Erasmus uitwisseling

Erasmus uitwisseling

Het bekendste uitwisselingsprogramma voor studenten

De Nederlandse humanist en theoloog Desiderius Erasmus studeerde aan verschillende Europese universiteiten en beschreef onderwijs als een uitgelezen kans voor de moderne mens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn naam werd gegeven aan het ondertussen bekendste uitwisselingsprogramma voor studenten binnen de Europese Unie. Het Erasmus Exchange Programme werd gelanceerd in 1987 en groeide sindsdien enorm in populariteit. Al meer dan 90% van de Europese universiteiten werken mee en al meer dan 2 miljoen studenten hebben gebruik gemaakt van het programma.

In 1989 werd het internationale ECTS-systeem ontwikkeld. ECTS is een manier om de studiebelasting uit te drukken. Het systeem zorgt ervoor dat de waarde van de behaalde resultaten vergelijkbaar wordt en vergemakkelijkt bijgevolg het overdragen van studiepunten. In de meeste gevallen wil dit dus ook zeggen dat de behaalde resultaten in het land van bestemming achteraf kunnen meetellen aan de eigen onderwijsinstelling. Indien de geselecteerde universiteit geen gebruik maakt van het ECTS-systeem is het aan te raden duidelijke inlichtingen in te winnen om zeker te zijn dat de studieperiode en behaalde resultaten worden erkend.

Het Erasmus uitwisselingsprogramma geeft elke geïnteresseerde student de mogelijkheid om een deel van zijn opleiding in het buitenland te volgen gedurende een periode van 3 tot 12 maanden. De opleiding kan gevolgd worden aan een van de partner universities van de onderwijsinstelling waar de student is ingeschreven. Dit houdt in dat niet elke willekeurige school geselecteerd kan worden, er moet een verdrag bestaan tussen de twee universiteiten. De uitwisselingsstudent blijft ingeschreven bij zijn eigen universiteit of hogeschool en moet bijgevolg geen inschrijvingsgeld meer betalen voor de partner university. De Erasmusbeurs die vervolgens toegekend wordt financiert het verblijf. Wanneer men een keuze maakt dient men wel rekening te houden met de levensstandaard in het land naar keuze, omdat dit vanzelfsprekend een grote invloed heeft op de totale kosten. De meest populaire bestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Als voorbereiding op het verblijf worden er speciale taalcursussen georganiseerd. Deze Erasmus Intensive Language Courses worden gespreid over twee tot zes weken en zijn beschikbaar voor alle in aanmerking komende talen, met uitzondering van het veelgebruikte Engels, Frans, Duits en Spaans. Cursussen voor deze talen zijn echter wel vaak beschikbaar bij de partner university in het desbetreffende land voor geïnteresseerde studenten.

Participeren aan het uitwisselingsprogramma biedt niet alleen de kans om taalkennis op te doen, ook heeft de student de voor de hand liggende voordelen op professioneel vlak, verwerft meer zelfstandigheid, legt internationale contacten en krijgt een beter inzicht in de culturele diversiteit van de Europese Unie. Bovendien stelt een uitwisselingsprogramma een student in staat te reizen en zijn of haar eigen continent beter te leren kennen.

Met nieuwe buitenlandse vrienden worden met regelmaat vakanties op de mooiste plekken van Europa gehouden. Studenten die een Erasmus uitwisseling hebben gedaan kijken vaak met veel plezier terug op hun Erasmus tijd en hebben profijt gehad van de internationale ervaring die ze er mee op hebben gedaan.

HANDIGE SITES

De website Wilweg.nl heeft een pagina gepubliceerd met meer uitleg over het Erasmusprogramma.