzicht krijgen van jouw eigen inkomsten en uitgaven, denk er dan eens over na om een budgetplan te maken voor jezelf.  Een budgetplan bestaat uit twee onderdelen:

– een maandelijks begroting, waarin je alle inkomende geldstromen opneemt

– een wekelijkse begroting, waarin je jouw wekelijkse budget vaststelt

De kans is groot dat je de ene week onder je streefbedrag uit komt, en een andere week eroverheen gaat. Voor het overzicht maakt dit niet uit en door dit bij te houden creëer je een goed overzicht van alle geldstromen en is de balans snel op te maken.
 
Via de website Zobespaarjegeld.nl kunt je eenvoudig een gratis Excel huishoudboekje downloaden. Je kunt hier al je uitgaven in bijhouden.

Via de site Succesvolboekhouden.nl kun je gratis boekhouden voor studenten

Overige budgettips:

Mocht je een iets nodig hebben waar je maar weinig gebruik van gaat maken, kijk dan eerst of je het niet beter kunt huren. Dit bespaart geld, ruimte en is goed voor het milieu. Er bestaan verschillende websites zoals Huren.nl waar je makkelijk verhuurbedrijven kunt vinden en vergelijken.