Uit huis gaan

Uit huis gaan

Wonen op je zelf

Als je eindelijk een kamer hebt gevonden komt er een hoop op je af. Het is erg makkelijk om het overzicht kwijt te raken op de verschillende zaken die je moet regelen. Of je voogden je helpen of niet het is belangrijk om enkele zaken ter controle goed op een rijtje te hebben zowel financiële, praktische als emotionele. Hier is een to-do list om te starten. De eerste alinea is niet van toepassing als je gaat kraken of in onderhuur gaat.

 • Allereerst is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Vaak is dit goedkoop in combinatie met een WA en ongevallenverzekering. Strikt genomen hoef je deze laatste twee niet zelf af te sluiten omdat je verhuist maar het is vaak wel aantrekkelijk deze drie in een bundel af te sluiten. Tip: Bekijk deze website voor onafhankelijke informatie over studentenverzekeringen.
 • Zorg daarnaast dat als je naar een andere gemeente verhuist je, jezelf inschrijft bij je nieuwe gemeente. Dat brengt ons bij het volgende punt, je adreswijziging. Ga voor jezelf na of je het nieuwe adres hebt doorgegeven aan alle belangrijke instanties. Let vooral op instanties die te maken hebben met geld, zorg, onderwijs en de overheid.
 • Het gaat er nu van komen dus als je daar behoefte aan hebt is het nu tijd iets voor de achterblijvers (daar horen je ouders ook bij!) te organiseren.

Klussen en Inrichten

Voordat je intrekt is het vaak handig om het kluswerk in je kamer al gedaan te hebben. De meeste kamers kunnen sowieso een lik verf gebruiken maar als je van plan bent een aantal jaar in dezelfde kamer te blijven is het hoe dan ook raadzaam om alvast een onderhoudsbeurt uit te voeren nu je kamer nog leegstaat. Op die manier kan je met een schone lei beginnen.

 • Zorg dat je voordat je daadwerkelijk je spullen verhuist je van de meubels weet wat waar gaat. Er zijn zat goede sites waar je heel makkelijk kan passen en meten in een virtuele omgeving. Maar met een geodriehoek en papier kom je even ver.
 • Wat betreft het huren van een bus of boedelbak bedenk goed dat alles wat je op de plaats van bestemming koopt je niet mee hoeft te verhuizen. Sommige meubel warenhuizen hebben een bezorgservice en er is ook levendige meubelhandel op tweedehands sites, denk aan www.marktplaats.nl en www.gratisoptehalen.nl..
 • Marktplaats en Marketstuff.nl kan je ook gebruiken om je oude meubels te verkopen. Met de opbrengst daarvan en een eventueel bijbaantje kan je de nieuwe woning alleraardigst inrichten.
 • Een uitgeruste student telt voor 2! Donzendekbed.nl heeft speciaal voor studenten een studentenkorting van 15%. Bekijk hier de actie: Donzendekbed.nl/studentenkorting.html
 • Liever onder de wol liggen? Kijk dan even op www.wollendekbed.nl

Energieleverancier regelen

Wanneer je gaat verhuizen naar je eigen kamer of huis kan het zo zijn dat je zelf een energieleverancier moet regelen. Energiecontracten staan afgesloten op naam en niet op adres. Wanneer het contract dus niet op naam van je huisbaas staat, heeft de vorige bewoner zijn of haar contract meegenomen of stopgezet.

Veel studentenhuizen hebben een gezamenlijk energiecontract. Soms wordt dit geregeld door de bewoners zelf, vaak heeft de huisbaas dit afgesloten. Wanneer dit in jouw huis niet het geval is of je woont alleen, dan moet je een eigen energiecontract afsluiten.

De energiemarkt is in 2006 geliberaliseerd. Dit betekent dat de markt vrij is voor aanbieders om te betreden en dat jij als consument zelf een leverancier mag kiezen. Door deze vrije markt is er meer concurrentie gekomen en kun jij als consument profiteren van aanbiedingen en lage energieprijzen.

Door alle energieleveranciers met elkaar te vergelijken kun je precies zien welke aanbieder jou het goedkoopste contract kan bieden. Op www.energiekamer.nl vind je een overzicht van alle energieleveranciers en kan je deze vergelijken. Je vult gewoon je adres, gezinsgrootte en voorkeuren in en krijgt meteen de prijzen van de energiecontracten te zien.

Je kunt kiezen voor verschillende energiecontracten. Er zijn contracten met een onbepaalde en een bepaalde looptijd. Het voordeel van een onbepaalde looptijd is dat je deze altijd vrij kan opzeggen. Bij een contract met bepaalde looptijd krijg je vaak hoge welkomstkortingen, maar dan zit je wel vast aan een contract voor bijvoorbeeld een jaar.

Wennen

Besef wel dat het helemaal niet ongewoon is om heimwee te hebben de eerste maanden. Het is goed om jezelf een aantal maanden te gunnen om aan de zelfstandigheid te wennen, zorg alleen dat dit niet omslaat in eenzaamheid.

 • Maak gebruik van je OV om dierbare zo nu en dan te bezoeken.
 • Het is ook belangrijk om een hobby te hebben die je minimale sociale behoeften bevredigd. Een studentenvereniging, politieke partij of kerk is ook een tip als je graag mensen om je heen hebt. Deze komen in alle soorten en maten.

Nuttige links:

 • Heb je een kamer gevonden maar staat er nog niks in? Dan wordt het tijd om meubels, en huishoudelijke apparatuur aan te gaan schaffen zodat jij lekker kunt leven in je kamer. Veel studenten gebruiken hun spullen maar even en verkopen deze vervolgens op Marketstuff.nl. Marketstuff.nl is de online marktplaats voor studenten in Nederland waar jij terecht kunt voor het kopen en verkopen van tweedehands spullen aan en van andere studenten.
 • EnergieAanbieding.com – De website die je voorziet in energie aanbiedingen. Kijk hier ook voor informatie over hoe je energie kunt besparen. Ben je een internationale student? Dan kun je op de Engelse pagina terecht.
 • Gratis op te Halen is de plek waar vragers en aanbieders van gratis spullen bij elkaar komen. Bied er zelf gratis producten aan of ga op zoek naar gratis dingen.
 • Infographic kamer inrichten – Kijk hier voor een infographic met tips om je kamer in te richten als je uit huis gaat
 • A.N. Verhuizers – Kijk hier voor informatie over betaalbare verhuizingen in Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem en Doetinchem