EHBO-cursus

EHBO-cursus

Meer informatie over het volgen van een EHBO-cursus als student

De meesten van ons hebben wel eens een EHBO-cursus gehad op de middelbare school. Dit is echter vaak maar eenmalig en je merkt dat je al snel de belangrijke informatie vergeten bent. Je kunt er zelf voor kiezen om een echte EHBO-cursus te gaan volgen. Het is erg belangrijk dat er in Nederland mensen zijn die verstand hebben van EHBO en je kunt daarom ook een vergoeding krijgen voor deze cursus van je zorgverzekering. Lees hier meer informatie over de EHBO-cursus.

De EHBO-cursus

De afkorting EHBO staat natuurlijk voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Dit is dan ook het belangrijkste dat je leert op de cursus; hoe ga je om met ongelukken die er in jouw directe omgeving onverwachts kunnen gebeuren. Je wordt bijvoorbeeld getraind op het schoonmaken en verbinden van wonden, maar ook op reanimatie, giftige stoffen en epileptische aanvallen. Je kennis wordt aan het einde van de cursus getest door middel van een examen waarna je ook een officieel EHBO-diploma ontvangt. Het afleggen van een EHBO-cursus kan er dus voor zorgen dat jij straks levens redt!

Waar kan je een cursus volgen?

Er zijn veel plekken waar je een EHBO-cursus kunt volgen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft meerdere afdelingen waar dit aangeboden wordt. Daarnaast zijn er vele lokale EHBO-verenigingen die cursussen aanbieden. Kies wel altijd een officiële vereniging waar je getraind wordt voor een certificaat. Per vereniging kan het verschillen wat de duur en de kosten van de cursus zijn.

Prijs van de cursus

Gemiddeld kost een cursus je rond de € 200,-. Gelukkig zijn er wel zorgverzekeringen die een vergoeding voor de cursus bieden, omdat een goede EHBO bijdraagt aan lagere zorgkosten en lange nabehandelingen kan voorkomen. Deze vergoeding komt vanuit de aanvullende zorgverzekering en niet vanuit het basispakket. Deze verzekering dien je dus wel zelf afgesloten te hebben. Soms is dit een volledige vergoeding en soms ben je verbonden aan een maximumbedrag van bijvoorbeeld €100,- of €150,- per jaar. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Nuttige links

Rode Kruis – officiële website van het Rode Kruis waar je veel informatie kunt vinden over EHBO in Nederland en cursussen

Ehbo.nl – Op deze pagina van het Oranje Kruis vind je handige tips en officiële informatie over EHBO-cursussen

Ehbo en Zo – Handige website waar je terecht kunt voor EHBO materialen en opleidingen

EHBO Leeuwarden – officiële website van de EHBO vereniging van Leeuwarden