Functiebeperking

Functiebeperking

Studeren met een functiebeperking is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig bieden veel hogescholen en universiteiten verschillende oplossingen om het studeren met een functiebeperking makkelijker te maken. Zo zijn er aangepaste programma’s voor studenten met een functiebeperking, gelden er extra rechten voor studenten met dyslexie en zijn de meeste universiteiten en hogescholen in veel situaties bereid zich aan te passen en mee te denken. Wil je weten welke hogescholen en universiteiten momenteel al aangepaste programma’s hebben? Ben je benieuwd naar de extra rechten voor studenten met dyslexie? Of ben je op zoek naar tips voor studenten die te maken hebben met slechthorendheid? Je leest er hier alles over.

Aangepaste universiteiten

Voor studenten met een functiebeperking is het binnen 4 jaar succesvol afronden van een opleiding niet altijd haalbaar. Het is dan ook onredelijk om dit van studenten te eisen die te maken hebben met een beperking. Gelukkig bieden meerdere universiteiten en hogescholen om deze reden een aangepast curriculum en extra begeleiding aan. Dankzij een aangepast programma is het over het algemeen geen probleem als je vaker afwezig bent. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur of de decaan om te peilen in hoeverre de universiteit of hogeschool met jouw situatie omgaat. Op deze pagina lees je meer informatie, handige tips en een overzicht van aangepaste universiteiten.

Dyslexie

Dyslexie houdt in dat een persoon moeite heeft met lezen en/of schrijven. Het is meer dan begrijpelijk dat dit voor problemen kan zorgen tijdens het volgen van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Tijdens een studie wordt er immers veel lees- en schrijfwerk van een student verwacht. Gelukkig houden hogescholen en universiteiten hier rekening mee. Zo hebben studenten met dyslexie bijvoorbeeld altijd recht op tijdverlening bij alles waar lees- of schrijfwerk bij komt kijken. Met dyslexie is het moeizaam om te luisteren en tegelijkertijd aantekeningen te maken. Op deze pagina lees je handige tips voor het volgen van college voor studenten met dyslexie.

Slechthorendheid

Slechthorendheid kan veel invloed hebben op het volgen van een studie. Vooral wanneer je op latere leeftijd pas slechthorend bent geworden kan het zwaar zijn. Alhoewel studeren met een gehoorbeperking zeker goed mogelijk is, vereist het wel de nodige creativiteit, inzet en meewerking. Neem in het geval van slechthorendheid altijd contact op met een studieadviseur of de decaan om de mogelijkheden te bespreken. Op deze pagina lees je meer informatie en handige tips voor studenten die te maken hebben met slechthorendheid.