Studeren

Studeren

Overzicht van artikelen over studeren

Voordat je gaat studeren is het belangrijk om er achter te komen wat je precies wil gaan studeren. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het toch vaak een lastige opgave. Veel studenten hebben dan ook moeite bij het vinden van de juiste opleiding. Het aanbod is groot en veel studies kun je in verschillende steden bij meerdere hogescholen en universiteiten volgen. Hoe kies je dan voor een hogeschool of universiteit en hoe maak je de juiste studiekeuze? Meer informatie en handige tips vind je op deze pagina.

Belangenorganisaties

Belangenorganisaties voor studenten behartigen, zoals de naam al zegt, de belangen van de student. Deze organisaties streven onder andere naar beter onderwijs, voorzieningen voor studenten, inspraak in beleidskwesties en goede studentenhuisvesting. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is een federatie van lokale bonden, die op zoveel mogelijk manieren opkomt voor de belangen van de Nederlandse student. Dit gebeurt onder andere door invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid, studenten te helpen met juridische problemen en lokale studentenbonden bij te staan. Naast LSVb heb je het Interstedelijk Studenten Overleg ISO, het Europese verbond van studenten belangenorganisaties of ook wel The European Students’ Union (ESU) en de Studenten Unie Nederland (SUN). Daarnaast vind je in iedere studentenstad wel een lokale studenten belangenorganisatie. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende belangenorganisaties.

Belangenorganisaties lokaal

Buiten de landelijke organisaties als de ISO en LSVb zijn er ook lokale studentenvertegenwoordigingen. In de meeste steden kun je de volgende soorten vertegenwoordigingen vinden:

  • Universiteitsraad
  • Faculteitsraad
  • Studentenvakbonden
  • Studentenfracties
  • Opleidingscommissies

Kijk op deze pagina voor meer informatie en een lijst met de verschillende lokale studenten belangenorganisaties.

Bestuursjaar

Elke vereniging in het hoger onderwijs zal moeten communiceren met allerlei organisatorische organen om zo de verschillende activiteiten in goede banen te leiden, te communiceren naar overheden en instanties en sponsoring te regelen. Er zijn veel type verenigingen in het studentenleven, maar alle verenigingen zijn gebaseerd op de gedachte: “van-en-voor studenten”. Dit betekent wel dat er studenten nodig zijn die de organisatie op zich nemen. Om deze reden kennen de verveningen een bestuur. Het bestuur kent verschillende functies, waaronder:

  • De voorzitter/praesus/rector
  • Penningmeester/quaestor
  • Secretaris/abactis
  • Commissaris

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende functies van het bestuur.

Geloof en voortgezet onderwijs

De klassieke tweedeling tussen speciaal en regulier onderwijs wordt op het voortgezette onderwijs op een iets bescheidenere schaal toegepast. Want, er is natuurlijk niet echt sprake van een opvoedkundige taak van hogescholen en universiteiten. Dit betekent dat een bepaalde geloofsovertuiging vooral zal worden ontwikkelt in de beroepsethos (de werkhouding en ethiek) die een voortgezette opleiding je zal proberen bij te brengen. Op de Universiteit is het moeilijker uitgesproken levensbeschouwing in de collegezaal te vinden. Op een universiteit wordt onderzoek gedaan en gediscussieerd waardoor er weinig ruimte is voor orthodoxie. Op de theologische faculteiten kan je religieuze schriften bestuderen en dit is een fijne manier om je geloof te raffineren. Kijk op deze pagina voor handige links en meer informatie over geloof en voortgezet onderwijs.

Introductieweek

De introductieweek is een bekend fenomeen onder studenten. Bijna iedere studentenstad kent een eigen introductieweek. Zo heb je de Eurekaweek in Rotterdam, de El-Cid in Leiden en de AID in Wageningen. Hoe dan ook, alle introductieweken hebben hetzelfde doel: jou als nieuwe student bekend maken met de stad waar je gaat studeren. Het is zeker aan te raden om deel te nemen aan de introductieweek. Niet alleen omdat je de nieuwe stad beter leert kennen, maar ook omdat je veel nieuwe mensen ontmoet. Zowel eerstejaars als ouderejaars. Oftewel studenten die jou een hoop nuttige informatie kunnen geven over wat er de komende periode te wachten staat. Het is belangrijk om jezelf in te schrijven voor de introductieweek. Wil je weten hoe je dit doet en wat de introductieweken zijn van de verschillende studentensteden? Kijk dan hier voor meer informatie over jouw introductieweek.

Open dagen

Tijdens de oriëntatie naar je nieuwe studie is het een absolute aanrader om open dagen te bezoeken. Door de open dagen van verschillende hogescholen of universiteiten te bezoeken leer jij als nieuwe student je nieuwe studie alvast een beetje kennen. Zeker als je niet precies weet voor welke opleiding je moet kiezen, is het verstandig om meerdere open dagen te bezoeken. Een open dag is dan ook de kans om achter alle informatie komen over jouw opleiding. Bijvoorbeeld wat de verschillende vakkenpakketten zijn, de eisen met betrekking tot ECT (studiepunten), stagemogelijkheden, een kennismaking met de docenten en informatie over het verloop van de studie. Ben je op zoek naar meer informatie en tips? Kijk dan verder op deze pagina over open dagen.

Studentenleven

Wil je graag alles uit je studententijd halen? Wat zijn de voordelen en nadelen van studentenverenigingen? Heb je eigenlijk nog wel genoeg tijd om te studeren? Een gezellig studentenleven is leuk, maar vergeet vooral niet om ook je studiepunten te behalen! Om volop te kunnen genieten van je studentenleven is het natuurlijk handig om te weten wat je aanspreekt, waar je terecht kan en waar je op moet letten. Kijk op deze pagina voor handige links en meer informatie over het studentenleven.

Studentenvereniging

Lid worden van een studentenvereniging hoort voor sommige studenten onlosmakelijk bij het studentenleven. Je leert andere studenten kennen en je neemt deel aan veel leuke feestjes en gezellige borrels. Studentenverenigingen zijn er in principe voor alle studenten. Houdt er wel rekening mee dat de studentenverenigingen erg van elkaar verschillen. Denk dus goed na van welke vereniging jij graag lid wil worden! Eén ding hebben de meeste studentenverenigingen wel met elkaar gemeen: veel sociale activiteiten! Je hoeft je niet perse aan het begin van je studie in te schrijven voor een studentenvereniging. Dit kan namelijk ook nog later in het jaar. Op deze pagina vind je meer informatie over studentenverenigingen.

Studieloting

Om de kwaliteit en maatschappelijke waarde van het onderwijs te waarborgen hanteren sommige studies een loting. Er zijn verschillende typen lotingen:

  • Opleidingsloting: Een loting waarbij je loot voor alle instellingen (hogescholen, universiteiten, ed.). Bijvoorbeeld voor de opleiding tandheelkunde op landelijk niveau. Je kan hierbij in de meeste gevallen je voorkeuren aangeven.
  • Instellingsloting: Een loting voor een individuele instelling. Dit is nodig wanneer een instelling meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen ontvangt.
Hoe een studieloting precies in zijn werk gaat en wat er gebeurt na de loting, of op het moment dat je niet bent ingeloot, lees je op deze pagina over studielotingen.

Studieboeken

Studieboeken zijn onmisbaar tijdens je studie; je hebt ze hoe dan ook nodig. Helaas hangt er vaak een prijskaartje aan al deze boeken, maar gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je goedkoop aan je (tweedehands) studieboeken kunt komen. Daarnaast kunnen je oude studieboeken ook wat opleveren op het moment dat je ze weer verkoopt. Mits je ze natuurlijk goed hebt onderhouden. Op deze pagina vind je nuttige tips voor als je niet meer studieboeken wil kopen dan noodzakelijk. Daarnaast vind je hier ook handige aankoop- en verkooptips voor jouw studieboeken.

Studiekeuze

Je studiekeuze kan een lastige keuze zijn. Hoe maak je de juiste studiekeuze? En waar moet je beginnen bij het maken van jouw studiekeuze? Dit zijn veel voorkomende vragen onder nieuwe studenten. Het aanbod aan verschillende studies is enorm, terwijl veel nieuwe studenten nog niet precies weten wat ze later willen gaan doen. Gelukkig is het niet noodzakelijk om te weten welk beroep je later wil uitoefenen bij het maken van je studiekeuze. Ga bijvoorbeeld eerst na waar je interesses liggen. Welk profiel heb je gekozen op de middelbare school en welke vakken vond je het leukst? Bezoek de open dagen van hogescholen of universiteiten en schrijf je in voor een meeloopdag. Zo kom je erachter welke studies jou wel of niet liggen, waardoor je makkelijker de juiste studiekeuze maakt. Wil je meer tips voor het maken van de juiste studiekeuze? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie en handige links voor jouw studiekeuze.

Studievereniging

Een studievereniging is een orgaan binnen een faculteit dat bestaat uit studenten van een bepaalde studie. Sommige studieverenigingen hebben enkele docenten als ‘erelid’. Een studievereniging zorgt voor binding en verdieping binnen jouw studie. Dit komt neer op toffe uitjes en feesten met je studiegenoten, maar ook evenementen als lezingen en fora. Een bestuur bestaande uit studenten neemt de organisatie van de studievereniging op zich. Dit bestuur wisselt elk jaar. Het pret- en/of verdiepingsgehalte van een vereniging is dus sterk afhankelijk van zo’n bestuur. Op deze pagina lees je meer informatie, waaronder wat je kan verwachten en wat de voordelen zijn van een studievereniging.

Wat studenten over hun studie zeggen

Ben je volop bezig met je studiekeuze maar heb je nog steeds geen idee wat je precies wilt gaan studeren? Of twijfel je juist tussen een aantal studies, hogescholen of universiteiten? Dan is het handig om na te gaan wat studenten over hun studie zeggen. Huidige studenten kunnen jou tenslotte van de beste informatie voorzien! Kijk op deze pagina voor meer informatie en handige links voor wat studenten zelf over hun studie zeggen.