Online netwerken

Online netwerken

Netwerken met behulp van internet

Tegenwoordig staat het netwerken steeds meer centraal bij het vinden van een baan, waarin de sociale media een toenemende rol hebben. Welke middelen zijn er om te netwerken via internet? En hoe zet je de sociale media strategisch in om straks de kans op een baan te vergroten?

Internetwerken

Het is absoluut aan te raden om van de sociale media gebruik te maken als je werk wilt vinden. Doe eens je licht op bij sites als LinkedIn en Facebook. Pimp je persoonlijke pagina en sla aan het netwerken.

De populariteit van Facebook neemt in Nederland nu ook toe, maar blijft nuttig om in contact te blijven met bijvoorbeeld oud-reisgenoten aan de andere kant van de wereld. Er tussenin zit het minder bekende maar erg professionele en Europees georiënteerde OpenBC.

LinkedIn is een zakelijke netwerksite waar ook vacatures zijn te vinden en waarop je (internationale) organisaties en bedrijven kunt zoeken. Dit is erg nuttig omdat je daarmee ook de namen van medewerkers van een organisatie kunt zien. Misschien blijkt dat je één van hen al kent, of misschien is het een goede bekende van iemand uit jouw netwerk. En vergeet natuurlijk niet te connecten met je (oud-)studiegenoten, want zij kunnen je wellicht op ideeën  brengen of jou in contact brengen met mensen die werkzaam zijn in jouw interesse- en vakgebied.

Jouw persoonlijke profiel

De kans is groot dat een werkgever al bij het ontvangen van sollicitatiebrieven jouw naam intypt op internet. Weet jij wat hij dan allemaal te zien krijgt? Welke vakantiefoto’s en welke krabbels?
Actief zijn op het internet zal een werkgever natuurlijk niet afkeuren, sterker nog, de meeste werkgevers zullen dat waarderen omdat het aangeeft dat je met de tijd meegaat. Ongetwijfeld zullen ze zelf ook op één of andere wijze actief zijn op het internet. Wat in de beoordeling van de werkgever wél mee zal tellen, is de wijze waaróp je actief bent.

Wanneer je profielsite louter bestaat uit uitgaansfoto’s en krabbels over het uitgaan, bestaat de kans dat een werkgever jou nog te jong of te weinig serieus vindt. Natuurlijk is dat geen gegronde reden om jou niet voor een gesprek uit te nodigen. Toch kan dat voor een werkgever net de beslissende factor zijn om een keuze uit de stapel sollicitatiebrieven te maken. Denk daarom na over wat je op je persoonlijke pagina van netwerksites plaatst.

Ook is het nuttig de privacy-eigenschappen van je profiel eens te bekijken; je kan daar instellen welke profielonderdelen voor wie zichtbaar zijn (bijvoorbeeld voor iedereen, alleen netwerkleden of alleen vrienden). Kortom: beschouw de sociale media als jouw digitale visitekaartje!

Netwerksites