Uitzendbureaus

Uitzendbureaus

Handig om een bijbaantje te krijgen

Als je als student een bijbaantje wil, is het handig je in te schrijven bij een uitzendbureau. Uitzendbureaus dienen als tussenpersoon op de arbeidsmarkt, ze bemiddelen tussen mensen die – meestal tijdelijk – werk zoeken (de uitzendkracht) en bedrijven (de opdrachtgevers).

Studentenuitzendbureaus

Er zijn uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van studentenwerk. Voorbeelden zijn ASA Studenten (hyperlink?), Studentenwerk (hyperlink?) en SUSA (hyperlink?). Deze bureaus hebben in elke studentenstad wel een vestiging. Het meest effectief is om langs te gaan en je te laten inschrijven. Je kan dan meteen aangeven waar je precies naar op zoek bent. Wil je een vaste bijbaan of zo nu en dan losse klusjes doen? Ook kan er rekening worden gehouden met de branche waarin je wilt werken. Bovendien zijn dit soort uitzendbureaus erg flexibel met de werktijden. Je kan je als oproepkracht laten plaatsen in een ‘pool’ voor het door jou gewenste werk. Je wordt dan wekelijks gebeld of gesmst met de vraag of je beschikbaar bent. Pools voor bijvoorbeeld de thuiszorg, een callcenter of horecawerk zijn erg populair.
Dat sommige uitzendbureaus zich speciaal richten op studenten wil overigens niet zeggen dat de algemene bureaus (Randstad, Manpower, Content, Luba etc.) geen geschikt werk hebben voor studenten. Het kan juist zo zijn dat zij de wat betere bijbanen aanbieden.

Salaris

Wanneer je gaat werken voor het uitzendbureau, wordt je betaald door het uitzendbureau zelf, dus niet door het bedrijf waar je werkzaam bent. Je krijgt betaald volgens het CAO voor Uitzendkrachten (hyperlink?), dat ook wel ABU-CAO wordt genoemd. Hierin worden drie fasen onderscheiden: fase A, B en C (zie volgend kopje). Een, zeker voor studenten, groot voordeel is dat je vaak wekelijks wordt uitbetaald.

Als uitzendkracht bouw je ook vakantiebijslag op. De wet bepaalt dat dit tenminste 8 % van je loon is. De uitbetaling vindt in principe in de maand juni plaats. Ook wanneer de uitzendovereenkomst eindigt, moet het opgebouwde vakantiegeld worden uitbetaald.

Fasesysteem

Je begint in fase A als je niet langer dan 78 uur hebt gewerkt voor een uitzendbureau. De opdrachtgever waar je werkt mag ten allen tijden de overeenkomst opzeggen. Daar staat tegenover dat jij oneindig veel contracten aan mag gaan met het uitzendbureau. Wanneer je 78 weken (anderhalf jaar) hebt gewerkt voor het bureau, ga je naar fase B.

In deze fase krijgt de uitzendkracht een arbeidscontract voor bepaalde tijd, die niet zomaar kan worden beëindigd (tenzij als zodanig vermeld in het contract). Het maximaal af te sluiten contracten ligt op 8, binnen een periode van 2 jaar. Hierna begint fase C.
Nu moet de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden krijgen. Echter er zijn maar relatief weinig mensen werkzaam in deze fase, omdat de kans dat een uitzendbureau een flexkracht in vaste dienst neemt klein is.

Studentenuitzendbureaus:

Studenten uitzendbureau – XLUitzendbureau.NL
Bijbanen – StudentenVacature.NL
www.susa.nl
ASA student – Dit studentenuitzendbureau heeft ruim 40 jaar ervaring en ruim 35 vestigingen in Nederland.
Recruitment.nl biedt gratis een overzicht van openstaande vacatures bij gerenommeerde recruitmentbureaus. Met behulp van ons zoeksysteem kan iedereen heel gemakkelijk een gericht recruitmentbureau vinden die de werkzoekende verder kan helpen.
Werving en selectie zorg
Recruitment bureau
Uitzendbureau Den Haag

ABU-CAO

//www.abu.nl

Algemene informatie over uitzendwerk:

www.uitzendbureau.nl