Alcohol

Alcohol

Onder controle

Wanneer je eenmaal studeert zul je merken dat alcoholgebruik onder studenten eerder regel dan uitzondering is. Een wijntje bij het eten, een cocktail in de kroeg of een biertje omdat de koningin bijna jarig is. Een drankje drinken is gezellig, houd het alleen wel onder controle.

De feiten

Studenten drinken gemiddeld meer alcohol dan andere jongeren:

  • Ze drinken gemiddeld 16 glazen per week
  • Mannelijke studenten drinken gemiddeld 20 glazen per week
  • Vrouwelijke studenten drinken gemiddeld 8 glazen per week
  • Leden van een studentenvereniging drinken gemiddeld 23 glazen per week (mannen 27 en vrouwen 12 glazen).

Jongeren van vergelijkbare leeftijd drinken per week gemiddeld 10 glazen (mannen 13 en vrouwen 7 glazen).

(Bron: //www.alcoholinfo.nl)

Het verloop

Studenten drinken vaak teveel maar dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere. Het begint met een aantal drankjes in het weekend. Naarmate je langer in een stad woont, nemen je sociale contacten en daarmee de hoeveelheid feestjes en borrels toe. Op maandag een afstudeerborrel, dinsdag huiseten (en –drinken), woensdag borrelavond en donderdag naar de kroeg. Vrijdag is het weekend, zaterdag ook en zondag een biertje om het af te leren. Het is erg gemakkelijk om in een dergelijk patroon terecht te komen. Veel moeilijker is het om er weer uit te komen.

Negatieve gevolgen

Spijt: Het is veel studenten wel eens overkomen, je wordt wakker en hebt iets gezegd of gedaan waarvoor je jezelf schaamt. Wanneer dit meer dan eens voorkomt kun je jezelf onzeker voelen. Het gevoel wordt er niet beter op als deze gepaard gaat met een flinke kater.

De man met de hamer: Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, afwezigheid. De bekende symptomen van een kater (deze wordt veroorzaakt door vochttekort in de hersenen). Een kater laat je niet alleen beroerd voelen maar heeft ook invloed op je studieprestaties.

Studieprestaties: De dag na een avond goed doorzakken, functioneert je geheugen minder goed dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je dingen niet goed kunt onthouden waardoor je niet effectief kunt studeren. Wanneer je regelmatig brak bent kan dit serieuze effecten hebben op je prestaties. Een langere periode van niet presteren door teveel drinken kan leiden tot onzekerheid en soms zelfs depressiviteit.

Hoe te voorkomen

Niet teveel drinken. Logisch, maar hoe doe je dat?

  • Maak afspraken met jezelf, drink bijvoorbeeld doordeweeks niet.
  • Wissel alcohol en fris af, neem eerst een biertje, dan een frisje, dan weer een biertje.
  • Drink in tentamen periodes of periodes waarin je veel moet studeren niet of weinig.
  • Als je niet wil drinken, stel je omgeving op de hoogte zodat zij jou ook niet in de verleiding brengen.
  • Onthoud dat niet drinken de gewoonte is en wel drinken de uitzondering. Dit lijkt overbodig om te zeggen, toch lijkt de tendens onder studenten anders.

Meer informatie