Belastingvrij bijverdienen

Belastingvrij bijverdienen

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn studie of baan

Als student is de kans groot dat je een bijbaantje naast je studie hebt, immers…het stappen in de weekenden voel je op den duur ook wel in je portemonnee. Het fijne is ook dat het hebben van een bijbaantje voor jou als student daadwerkelijk aantrekkelijk is, omdat je nu nog belastingvrij wat centjes mag bijverdienen.

Een belastingvrij inkomen of belastingvrij verdienen wil zeggen dat je tot op een bepaalde hoogte aan inkomen geen belasting hoef te betalen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies?

Blijf onder de grens van € 6500

De grens ligt zo rond de € 6500,- per jaar. Dit kan elk jaar wel iets verschillen, maar als je uitgaat van dit bedrag zit je safe. Doordat je veel tijd kwijt zult zijn aan je studie zal het jou als student niet snel gebeuren dat je per jaar meer dan dit bedrag verdient. En dus kun je belastingvrij bijverdienen. Een mooie kans, want naarmate je op de arbeidsmarkt zal starten zul je al snel boven dit bedrag uitkomen. Bedenk dus dat je nu gerust een aantal klussen kan aannemen.

Tip: Let wel op dat als je, je beschikbaar zet voor een uitzendbureau, het aantal uren dat je werkt soms ongemerkt flink kan oplopen. Met name met een horecabaantje in de zomermaanden kan dit hard gaan. Het maakt namelijk niet uit of je die € 6500,- binnen bij wijze van een maand of verdeeld over het jaar verdient, de belastingdienst kijkt naar het totaal verdiende bedrag in een jaar tijd. Veel studenten gaan ook tegen het einde van hun studie meer werken, houdt het vooral dan goed in de gaten hoeveel je precies verdient.

Belastingvrij verdienen betekent niet dat je helemaal geen belasting betaalt

Betaal je dan helemaal geen belasting onder deze grens van € 6500,-? Jawel. Bedenk dat zodra je eenmaal loont verdient je meestal loonbelasting moet betalen. Dit haalt je werkgever vervolgens automatisch van je bruto-inkomen af, want zo kan hij o.a. premies inhouden. Maar tegelijkertijd zijn er ook heffingskortingen waar je recht op heb. Denk aan de algemene heffingskorting of arbeidskorting. De heffingskortingen afstrepend tegen het bedrag wat je aan loonbelasting heb betaal, kom je aan een bedrag onder de € 6500,- op zo’n manier uit dat je uiteindelijk weer terugkrijgt wat je in eerste instantie betaald hebt.

Meerdere baantjes

Je hoort vaak dat studenten meerdere baantjes tegelijkertijd hebben. Toch kun je er vanuit gaan dat dit minder aantrekkelijk is voor je inkomsten. Hoe zit dat precies?

Loonheffingskorting toepasbaar bij één werkgever

Naarmate je meer verdient, betaal je een hoger percentage aan belasting. In het geval van twee banen, denken allebei je werkgevers dat je met jouw weinige uurtjes in een lage schijf valt. Uiteindelijk betaal je dan dus te weinig belasting, als je naar je totale inkomen kijkt. Zoals eerder benoemd heb je recht op korting op de belasting, loonheffingskorting genoemd. De werkgever zorgt dat je deze korting ontvangt, maar die korting toepassen mag maar bij één werkgever. Als meerdere werkgevers zorgdragen voor jouw korting, betalen ze te weinig en kan dat dus betekenen dat je achteraf alsnog moet bijbetalen.

Tip: pas je loonheffingskorting toe op de baan waar je het meeste aantal uren werkt / het meest verdient. Bij je andere werkgever ontvang je dan geen korting. Het is belangrijk dit goed te regelen, want vergis je niet… naheffingen kunnen tot in de duizenden euro’s lopen!

De studenten- en scholierenregeling

Voor studenten en scholieren bestaat er een speciale regeling, de studenten- en scholierenregeling. De werkgever maakt het voor jou dan interessanter om bij te verdienen, omdat er dan minder loonbelasting/premie volksverzekering berekend hoeft te worden. Je mag dan voor de berekening van de loonheffing het kalenderkwartaal gebruiken in plaats van het werkelijke loontijdvak. Je mag volgens de kwartaaltabel dan een bepaald bedrag belastingvrij verdienen per kwartaal. Dit is interessant wanneer je als student bijvoorbeeld in de zomer heel veel werkt en de overige maanden niet. Je hoeft dan geen loonheffing te betalen omdat je onder die grens valt.

Tip: De studenten-en scholierenregeling moet wel schriftelijk worden aangevraagd om deze toe te kunnen passen. Hier kun je op internet veel over vinden.

Nog een tip: Als je gebruikt maakt van de studenten- en scholierenregeling, moet de loonheffingskorting worden toegepast en dus op ‘ja’ staan.

Vrijwilligerswerk en de belastingdienst

Het kan ook zijn dat je vrijwilligerswerk doet, omdat je in je weinige vrije uurtjes tussen de examens door toch iets nuttigs wil doen. En een eventuele kleine vergoeding die daar aan verbonden is, is dan alleen maar mooi meegenomen. Dan is het goed om te weten dat er voor vrijwilligerswerk weer andere regels gelden. De overheid is namelijk blij met mensen die vrijwilligerswerk verrichten en probeert dit te stimuleren. Vrijwilligerswerk is tot aan € 4.50 per uur (of onder de 23 jaar, € 2.50 per uur) belastingvrij. Per maand kun je dan zo ongeveer € 150,- bijverdienen als vrijwilliger of € 1500 per jaar.

Hoe zit het met belastingvrij bijverdienen en het ontvangen van studiefinanciering?

Geen zorgen, je belastingvrije verdiensten brengen je studiefinanciering niet zomaar in gevaar. Zoals je weet, bestaan er in het hoger onderwijs tegenwoordig twee stelsels voor studiefinanciering. Aan de ene kant bestaat het oude stelsel, dat wil zeggen met een basisbeurs en eventueel een lening of aanvullende beurs en aan de andere kant het nieuwe stelsel, zonder basisbeurs.

  • Heb jij in het hoger onderwijs studiefinanciering volgens het nieuwe stelsel, dan hoef je geen rekening te houden met de grens die aan het bijverdienen gekoppeld is. Ook om je studenten OV hoef je je dan geen zorgen te maken.
  • In het geval van studiefinanciering volgens het oude stelsel, mag je in 2019 bijverdienen tot een grens van € 14.682,96. Per jaar wordt dit opnieuw vastgesteld, dus controleer dit elk jaar opnieuw. Nader je die grens, dan is het verstandig om je studiefinanciering en je studenten OV stop te zetten.