Solliciteren

Solliciteren

Het echte werk kan beginnen

Veel studenten lijken alleen geld uit te geven. Het is daarom raadzaam je lening en beurs aan te vullen met een vast inkomen. Hoewel het in het begin aantrekkelijker is om te ‘schnabbelen’ zul je naarmate je meer in een routine komt ontdekken dat er ruimte is voor een vast aantal uren per week. Ook zullen sommige voor een stage plek solliciteren. Enkele punten onder het zoeken.

  • Hoeveel uur per week kan ik werken?
  • Is dit elke week evenveel uur? (hoe zit je met je opleiding, heb je vaak zaken zoals papers, presentaties e.d.)
  • Is er een minimum bedrag/uren dat ik maandelijks nodig heb?

Afhankelijk van deze overwegingen heb je een beeld van wat je moet zoeken in een baan of stage. Combineren is vaak een probleem bij studenten. Het komt weleens voor dat je in een spagaat wordt gedwongen tussen studie en werk.

  • Houd er rekening mee dat de sollicitatie begint op het moment dat je de telefoon oppakt/het kantoor binnenstapt. Je hebt informatie nodig, maar probeer ten alle tijden gemotiveerd over te komen.
  • Maak geen beloftes die je niet waar kan maken. Maar onthoud Meestal zijn er minder werkplekken dan sollicitanten dus de werkgever mag kritischer zijn dan de werknemer.
  • Let op de functie omschrijvingen, overdrijvingen en eufemismen zijn meer regel dan uitzondering.

Het minimum jeugdloon geld van 15 t/m 23 jaar. Daarna geld het gewone minimumloon. Het loon geldt vanaf de dag van je verjaardag, of de maandag na het weekend van je verjaardag.

Miniumlonen

Je CV

Er zijn verschillende vormen van CV’s:

  • Een chronologisch CV, dit is handig als je veel ervaring en baantjes hebt gehad. Voor de meeste studenten is het niet de meest gangbare omdat je al gauw vrij triviale bijbaantjes noteert. Het vakantiewerk van toen je 16 was, of de folderwijk van vroeger.
  • Vaardigheden CV, dit is een aanrader. Hier kan je opsommen wat je allemaal kan en waarom. Probeer dit CV wel te onderbouwen met referenties, vooral als je voor een stageplek solliciteert. Je kan hier ook heel natuurlijk vaardigheden die je hebt opgedaan bij je hobby’s en buitenschoolse activiteiten plaatsen.

Het gesprek

Op gesprek gaan is moeilijk te leren. Er worden cursussen in gegeven als je er heel veel moeite mee hebt. Enkele vuistregels (geen natuurwetten) zijn:

  • Probeer natuurlijk en gemotiveerd over te komen.
  • Houd rekening met je sterke sollicitatie vaardigheden. Het gesprek is bij sommige bijbanen belangrijker als bij andere. In de horeca draait het bijvoorbeeld bijna exclusief om het sollicitatie gesprek en maak je weinig kans als je jezelf niet goed kan presenteren. Bij administratief werk draait het meer om hoe je CV eruit ziet en hoe kordaat je overkomt.
  • Probeer zelf een vraag te stellen en probeer te vertellen over wat je van de functie verwacht.
  • Bedenk voordat je het gesprek inloopt wat de werkgever gaat vragen en probeer deze vragen te beantwoorden voordat ze gesteld worden.
  • Door een test te doen op IQ-meter kan je o.a. antwoord krijgen op vragen als waar je goed in bent en hoe mensen jou zien.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Wil jij graag opvallen tussen alle sollicitanten? Dan is een onderscheidende sollicitatiebrief dé manier! Dit is lastig maar wel de manier om te zorgen dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd. Hoe doe je dit nou?

Omdat je als student waarschijnlijk weinig werkervaring hebt, is het belangrijk om in de brief vooral de volgende punten naar voren te laten komen:
– Enthousiasme
– Motivatie
– Opleiding
– Overige werk-, reis- en levenservaringen

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de branche en het soort bedrijf waar je wilt werken of stage wilt lopen. Je moet de sollicitatiebrief hierop aan laten sluiten. Wanneer je in de financiële sector wilt stage lopen moet je zorgen dat je een nette formele brief schrijft. Zoek je een stage in de sociale sector, dan kan je de brief wat minder formeel schrijven. Beschouw dit als ‘persoonlijk formeel’, je schrijft een formele brief maar hij mag een persoonlijk tintje bevatten. Een aanrader voor de creative branche is om je creative kant te laten zien in je sollicitatiebrief. Maak in plaats van een brief bijvoorbeeld een filmpje of een infographic.

Laat je brief door twee anderen lezen en gebruik hun feedback om je brief te verbeteren. Je zult nooit zeker weten of wat jij in je sollicitatiebrief hebt geschreven daadwerkelijk door het desbetreffende bedrijf als positief wordt opgepakt. Daarom is het van belang dat je voor het schrijven van de brief eerst onderzoek doet naar het bedrijf. De laatste tip is: bel het bedrijf. Vertel tijdens dit telefoon gesprek waarom je bij dit bedrijf stage wilt lopen en vraag aan wie je de brief kan richten. Op deze manier kun je in je brief verwijzen naar het desbetreffende telefoongesprek. Lef tonen is van belang!

Voor andere tips en voorbeelden van sollicitatiebrieven ga je naar www.stageplaza.nl.

Handige websites

Hieronder een aantal handige links om een sollicitatie voor te bereiden: