Genieten van je zwangerschap

Genieten van je zwangerschap

Ondanks dat er veel geregeld moet worden (en zeker als je jong ouder wordt, kan dit soms wat overweldigend zijn), zou de zwangerschap voor zowel jouzelf als voor een eventuele partner vooral een leuke, bijzondere tijd moeten zijn. De (vele) zwangerschapskwaaltjes daargelaten natuurlijk, zou de zwangerschap vooral een periode moeten zijn waar je later positief op kan terugblikken, want hoe bijzonder is het dat je jouw kindje 9 maanden lang in je buik hebt gedragen.

Negen maanden lijken lang, maar je hebt die tijd echt nodig om je mentaal voor te bereiden op de komst van je kleine wondertje en daarmee jou en/of jullie nieuwe rol. Voor sommige vrouwen lijkt deze periode van zwangerschap, zeker achteraf, dus toch voorbij gevlogen.

‘Geniet ervan’ is een advies dat je veel zult horen, maar hoe zorg je er nu echt voor dat je dat voldoende doet? Hieronder een aantal tips om ‘alles’ uit je zwangerschap te halen om er optimaal van te kunnen genieten, bewust leuke dingen te doen en herinneringen van te verzamelen om later glimlachend op terug te kunnen kijken.

Uitkijken naar de echo momenten en de foto’s daarvan inplakken

De echo’s die je tijdens je zwangerschap krijgt, zijn de momenten waar je waarschijnlijk reikhalzend naar uit zult kijken. Je kindje weer even zien bewegen en het hartje horen kloppen. Het moment om dat onwerkelijke idee van een mensje dat in jouw lichaam groeit, weer even wat tastbaarder te ervaren. Ook voor de partner is dit een goed moment om zich betrokken te voelen bij de zwangerschap, die voelt immers niet wat jij steeds voelt en ervaart.

Door de foto’s van de echo naderhand in een album of een ander boekje te plakken, kun je dit moment herbeleven maar ook later aan je kindje laten zien (want hoe gek voor het kindje te beseffen dat het toen nog in mama’s buik zat) en belangrijk: het voorkomt dat de echo op den duur verkleurt of vervaagt.

De meest echo’s worden namelijk op een bepaald papier gedrukt dat geen speciaal fotopapier betreft om de kwaliteit mee te waarborgen. Ook leuk is uiteraard de 3D/4D variant, waarbij je meer details in het gezicht van je kindje kan zien. Leuk om later te vergelijken in hoeverre het kindje echt op deze echo-foto lijkt en om eventueel op te hangen in de babykamer.

Geniet van de aandacht die je krijgt

Als zwangere vrouw voel je je soms haast jarig; je krijgt veel aandacht. In eerste instantie vooral in de vorm van vragen: Hoe voel je je? Wordt het een jongen of meisje? Is de babykamer al klaar? Hebben jullie al een naam? Hoe lang nog? Maar ook zeker in de vorm van (ongevraagde) adviezen, aanrakingen aan je buik en bevallingservaringen die mensen aan je kwijt willen. Bovenal vinden mensen het vaak leuk om je alvast een cadeautje te geven of een kaartje te sturen om je te feliciteren met de zwangerschap. Een periode om bewust te beleven, want met al die aandacht is dit een unieke fase in je leven.

Geniet als er een eventuele babyshower voor je wordt georganiseerd, wees ongegeneerde het stralende middelpunt, want dit zal je immers niet dagelijks overkomen. Wordt er geen babyshower georganiseerd, wees dan niet getreurd, neem zelf het initiatief tot bijvoorbeeld een gezellige hightea, lunch of alcoholvrije borrel met een vriendin, je (schoon-) moeder of zus om ervaringen uit te wisselen, te fantaseren over de naderende geboorte of juist ter afleiding van eventuele zorgen of zwangerschapskwaaltjes. In een kleinschalige setting wil het restaurant alsnog de tafel soms gezellig voor je dekken in het thema baby en zorg er zeker voor dat je deze momenten ook op foto vastlegt.

Neem lekker veel hulp aan.

Je bevindt je wederom in de unieke situatie dat mensen af en toe zullen aanbieden je ergens mee te helpen. Zeker wanneer je hoogzwanger bent zul je merken dat het allemaal steeds zwaarder wordt en je soms pas achteraf de rekening gepresenteerd krijgt met fysieke ongemakken als je te ver bent doorgegaan. Probeer dus ‘niet stoer’ te zijn en accepteer bijvoorbeeld dat je moeder of vriendin je wilt komen helpen met het strijken van babykleertjes, wat jou veel staan scheelt. Of misschien wil iemand je in de kraamperiode wel een kliekje eten komen langsbrengen. Vraag ook zeker om hulp als er zware boodschappen of spullen naar binnen moeten worden getild.

Zelf foto’s maken en/of een professionele fotoshoot boeken

Vergeet gedurende je zwangerschap niet om regelmatig foto’s te (laten) maken van je buik. Wanneer je met 25 weken denkt dat je buik al ontzettend groot is, is het namelijk leuk om te zien hoe veel verder je opeens rond week 30 toch weer bent. Zeker voor later is het bijzonder om te zien hoe de groei zich ontwikkelde en om dit ook aan je kindje te kunnen laten zien. Je kunt hier ook een beetje mee spelen door bijvoorbeeld steeds hetzelfde shirtje op de foto’s te dragen tijdens verschillende perioden. Zo wordt de groei van je buik op de foto’s helemaal goed zichtbaar, zo voorkom je dat bepaalde kledingstukken je buik juist benadrukken of stimuleren zodat je de groei in verschillende periodes niet meer goed kan vergelijken.

Het boeken van een professionele fotoshoot (of misschien ken je iemand met een goede camera die op een mooie locatie foto’s van jou wil maken) is ook een leuke optie. Dit is ook erg handig wanneer je ook foto’s van je buik met je eventuele partner of iemand anders die belangrijk voor je is erbij wil hebben. Vaak maakt zo’n persoon van jou de foto’s, dus is dit nu een goede optie om ook samen op foto’s te verschijnen. Laat de fotoshoot niet te vroeg plaatsvinden zodat je buik goed zichtbaar is, maar kies ook niet voor een te laat tijdstip omdat je, je nog goed moet voelen. Zeker wanneer je op een mooie locatie gaat shooten, kan het zijn dat je tussentijds flinke afstanden moet bewandelen. Of stel dat je die dag toch niet lekker bent of dat de fotograaf verhinderd is, is het handig om nog wat data achter de hand te hebben. Dat zal moeilijker zijn als je, je al in week 37 bevindt. Je kunt er achteraf dan van balen dat je toch geen mooie foto’s van je zwangerschap heb kunnen laten maken.

De foto’s na afloop in een mooi (digitaal) album weergeven, is ook een leuke manier om de zwangerschap te herbeleven: “Hier zat het kindje nog in mijn buikje” of “wat was mijn buik groot eigenlijk toen, nu niet meer te bevatten”.

Boek een zwangerschapsmassage

Beloon jezelf met een zwangerschapsmassage. Je lichaam krijgt een hoop te verduren tijdens de zwangerschap. Klachten zoals bekkenklachten of lage rugpijn zijn veelvoorkomend door een veranderende houding of overbelasting door de hoeveelheid extra gewicht die je nu meezeult. Wat verwennerij verdien je dus zeker. Daarbij is massage ook een goede manier om eventuele stress, zorgen en sombere gevoelens los te kunnen laten, want jouzelf en je kindje ten goede zal komen. Ook voor de naderende bevalling kan dit een relaxte voorbereiding zijn om los te laten.

Vaak slaap je er ook beter door als je lichaam lekker is losgemaakt. Bij een dergelijke massage worden bepaalde drukpunten meestal bewust vermeden om geen risico’s te creëren voor je ongeboren kindje. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van speciale massagetafels met een gat in het midden, waar je buik in past. Sommige salons werken met rittenkaarten of aantrekkelijke acties om bijvoorbeeld maandelijks een massage af te nemen als je veel last zou hebben van klachten.

Documenteer wat je ervaart in de zwangerschap

Je zult na verloop van tijd merken hoe veel je vergeten bent van je zwangerschap. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een dagboek of speciaal invulboek bij te houden. Dit is leuk voor jezelf om later terug te kunnen lezen, maar ook om je ervaringen later aan je kindje te kunnen laten zien. Zeker op het moment dat het kind misschien zelf ooit papa of mama wordt.

Wanneer je niet zo’n schrijver ben, kun je je beperken tot steekwoorden die je in een app of notitieblok bijhoudt op bepaalde data. Vooral na een echo kan het leuk zijn om terug te lezen wat de beelden of het horen van het hartje met je deden. Ook het bijhouden van wat kwaaltjes wordt vaak gedaan, zodat dit eventueel met een volgende zwangerschap kan worden vergeleken. Invulboeken verschillen ook erg in de hoeveelheid tekst die je er in kwijt kan. Zo richten sommige boeken richten zich meer op het plakken van foto’s van de buik en het invullen van gegevens zoals de omvang van je buik, met ruimte voor slechts een aantal notities eromheen.

Ook kun je ervoor kiezen een brief of een aantal kaartjes aan je kindje te schrijven of typen, met hoe je de zwangerschap ervaart, hoe je al uitkijkt naar zijn of haar geboorte, wat je wensen voor hem of haar zijn in het leven, wat je je kindje wil gaan bijbrengen in de opvoeding enz. Je stem opnemen via je telefoon en je tot je kindje richten, kan ook een optie zijn als je een en ander wil documenteren, maar toch de tijd of het geduld voor veel schrijven niet hebt.

De inrichting van de babykamer

De babykamer inrichten kan veel voorpret geven. Het is de plek waar je al je creativiteit in kwijt kunt en waar je tijdens je zwangerschap regelmatig even kan zitten om je fantasie de vrije loop te laten hoe het zou zijn als je kindje er straks is.

Geniet dus van het kopen van leuk beddengoed waarmee je het wiegje of ledikantje vervolgens vast opmaakt, richt de commode in op een praktische manier, zorg dat het badje schoon klaarstaat zodat je straks lekker kunt genieten van het badritueel met je kindje, hang schilderijtjes en plankjes op, zet leuke knuffeltjes neer, geef meubels een verfje, koop een projector om een sterrenhemel op het plafond te creëren waar je kindje straks van kan genieten, plak wandstickers op de muren of meubels, verdiep je in teksten of muurschilderingen voor in de babykamer, hang kleertjes mooi gestreken uit in de kast en hang de meest schattige kledingstukken in het zicht aan de muur aan een mooi ophangrekje met schattig kleerhangertje.

Genieten van gezond, lekker eten

Experimenteren met lekkere gerechten kan heel ontspannend zijn in je zwangerschap en kan zeker in je verlof ook vooral een leuke invulling zijn. Gezond eten is nu belangrijker dan ooit. Daarbij is er het een en ander dat je nu niet mag eten, waardoor het juist nu nuttig kan zijn ingrediënten uit te proberen die als alternatief kunnen dienen. Misschien beleef je hier veel plezier aan en ontspan je, maar daarbij is het ook een uitstekende manier om zelf zorg te dragen voor de combinatie van lekker maar verantwoord.

Je hoeft ook niet perse groots uit te pakken als je het staan in de keuken vermoeiend vindt. Denk bijvoorbeeld aan een smoothiebowl, makkelijk en toch boordevol fruit. Of verzorg een lunch met partner of vriendin door samen stil te staan bij de zwangerschap aan een gezellig gedekte tafel met gezonde sapjes of een kan water met munt of citroen.

Voorpret beleven aan hoe je de geboorte kenbaar gaat maken

Decoratie voor als de baby geboren is kan ook voor een hoop voorpret zorgen. Koop bijvoorbeeld leuke raamdecoratie (een slinger of grote tekst/tekening) om de hele buurt te laten weten dat er een klein jongetje of meisje geboren is. Of misschien kun je grote knuffel in de vorm van een ooievaar vinden om voor het raam of de deur te plaatsen. Je kunt ook denken aan servetjes met ‘hoera it’s a boy/girl’ om de beschuit met muisjes straks nog meer op te leuken. Zorg dat dit alles overzichtelijk in een kastje klaar staat zodat de kraamverzorgster je eventueel kan helpen met een en ander klaarzetten of hangen als je daar zelf vlak na de geboorte nog te moe of zwak voor bent.

Hetzelfde geldt voor leuke bekertjes of bordjes. Wanneer het je tweede kindje is, kun je met dergelijke zaken ook uitpakken om het oudere kindje mee te laten trakteren op school met de geboorte van zijn zusje of broertje. In plaats van beschuit met muisjes kun je hier ook kiezen voor bijvoorbeeld lange vingers waarvan het uiteinde gedoopt is met roze of blauwe muisjes voorzien van een laagje boter.

Tweedehands babyspullen creatief onder handen nemen

Nog meer creativiteit kun je loslaten op tweedehands spulletjes of gekregen spullen van je omgeving. Verf bijvoorbeeld een oude spiegel in de kleur van de babykamer. En plak er vervolgens stickers op van hartjes of sterretjes of geef schelpjes of leuke magneetjes een druppeltje lijm voor op de buitenranden van de spiegel.

En heb je bijvoorbeeld een tweedehands maxi cosi kunnen overnemen? Maar is de hoes niet meer helemaal schoon of is de kleur meer op het andere geslacht gericht, koop dan een nieuwe hoes die de maxi cosi weer opfrist. Een raampje boven de deur in de babykamer die net niet helemaal goed verduistert, kun je aanpakken door er een leuke plakfolie op te plakken. Dit is niet alleen praktisch om het lichtprobleem mee op te lossen, maar kan zo ook als verlengde van de babykamer dienen door gebruik te maken van een leuke print.

Ook een wandelwagen kun je een hele andere uitstraling geven door de voetenzak in een nieuwe kleur te vervangen of er een schattige speelmobile boven te hangen of er een roze of blauwe parasol op te plaatsen. Met een ledikant of ander meubelstuk kun je al snel leuk experimenteren met een laagje verf (wel een kindvriendelijke variant die niet afbladdert), plakfolie of stickers.

Gratis babyspulletjes aanvragen

Tijdens je zwangerschap zal opvallen dat er ontzettend veel is dat je (gratis) aan kan vragen op het gebied van babyspullen. Een leuk vooruitzicht om weer zo’n doos te kunnen ophalen en je te laten verrassen met de inhoud.

Wees er alleen wel alert op dat dit soms mooier klinkt dan het is. Vaak zijn de dozen heel commercieel ingericht, zo bevat de box vaak veel reclamefolders en worden je gegevens gebruikt om vervolgens post-en mail van baby gerelateerde zaken en producten naar je toe te kunnen sturen. Soms wordt je ook gebeld met aanbiedingen of bevat de doos producten die je al hebt en elders ook vaak gratis krijgt zoals speentjes of slabbetjes.

Dit is dus een afweging die je moet maken, het kan ook zijn dat je de reclame uitingen niet erg vindt en je toch geniet van de kortingsbonnen en babyproducten die je hiermee gratis kan verkrijgen.

Ga los met leuke positiekleding

Positiekleding is niet bepaald te vermijden met je snel groeiende buik. Je zult al snel merken dat je oude, vertrouwde kleding niet comfortabel meer zit. Dit hoeft echter alles behalve erg te zijn, want positiekleding is er tegenwoordig in allerlei stijlen en op het gebied van alle kledingstukken (van ondergoed tot leggings, pyjama’s, jurken enz.)

Zo geniet je van de combinatie meer comfort en het trots kunnen pronken met je buik. Afgestemd op het seizoen waarin je snel vordert met je zwangerschap kun je stralend voor de dag komen. Zo kun je in de lente of zomer mooie zwangerschapsjurken of jumpsuits dragen en kun je rond kerst en oud & nieuw juist stijlvol voor de dag komen met een mooi glitter broekpak. Ben je in de winter hoogzwanger en wil je toch een mooie jurk aan, schaf deze dan speciaal aan voor een fotoshoot om toch optimaal van de ervaring te kunnen genieten.

Verwen jezelf ook met een nieuw paar schoenen. Hoe verder je namelijk in je zwangerschap komt, hoe moeilijker sokken en schoenen aan zullen gaan. Een paar leuke instappers zijn dus zeker niet weg, om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor wat kortere sokjes, die sneller aangaan dan wat langere sokken. Denk ook aan een lekker paar slippers, eventueel ook instappers, waarbij je rekening houdt met een goed zittend voetbed zodat je ook nog eens de nodige ondersteuning krijgt die je nu zo hard nodig hebt.

Leef je uit (maar toch met mate) op het gebied van babykleertjes

Ga lekker (online) shoppen voor babykleertjes. Maar maak het niet te gek, je koopt al snel teveel, het kindje groeit in het begin hard waardoor het soms niet eens alles in een bepaalde maat aan kan en daarbij krijg je waarschijnlijk ook veel kleding cadeau. Dat betekent niet dat je niet heel veel kunt rondstruinen en kunt fantaseren van waar je jouw kindje straks graag in ziet. Hetgeen je koopt kun je vervolgens vast wassen (zonder wasverzachter i.v.m. het gevoelige huidje van de baby), strijken en leuk ophangen in de babykamer.

Leuk om over na te denken is ook welk outfit uiteindelijk als geboortepakje door je kindje gedragen gaat worden in het ziekenhuis. Dit eerste pakje, waarvan dus de eerste foto’s van de nieuwe wereldburger gaan worden rondgestuurd aan familie en vrienden, leg je vast klaar in je vluchtkoffertje. Je kunt bepaalde kleding ook laten bedrukken met de naam van jouw kindje of kiezen voor een andere lieve tekst met troetelnaam bijvoorbeeld.

Ook kun je de mensen die op kraamvisite willen komen een beetje sturen in wat je graag voor kraamcadeau zou willen door ze al een beetje voor te bereiden op de kledingstijl van jouw smaak.

Volg een zwangerschapscursus

Volg een leuke zwangerschapscursus waarbij je nuttige informatie opdoet. Een cursus kan eventuele onzekerheden over de bevalling wegnemen. Kennis maakt macht. Bovendien houdt het je lichaam soepel waardoor je, je waarschijnlijk langer klachtenvrij door je zwangerschap heen kunt bewegen.

Daarbij wordt bij bijna elke zwangerschapscursus aandacht besteed aan ademhaling, waarvan je veel baat kunt hebben bij meer ontspannen in je zwangerschap komen te staan. Het creëert een bewust moment van contact en mogelijk verdere interactie met je kindje.

Ook is een zwangerschapscursus de plek bij uitstek om ook nog eens leuke contacten op te doen met andere aanstaande moeders. Ervaringen uitwisselen kan ook weer bijdragen aan meer zelfvertrouwen ontwikkelen in bepaalde situaties. Bovendien is dit waarschijnlijk waar je ook behoefte aan heb: vaak merk je in je zwangerschap dat vriendinnen zonder kinderen even iets minder ‘interessant’ zijn, je wilt immers vaak juist het nodige (de een uiteraard meer dan de ander) horen over zwangerschaps-en bevallingsverhalen. Vaak wordt er contact gehouden via een groepsapp of kun je gegevens uitwisselen als jullie later als de kindjes er zijn, eens willen afspreken om elkaars wondertjes te ontmoeten.

Je kunt denken aan cursussen zoals zwangerschapsyoga, mensendieck, haptonomie, hypnobirthing en zwangerschapsgymnastiek. En nog leuker wordt het als je weet dat veel cursussen ook (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent. Let wel op de voorwaarden die hiervoor gesteld worden.

Lekker veel lezen

Lees boeken over de zwangerschap en/of het moederschap. Als je niet zo’n lezer ben, zijn er tegenwoordig ook genoeg tijdschriften verkrijgbaar op dit gebied met wat luchtigere informatie. Bovendien bestaan er tegenwoordig tal van verschillende soorten boeken waar je je smaak op af kunt stemmen zoals bundelingen van columns (die je wat makkelijker in etappes leest als je niet te lang achter elkaar wil lezen), serieuze informatieve boeken als je wat leergieriger bent aangelegd tot boeken die tot in detail ingaan op wat zich binnenin je lichaam afspeelt in de zwangerschap (tegen de foto’s moet je soms maar net kunnen, het is net hoe nieuwsgierig je bent) of juist bladerboeken met lijstjes met namen als je daar nog niet uit bent tot tal van komisch geschreven boeken met de ervaringen van (bekende) aankomende moeders (en vaders) over zwangerschap en/of het ouderschap.

Overige tips om bewust te genieten

  • Geniet van je steeds groter groeiende buikje, bekijk jezelf regelmatig bewonderend in de spiegel. Soms lijkt het wel of je in een nacht tijd ontzettend veel bent gegroeid.
  • Geniet van de schopjes in je buik, je zult ze gaan missen zodra de baby er eenmaal uit is.
  • Koop een scheurkalender die je bijvoorbeeld in de wc ophangt of een variant die je op een standaard steeds omslaat voor in de woonkamer of keuken. Op zo’n kalender krijg je per week een tip op het gebied van zwangerschap met leuke tekening en/of beeldende tekst over hoe groot de baby op dat moment is qua gram en centimeter. In week 22 is dit bijvoorbeeld zo groot als een banaan en in week 37 zo groot als een honingmeloen.
  • Plan een lekkere verwendag voor jezelf. Gebruik een gezichtsmasker, scrub je lichaam, ga in bad of neem een voetenbadje en verwen jezelf met een bodylotion, meteen goed om striae tegen te gaan. Een voetenbadje is sowieso een aanrader voor als je tegen het einde van de zwangerschap vocht vasthoudt. Kies voor een lekkere olie zoals bijvoorbeeld lavendel die de ontspanning stimuleert.
  • Maak gretig gebruik van je nesteldrang door allerlei klusjes in huis op te pakken die misschien al langere tijd op je lijstje stonden. Dit geeft achteraf een nuttig gevoel.
  • Kletst met huidige moeders schaamteloos uren over zwangerschap (vooral de bevalling zal een favoriet onderwerp zijn) en over hoe jullie de toekomst zien. Neem tips ter harte of juist niet, afhankelijk van hoe open je hiervoor staat.
  • Zoek ontwerpen voor op het geboortekaartje. Beleef de voorpret door je te oriënteren op lieve gedichtjes, tekeningetjes of voorbeelden van foto’s die je van je kindje kunt maken om op het kaartje te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe bewaar je de foto’s van de echo’s het best?
Je kunt de foto’s van de echo’s het beste meteen in een boekje of fotoalbum plakken. De meest echo’s worden op een bepaald papier gedrukt dat geen speciaal fotopapier betreft om de kwaliteit mee te waarborgen. Op den duur kunnen de foto’s dus vervagen of verkleuren.
Waarom is een zwangerschapsmassage een goed idee?
Klachten zoals bekkenklachten of lage rugpijn zijn veelvoorkomend door een veranderende houding of overbelasting door de hoeveelheid extra gewicht die je nu meezeult. Wat verwennerij verdien je dus zeker. Daarbij is massage ook een goede manier om eventuele stress, zorgen en sombere gevoelens los te kunnen laten, want jouzelf en je kindje ten goede zal komen. Ook voor de naderende bevalling kan dit een relaxte voorbereiding zijn om los te laten. Vaak slaap je er ook beter door als je lichaam lekker is losgemaakt.
Voor-en nadelen van het aanvragen van gratis babyspulletjes via babyboxen?
Het is een leuk vooruitzicht om een doos te kunnen ophalen en je te laten verrassen met de inhoud voor je baby. Wees er alleen wel alert op dat dit soms mooier klinkt dan het is. Vaak zijn de dozen heel commercieel ingericht, zo bevat de box vaak veel reclamefolders en worden je gegevens gebruikt om vervolgens post-en mail van baby gerelateerde zaken en producten naar je toe te kunnen sturen. Soms wordt je ook gebeld met aanbiedingen of bevat de doos producten die je al hebt en elders ook vaak gratis krijgt zoals speentjes of slabbetjes.