Studentondernemers

Studentondernemers

Een eigen bedrijf starten

Als student zit je niet vast aan een hypotheek, je hebt geen gezin dat op je rekent en je bent nog vol energie. Het perfecte moment om je kans te grijpen en dat idee waar je al tijden mee rond loopt uit te werken tot een ondernemingsplan. Zo bouw je op het juiste moment aan je toekomst. Waar moet je op letten bij het starten van je eigen onderneming?

Het idee

Het is belangrijk om je onderneming te beginnen met een idee waar je voor de volle honderd procent achter staat en gepassioneerd over bent. Dan heb je beste kans op slagen en ben je minder snel geneigd om bij tegenslag op te geven. Houd de ontwikkelingen en bestaande bedrijven in je sector in de gaten en praat met vrienden of andere ondernemers. Zo kan je op innovatieve ideeën komen.

Ondernemerschap is een bewuste keuze

Het ondernemerschap is hard werken en geen veilige keuze. Er gaat veel tijd, moeite en soms geld in zitten om van een idee een goedlopend bedrijf te maken. Je moet dan ook genoeg doorzettingsvermogen hebben om met de tegenslagen om te kunnen gaan. Je moet de keuze om ondernemer te worden dan ook bewust maken.

Goede voorbereiding

Voordat je begint met ondernemen is het belangrijk dat je je gedachten goed op een rijtje zet. Begin vanuit een idee waar je enthousiast over bent, onderzoek de markt naar de mogelijkheden en concurrenten en stel een bedrijfsplan op. Bedenk ook wat het slechtste is dat zou kunnen gebeuren. Hiermee kan je dit wellicht voorkomen of ben je goed voorbereid wanneer de tegenslag komt. Ook kan je colleges ondernemerschap volgen, met andere ondernemers praten of cases op internet lezen.

Hoe financier jij je onderneming?

Het begin van een onderneming starten is zwaar, ook financieel. Je stopt al je spaargeld erin, maar de winst zal niet direct komen. Of je veel starterskapitaal nodig hebt hangt af van je ondernemingsplan. Het ene idee heeft een grotere investering nodig om van de grond te komen dan het andere idee. Naast je eigen geld dat je in de onderneming stopt zijn er nog een aantal mogelijkheden voor financiering:

• Ondernemingsprijzen, zoals de Studentenondernemersprijs en Jopspotter.
• Stimuleringsprojecten voor jonge ondernemers, vaak via gemeenten.
• Een lening via de bank.
• Crowdfunding, bijvoorbeeld via Symbid of CrowdAboutNow.

Belasting aftrekken

Als beginnende ondernemer maak je een hoop kosten. Een deel hiervan kan je aftrekken bij de Belastingdienst. Zo kan je bijvoorbeeld investeringen zoals computers en meubels afschrijven als waardevermindering, zijn er winstvrijstellingen en geldt er een startersaftrek. Het is daarom belangrijk om als ondernemer altijd je administratie op orde te hebben. Meer informatie over de verschillende belastingvoordelen voor starters vind je op www.eigenondernemingstarten.com

Erasmus for young entrepeneurs

Erasmus for Young Entrepeneurs is een uitwisselingsprogramma speciaal gericht op jonge ondernemers. Via deze uitwisseling krijg je de mogelijkheid om te participeren in een ervaren onderneming in een EU-land. Vanuit het programma krijg je dus toegang tot een Europees bedrijvennetwerk en ook een financiële bijdrage om dit mogelijk te maken. Kijk voor dit uitwisselingsprogramma op www.erasmus-entrepreneurs.eu.