Uit huis gaan

Uit huis gaan

Wonen op je zelf

Als je eindelijk een kamer hebt gevonden komt er een hoop op je af. Het is erg makkelijk om het overzicht kwijt te raken op de verschillende zaken die je moet regelen. Of je voogden je helpen of niet het is belangrijk om enkele zaken ter controle goed op een rijtje te hebben zowel financiële, praktische als emotionele. Hier is een to-do list om te starten. De eerste alinea is niet van toepassing als je gaat kraken of in onderhuur gaat.

  • Allereerst is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Vaak is dit goedkoop in combinatie met een WA en ongevallenverzekering. Strikt genomen hoef je deze laatste twee niet zelf af te sluiten omdat je verhuist maar het is vaak wel aantrekkelijk deze drie in een bundel af te sluiten. Tip: Bekijk deze website voor onafhankelijke informatie over studentenverzekeringen.
  • Zorg daarnaast dat als je naar een andere gemeente verhuist je, jezelf inschrijft bij je nieuwe gemeente. Dat brengt ons bij het volgende punt, je adreswijziging. Ga voor jezelf na of je het nieuwe adres hebt doorgegeven aan alle belangrijke instanties. Let vooral op instanties die te maken hebben met geld, zorg, onderwijs en de overheid.
  • Het gaat er nu van komen dus als je daar behoefte aan hebt is het nu tijd iets voor de achterblijvers (daar horen je ouders ook bij!) te organiseren.

Klussen en Inrichten

Voordat je intrekt is het vaak handig om het kluswerk in je kamer al gedaan te hebben. De meeste kamers kunnen sowieso een lik verf gebruiken maar als je van plan bent een aantal jaar in dezelfde kamer te blijven is het hoe dan ook raadzaam om alvast een onderhoudsbeurt uit te voeren nu je kamer nog leegstaat. Op die manier kan je met een schone lei beginnen.

  • Zorg dat je voordat je daadwerkelijk je spullen verhuist je van de meubels weet wat waar gaat. Er zijn zat goede sites waar je heel makkelijk kan passen en meten in een virtuele omgeving. Maar met een geodriehoek en papier kom je even ver.
  • Wat betreft het huren van een bus of boedelbak bedenk goed dat alles wat je op de plaats van bestemming koopt je niet mee hoeft te verhuizen. Sommige meubel warenhuizen hebben een bezorgservice en er is ook levendige meubelhandel op tweedehands sites, denk aan www.marktplaats.nl en www.gratisoptehalen.nl..
  • Marktplaats en Marketstuff.nl kan je ook gebruiken om je oude meubels te verkopen. Met de opbrengst daarvan en een eventueel bijbaantje kan je de nieuwe woning alleraardigst inrichten.

Energieleverancier regelen

Wanneer je gaat verhuizen naar je eigen kamer of huis kan het zo zijn dat je zelf een energieleverancier moet regelen. Energiecontracten staan afgesloten op naam en niet op adres. Wanneer het contract dus niet op naam van je huisbaas staat, heeft de vorige bewoner zijn of haar contract meegenomen of stopgezet.

Veel studentenhuizen hebben een gezamenlijk energiecontract. Soms wordt dit geregeld door de bewoners zelf, vaak heeft de huisbaas dit afgesloten. Wanneer dit in jouw huis niet het geval is of je woont alleen, dan moet je een eigen energiecontract afsluiten.

De energiemarkt is in 2006 geliberaliseerd. Dit betekent dat de markt vrij is voor aanbieders om te betreden en dat jij als consument zelf een leverancier mag kiezen. Door deze vrije markt is er meer concurrentie gekomen en kun jij als consument profiteren van aanbiedingen en lage energieprijzen.

Door alle energieleveranciers met elkaar te vergelijken kun je precies zien welke aanbieder jou het goedkoopste contract kan bieden. Op www.energiekamer.nl vind je een overzicht van alle energieleveranciers en kan je deze vergelijken. Je vult gewoon je adres, gezinsgrootte en voorkeuren in en krijgt meteen de prijzen van de energiecontracten te zien.

Je kunt kiezen voor verschillende energiecontracten. Er zijn contracten met een onbepaalde en een bepaalde looptijd. Het voordeel van een onbepaalde looptijd is dat je deze altijd vrij kan opzeggen. Bij een contract met bepaalde looptijd krijg je vaak hoge welkomstkortingen, maar dan zit je wel vast aan een contract voor bijvoorbeeld een jaar.

Wennen

Besef wel dat het helemaal niet ongewoon is om heimwee te hebben de eerste maanden. Het is goed om jezelf een aantal maanden te gunnen om aan de zelfstandigheid te wennen, zorg alleen dat dit niet omslaat in eenzaamheid.

  • Maak gebruik van je OV om dierbare zo nu en dan te bezoeken.
  • Het is ook belangrijk om een hobby te hebben die je minimale sociale behoeften bevredigd. Een studentenvereniging, politieke partij of kerk is ook een tip als je graag mensen om je heen hebt. Deze komen in alle soorten en maten.

Op kamers gaan

Uit huis gaan is een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Veel studenten kiezen er voor om aan het begin van de studie, of in de loop van het eerste jaar, op kamers te gaan. Want zeg nou zelf: wie wil er nou tot zijn veertigste bij zijn ouders wonen? Op jezelf wonen heeft een enorm veel voordelen, maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Als belangrijkste voordeel wordt vaak de vrijheid genoemd. Vrijheid in wat je gaat eten, hoe laat je thuis komt, wanneer je studeert, enzovoort. Een paar nadelen van op kamers wonen zijn het opruimen, het koken en het feit dat veel dingen opeens niet meer voor je gedaan moeten worden. De overgang van thuis wonen naar wonen op kamers is voor veel studenten moeilijk. Het komt erop neer dat er een balans gevonden moet worden tussen het leuke en het noodzakelijke.

Eten op kamers

Het is leuk om elke avond de stad in te gaan, maar het is noodzakelijk te studeren.Elke dag eten bestellen is leuker dan koken, maar zuinig leven is voor velen noodzakelijk.Eigenlijk zijn alle keuzes die als uitwonende student gemaakt worden een keuze tussen het leuke en het noodzakelijke.Wij geven je veel tips om de noodzakelijke dingen toch zo leuk mogelijk te maken. Hoe je lekker kan eten zonder dat het een fortuin kost, hoe je in zo kort mogelijke tijd je kamer schoon kan houden en nog veel meer tips.

Kosten uithuis wonen

Elke student heeft een ander budget. Sommigen moeten het doen van studiefinanciering en werk, anderen krijgen daarnaast een royale ouderbijdrage. Hoe het ook zij, een studentenbudget heeft zijn beperkingen. Je kan nooit alle dingen doen die je wil. De vraag is dus hoe je jouw budget optimaal gebruikt. Door bepaalde onnodige uitgaven te schrappen kan je al gauw tientallen euro’s per maand besparen. Op deze site vind je een groot aantal tips om een budget te maken, zuinig te leven en nog veel meer. In het artikel over zuinig leven kan je hier meer over lezen. Verder is een groot onderdeel van het studentenleven op kamers dat je zelf kan kiezen wat je eet. Je hoeft niet meer elke dag te eten wat je ouders je voorschotelen, maar gewoon wat je lekker vindt. Op diverse studentensites vindt je tips voor het koken als je op kamers woont. Bijvoorbeeld hoe je heel goedkoop een lekkere maaltijd kan bereiden, of waar je op moet letten in de supermarkt. Daarnaast kan je altijd besparen op vaste lasten zoals je internet en tv abonnement.

Studentenhuis

Een andere keuze die gemaakt moet worden, is of je een kamer voor jezelf huurt of dat je in een studentenhuis intrekt. De meeste studenten geven de voorkeur aan een studentenhuis. Het is er gezelliger, je kan met anderen eten en je maakt direct een aantal vrienden. Natuurlijk gaat het wonen in een studentenhuis wel gepaard met extra “zorgen”. Het vergt meer plannen, meer moeilijke keuzes maken etc. Op jezelf gaan wonen heeft dus een aantal gevolgen voor jou als student. Aan de ene kant is het super leuk om zelfstandiger te worden en je eigen keuzes te kunnen maken, aan de andere kant is het moeilijk om rond te komen en je tijd goed in te delen. Wij proberen je erbij te helpen om dit alles goed te doen, aan de hand van een aantal nuttige artikelen en handige tips.

Handige tips voor op kamers

Op jezelf wonen kan een dure grap zijn. Als je niet oplet lopen de uitgaven al snel uit de hand. Daarom zijn hier tips om geld te besparen op kamers:

Gezamenlijk eten
Voedsel is duur in kleine hoeveelheden. Het is daarom goedkoper om veel eten tegelijk te maken. Door om de beurt te koken met vrienden, ben je dus een stuk goedkoper uit. Als je in een studentenhuis woont, is het makkelijk af te spreken met je huisgenoten. Het mooie is dat het ook nog eens gezellig is om samen te eten.

Kies de juiste zorgverzekeraar
Als je zelf je zorgverzekering moet betalen, kan het veel schelen welke je kiest. De meeste zorgverzekeraars adverteren met extreem lage premies. Vaak is het eigen risico dan veel hoger dan gemiddeld. Je moet voor jezelf bedenken hoeveel zorg je nodig hebt. Als je nooit naar de dokter gaat, is het prima om een hoog eigen risico te accepteren. Bekijk hier een handige zorgverzekering vergelijker.

Denk aan je inboedel

Veel studenten hebben niet door hoeveel waarde ze daadwerkelijk in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan een tv, laptop, koelkast, audio apparatuur maar ook ene bankstel en stoelen. Kies een inboedelverzekering die bij jouw past.

Maak een bierpot
Er zijn altijd types die het liefst profiteren van de vrijgevigheid of domheid van anderen. Als jij zo’n type bent is het natuurlijk niet handig om een bierpot te maken. Maar voor de meeste mensen is een bierpot een goed idee.

Koop studieboeken via marktplaats
Studieboeken zijn heel duur. Bij sommige studies zijn de jaarlijkse kosten van studieboeken meer dan duizend euro. Er valt hier dus een hoop te besparen. Tweedehands spullen zijn over het algemeen ongeveer twee keer zo goedkoop als nieuwe spullen. Door via marktplaats (of ouderejaars) te kopen, kan je dus twee keer zo goedkoop uit zijn!

Doe slim boodschappen
Een grote kostenpost is voor veel studenten de supermarkt. Je koopt hier eigenlijk alles, dus is er ook veel te besparen. Het verschil tussen A-merk en huismerk of C-merken zoals euroshopper lijkt klein, maar op lange termijn scheelt het een hoop. Op een dag boodschappen kan je ongeveer 2 euro besparen door huis- of C-Merken te kopen. Je kan dus makkelijk 60 euro per maand besparen!

Houd je ouders te vriend
Laten we eerlijk zijn, de ouderbijdrage is de grootste inkomstenpost voor veel studenten. Het spreekt daarom voor zich dat je je ouders te vriend moet houden, vergeet niet om in ieder geval één weekend per maand naar huis te gaan.

Maak gebruik van de overheid
De overheid heeft een aantal “subsidies” om studenten te onderhouden. Voorbeeld is de de zorgpremie van rond de 70 euro, iedereen boven de 18 kan die aanvragen. Sommige studenten kunnen ook huurpremie aanvragen. Dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden, check die bij de DUO. Waarschijnlijk is er geen student die de stufi niet kent, maar uiteraard moet je die ook aanvragen.

Tik voor het uitgaan een kratje weg
Als je veel drinkt voor je de stad in gaat, ben je een stuk minder geld kwijt. Drank in de stad is drie à vier keer zo duur als in de supermarkt, dus tel uit je winst. Als je met vrienden bent voor het uitgaan, is een drankspel waarbij je veel moet drinken, zoals bussen, ideaal. De stad is dan vanaf het begin af aan gezelliger, terwijl je ook goedkoper uit bent.

Houd je financiën bij
Door je uitgaven en inkomsten bij te houden krijg je een beter zich op je financiën. Ook geven mensen die alles precies bijhouden minder geld uit dan mensen die het allemaal niet precies weten.

Neem een studentenbijbaan
Het is heel begrijpelijk als je niks aan je luxe levensstijl wil veranderen als je op kamers woont. Toch zal het geld ergens vandaan moeten kopen. Dan is een bijbaantje natuurlijk perfect. Met één dag in de week werken verdien je zo 200 euro bij per maand. Typische studentenbijbanen zijn oppassen, de horeca, of fondsenwerving.

Maak gebruik van studentenkortingen
Er zijn veel mogelijkheden voor studenten om korting te krijgen bij allerlei soorten uitgaven. Gebruik de CJP-pas voor culturele uitgaven, hier hoort ook de bioscoop bij. Veel mensen weten niet dat je in de meeste snackbars gebruik kan maken van studentenkorting. Meestal is die rond de 10%.

Nuttige links:

  • Heb je een kamer gevonden maar staat er nog niks in? Dan wordt het tijd om meubels, en huishoudelijke apparatuur aan te gaan schaffen zodat jij lekker kunt leven in je kamer. Veel studenten gebruiken hun spullen maar even en verkopen deze vervolgens op Marketstuff.nl. Marketstuff.nl is de online marktplaats voor studenten in Nederland waar jij terecht kunt voor het kopen en verkopen van tweedehands spullen aan en van andere studenten.
  • Energiekamer.nl – De website die je voorziet in energie aanbiedingen. Kijk hier ook voor informatie over hoe je energie kunt besparen.
  • Gratis op te Halen is de plek waar vragers en aanbieders van gratis spullen bij elkaar komen. Bied er zelf gratis producten aan of ga op zoek naar gratis dingen.
  • A.N. Verhuizers – Kijk hier voor informatie over betaalbare verhuizingen in Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem en Doetinchem