Slaapkamertips

Slaapkamertips

Studeren is een vermoeiende aangelegenheid

Een avondje aan de toog, het ontgroenen van de nieuwe lichting of een dispuutweekend? Stuk voor stuk is het niets vergeleken bij het doorworstelen van een dik en saai studieboek. Laten we wel zijn, weinig dingen slapen beter dan een lekker studieboek, maar een goede nachtrust is toch beter voor de studie. Bijgaand wat tips die je kunnen helpen om eens een nachtje goed door te halen!

Voor het slapen

Uiteraard is het verstandig om je voor te bereiden op de slaap! Klinkt overdreven als je goed kunt slapen, maar als je niet zo goed slaapt, heb je wellicht baat bij de volgende tips:

  • Niet sporten vlak voor je gaat slapen. Sporten is natuurlijk goed, en kan bijdragen aan de slaap. Als je echter kort voor het slapen nog gaat sporten, komt dit de nachtrust niet ten goede.
  • Geen alcohol vlak voordat je gaat slapen. Je slaapt misschien wel sneller in, maar met alcohol in je systeem is een goede slaap van korte duur!
  • Ontspan je. Lees iets, luister naar muziek, alles om rustig tussen de lakens te schuiven.
  • Ga op tijd naar bed. Als je laat naar bed gaat, ga je je onbewust zorgen maken over ‘’op tijd in slaap vallen’’.

In de slaapkamer

Een slaapkamer is om te slapen. Geen TV kijken dus! En liever ook geen studieruimte, hoewel we begrijpen dat een aparte slaapkamer niet voor iedereen is weggelegd.

  • Zorg ervoor dat de kamer zo donker mogelijk is. Lukt dat niet, koop een maskertje om het licht buiten te houden.
  • Zorg voor een opgeruimde slaapkamer. De rust die je hebt verkregen voordat je naar bed ging, kan danig verstoord worden als je in een rommelige slaapkamer komt.
  • Een goed bed, een goed matras, een lekker dekbed, een lekker kussen, fris beddengoed: zo wil iedereen toch slapen?
  • Houdt de temperatuur gematigd, te warm slapen doet uitdrogen, en belemmerd de slaap in het algemeen!
  • Lucht de slaapkamer goed. Frisse lucht komt de slaap ten goede.

Algemene tips

Een gezond leven leidt tot goed slapen. Overdag sporten zorgt ervoor dat je ’s avonds beter slaapt. Gezond eten en drinken zorgt ervoor dat de slaap niet verstoord wordt. Door te stoppen met roken, voorkom je dat je ’s nachts wakker wordt met een nicotinebehoefte. Het voorkomen van stress -of het direct afbouwen van stress- bevordert de nachtrust.

En, last but not least, vergeet nooit te lachen!

Lees meer: