Sex en soa

Sex en soa

Voorlichting over soa’s

Een soa is een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Deze kan overgedragen zijn door contact met bloed, speeksel, sperma of slijmvliezen. Dit betekent dat je niet alleen met geslachtsgemeenschap een soa kan oplopen, maar ook met orale seks, zoals pijpen en beffen of anale seks. Met (tong)zoenen kan je geen soa overdragen, tenzij één van beiden een soa in de mondholte heeft, dan bestaat er een minieme kans op gonorroe, syfilis, candida en hepatitis B. Je kunt wel door (tong)zoenen een koortslip overbrengen, maar dat valt niet onder de genitale soa’s.

De meest voorkomende soa is chlamydia, waarbij een bacterie zich in de slijmvliezen van het geslacht nestelt. Het gevolg is een branderig gevoel bij het plassen, maar dit hoeft niet. Vooral meisjes hebben soms helemaal geen klachten. Toch kan het de eileiders doen ontsteken, waardoor een onbehandelde chlamydia–infectie tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Een andere veelvoorkomende soa is gonorroe, wat zich bij mannen kan uiten in groengele, pusachtige afscheiding uit de plasbuis. In de volksmond staat dit bekend als een ‘druiper’. Gonorroe kan zich ook manifesteren in de anus, de keel en in de bloedbanen.

Door onveilig vrijen kan je ook besmet raken met HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt.  Als je HIV-besmet bent, wordt je seropositief genoemd, wat overigens nog niet betekent dat je aids hebt. Je hebt pas aids als je afweersysteem is aangetast en je ziek wordt. Je lichamelijke weerstand vermindert, waardoor je makkelijker ziektes als een longontsteking oploopt.

Bescherming

Het vervelende van sommige soa’s is dat de symptomen zich niet altijd openbaren. En als je geen klachten hebt is er geen reden om naar de dokter te gaan. Maar ondertussen kan je wel anderen besmetten. Om niet in deze situatie te komen, is het van belang altijd veilig te vrijen. Alleen het gebruik van een condoom kan een soa voorkomen. Andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pil en het spiraaltje beschermen alleen tegen ongewenste zwangerschap.

Behandeling

De meeste soa’s zijn goed te behandelen met medicijnen als antibioticum. Neem daarvoor contact op met je huisarts, die kan je ook doorverwijzen naar een specialist. Andere soa’s raak je nooit meer kwijt, maar de symptomen zijn wel te bestrijden zoals bij herpes en genitale wratten. De meeste GGD’s zijn 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen. De spoedeisende hulp van een ziekenhuis heeft ook vaak de mogelijkheid om een risico-inschatting te maken

Meer informatie over soa’s

  • www.soaaids.nl het expertisecentrum op het gebied van aids en andere soa, met ook een Aids Soa Infolijn (landelijk).
  • Kortdurende Sexcounselling – Behandeling voor jongeren met sexuele problemen