Autoverzekering

Autoverzekering

Verzekerd de weg op

Als je in Nederland een auto bezit ben je hem verplicht te verzekeren.

WA(M) verzekering.

Dit is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen. Deze dekt de schade die je voertuig toebrengt aan derde. Maar niet de schade die je auto zelf oploopt in ongelukken. De premies zijn laag en voor een oude auto die niet veel dagwaarde (Waarde van de aankoop van een vergelijkbaar voertuig.)  heeft is dit alles wat je nodig hebt.

Autoverzekering types:

Beperkt casso (WA-plus, WA-Extra)
Dit is een verzekering die, en dit verschilt per aanbieder, voor bepaalde calamiteiten aan je auto dekking biedt. Hier kunnen natuurverschijnselen onder vallen zoals blikseminslag maar ook misdaden zoals auto-inbraak.

Volledige casso (all-risk)
Deze dekt alle schade aan je auto, dus ook die door jezelf wordt veroorzaakt.

Aanvullende polissen:

Bijrijdersverzekering:
Komt bovenop je WA verzekering. Hiermee kun je kosten van het letsel op bijrijders dekken als je een ongeluk veroorzaakt en iemand zit in je auto.

Rechtsbijstandverzekering

Een polis waarbij personeel van de verzekeraar de juridische zaken bij het auto ongeluk voor je regelt of waarbij ze geld uitkeren om een jurist in de arm te nemen. Natura of casso rechtsbijstandverzekering respectievelijk. Let op de kleine lettertjes.

Het type verzekering dat je zou moeten afsluiten is erg afhankelijk van de ouderdom van je auto en de daarmee verbonden waarde. Houd als richtlijnen:

  • Sluit geen all risk af voor een (gewone) auto die ouder is dan drie jaar.
  • Bij een auto van tussen de 3 en 8 jaar oud is een extra casco het overwegen waard.
  • Voor een (gewone) auto van 8 jaar of ouder heb je waarschijnlijk niet veel meer nodig dan een WA(M). Anders is de premie die je in een, pak hem beet, jaar betaalt veel duurder dan de auto die je koopt.
  • Tot slot onthoud dat er veel keuze (concurrentie) is uit aanbieders van autoverzekeringen. Het helpt om lang te zoeken dus.

Sommige autoverzekeringen hebben andere voorwaarden voor personen onder de 24 jaar oud. Dit omdat met name mannen onder die leeftijd statistisch gezien meer brokken maken.

Autoverzekering vergelijken

Voordat je een autoverzekering af gaat sluiten, is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Er bestaan grote verschillen in premies en polisvoorwaarden tussen de verschillende verzekeraars. Er zijn een aantal websites waar het mogelijk is om een autoverzekering te vergelijken, waaronder autoverzekering.startkabel.nl. 

Verzekering vinden

Een overzicht van autoverzekeringen en andere handige verzekeringen voor studenten vind je op studentenverzekering.startpagina.nl

Daarnaast kan je op de website goedkoopsteautoverzekering.net alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Heb je geen auto, maar wel een scooter? Kijk dan op scooterverzekering vergelijken. Voor een brommer kun je terecht op brommerverzekering.

Rijschool vinden

Ben je op zoek naar een autorijschool in de regio Venlo of Utrecht? Kijk dan op Autorijschool Europa of Rijschool Vlam Utrecht