Studieschuld

Studieschuld

De studieschuld is voor veel studenten een grote kopzorg. Voor veel jongeren is dit de eerste keer dat ze een grote schuld opbouwen. Echter, het is moeilijk een gezonde levensstijl te bekostigen zonder een bijdrage van je ouders of een lening via DUO. Je studieschuld bestaat uit de volgende onderdelen. Al deze onderdelen kun je onafhankelijk bestellen en geen enkele is verplicht.

Basisbeurs (oude stelsel)

De basisbeurs geldt alleen voor studenten die onder het oude stelsel vallen en dus voor 1 september 2015 zijn begonnen aan hun studie. Voor studenten die binnen 10 jaar hun diploma halen wordt deze beurs omgezet in een gift.

Aanvullende beurs

Deze is afhankelijk van je woonsituatie en het inkomen van je ouders. De eerste twaalf maanden is het in ieder geval een gift. Of het overige gedeelte een gift is hangt er van af of je vier jaar na het afronden van je opleiding onder het peilinkomen zit.

 • Je kan de kwijtschelding 4 jaar na voltooiing van je studie aanvragen
 • Het peilinkomen is een individueel verzamelinkomen van jaarlijks ongeveer €35.000
 • In het geval van een partner €43.500
 • Zo niet dan is de aanvullende beurs gewoon onderdeel van je lening

Lening

 • De lening kan eigenlijk onderverdeeld worden in de standaardlening en het collegegeld krediet.
 • Voor 2020 staat de maximale lening op € 494.39. De rente bedraagt 0%.
 • Als je leent is het verstandig om je overschot op een deposito te zetten. Een reguliere spaarrekening stelt je niet in staat geld te verdienen op je overschot. Waardoor je overschot een kostenpost wordt.
 • Collegegeldkrediet heeft dezelfde rente en is ook een lening. Het verschil is dat het maximale bedrag afhankelijk is van en nooit hoger dan het maandelijks collegegeld dat je betaalt.
 • Volg je les op een instelling, dan kan je niet een hoger collegegeldkrediet aanvragen dan vijf maal het wettelijk collegegeld lenen.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering en wordt na het behalen van een diploma omgezet in een gift. Hierbij geldt wederom de regel dat deze diploma binnen 10 jaar behaald moet zijn.

Aflossen van je studieschuld

Je hoeft je studieschuld niet direct af te lossen na het behalen van je diploma. Dit doe je pas vanaf 2 jaar nadat je bent afgestudeerd. De periode van 2 jaar heet ook wel de aanloopfase. Als je tijdens de aanloopfase weer gaat studeren kan deze tijdelijk worden stopgezet. Je mag altijd eerder beginnen met aflossen, of een extra betaling doen. Je kan er ook voor kiezen om het hele bedrag in één keer af te lossen. Hoeveel je maandelijks moet aflossen kan je bereken met deze rekenhulp. Afhankelijk van het oude of nieuwe stelsel, bestaat het aflossingstermijn uit 15 of 35 jaar.

Is mijn studieschuld geregistreerd bij stichting BKR?

Omdat steeds meer studenten genoodzaakt zijn om te lenen bij DUO is het logisch dat de vraag wordt gesteld of deze lening ook geregistreerd staat bij stichting BKR. Het antwoord op deze vraag is: Nee. De overheid heeft bepaald dat een studielening om een andere soort lening gaat en daarom staat deze niet geregistreerd en is deze ook niet automatisch bekend bij kredietverstrekkers. Je moet dit dus zelf bij een aanvraag voor een nieuwe lening vermelden.

Tips om te bezuinigen

 • Probeer niet te frivool om te gaan met je geld. Je verdient nou eenmaal geen vakantie of dure kleren als je geen geld binnenhaalt.
 • Met andere woorden; zeg nee tegen dure merken en ga voor huismerken of op zoek naar aanbiedingen en koopjes.
 • Koop tweedehands. Tweedehands betekent niet meteen oud, vies of versleten. Tweedehands betekent in veel gevallen gewoon kleding of producten die niet nieuw uit de winkel zijn, maar ook niet of nauwelijks zijn gedragen of gebruikt. Door tweedehands te kopen, koop je eigenlijk zo goed als nieuwe spullen maar dan voor een soms veel lagere prijs!
 • Neem geen onnodige en/of dure abonnementen. Zeg abonnementen waarvan je niet of nauwelijks gebruikt maakt op en ga op zoek naar goedkopere alternatieven. Een goedkoop abonnement voor je mobiele telefoon of een Studentenabonnement krant kan al een hoop schelen.
 • Als je leent is er op zichzelf geen probleem als je het maandelijks overschot wegzet op een rekening met een hogere rente dan je lening. Mits je de moeite neemt een overschot te hebben. Ken je zelf!
 • Indien je samenwoont met anderen; probeer zo veel mogelijk kosten te delen. Het delen van de boodschappenkosten kan bijvoorbeeld al enorm schelen op je maandelijkse lasten!