Studie
Overzicht van artikelen gerelateerd aan studie
Als student wil je natuurlijk niets liever dan het succesvol afronden van je studie. Helaas gaat dit niet altijd even gemakkelijk en kan er een hoop stress aan te pas komen. Een studie bestaat uit zware obstakels zoals tentamenweken, het houden van presentaties, stage lopen en het schrijven van je scriptie. Toch hoeven deze ‘obstakels’ niet altijd zwaar, stressvol of lastig te zijn. Met een goede voorbereiding, het maken en lezen van samenvattingen en door slim te studeren kan ook jij jouw studie succesvol afronden! Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips zodat jij jouw slagingskans kunt verhogen.
Presenteren
Je krijgt er bij vrijwel iedere studie mee te maken: presenteren. Voor sommige studies hoef je bijna nooit presentaties te houden, maar voor andere studies soms juist wekelijks. Hoe dan ook, je wil natuurlijk alles behalve afgaan tijdens je presentatie. De voorbereiding van je presentatie is dan ook erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je goed in het onderwerp zit en weet wat je wil gaan zeggen. Praat duidelijk tijdens je presentatie en zorg voor interactie met je publiek. Begin je presentatie met een goede ijsbreker zoals een leuke grap of anekdote. Hiermee trek je direct de aandacht van je publiek waardoor de rest van je presentatie vanzelf een stuk soepeler zal verlopen. Kijk op deze pagina voor verdere informatie en meer handige tips over presenteren en zorg ervoor dat jouw presentatie een succes wordt!
Samenvattingen en uittreksels
Als je graag wil slagen voor je studie is het maken van samenvattingen en uittreksels een must do! Het maken van samenvattingen en uittreksels helpt je om de grote hoeveelheden stof beter te verwerken en te onthouden. Heb je geen tijd of weinig zin om de gehele stof zelf uit te pluizen en samen te vatten? Dan is het ook altijd nog mogelijk om kant en klare samenvattingen en uittreksels te vinden op het internet of in de bibliotheek. Kijk verder op deze pagina over samenvattingen en uittreksels voor meer informatie en handige links.
Scriptie schrijven
De scriptie is het afsluitende onderdeel van je studie. De scriptieopdracht is een grote, langdurige opdracht en het is dan ook niet voor niets dat veel studenten hier tegen opzien. Toch heeft het schrijven van ook leuke kanten. Het is namelijk het onderdeel waarin je veel vrijheid krijgt en je creativiteit er op los kunt laten. Ondanks dat de scriptie een zware en grote opdracht is, kunnen veel studenten er later met trots op terugkijken. Op deze pagina vind je meer informatie en handige tips voor het schrijven van een scriptie.
Slim studeren
Wil jij jouw slagingskans verhogen? Dan is het handig om slim te studeren. Als student krijg je vaak te maken met grote hoeveelheden stof, vooral tijdens de tentamenweken. Gelukkig zijn er slimme en goede oplossingen waarmee jij jouw slagingskans kan verhogen. Slim studeren begint met actief studeren. Volg de colleges en maak samenvattingen van de leerstof. Door tussentijds samenvattingen te maken zorg je ervoor dat je tijdens de tentamenweken minder hoeft te leren. In de praktijk blijkt echter dat je als student niet altijd tijd en/of zin hebt om alle stof samen te vatten. Gelukkig is het ook mogelijk om samenvattingen te vinden op het internet of misschien stellen medestudenten hun samenvattingen beschikbaar. Lees hier meer informatie en handige tips voor slim studeren.
Stage lopen
Stage lopen is bij veel studies verplicht. Het doel van een stage is het in de praktijk brengen van de vaardigheden en kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan. Tijdens een stage leer je het bedrijfsleven en het vakgebied van jouw studie kennen in de praktijk. Behalve dat een stage erg leerzaam is, ervaren veel studenten hun stageperiode ook als een leuke periode. De duur van een stage kan variëren van twee tot tien maanden, afhankelijk van je opleiding en eigen voorkeuren. Daarnaast kunnen de stages verschillen van soort. Zo heb je snuffelstages, meewerkstages en afstudeerstages. Om een geschikte stageplek te vinden is het verstandig eerst te beginnen met zoeken binnen je eigen opleiding. Studiebegeleiders en docenten hebben vaak contacten binnen het bedrijfsleven en kunnen je op deze manier wellicht helpen aan een stageplek. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf een stageplek te zoeken. Via vacatures op het internet of je eigen netwerk kom je vaak al een heel eind. Het is vaak ook mogelijk om een stage te lopen in het buitenland. Valt de stage tegen of verloopt het niet zoals verwacht? Op deze pagina vind je wat je moet doen als je problemen hebt tijdens je stage en meer handige informatie en links over stage lopen.
Stage sollicitatiebrief
Voor veel studenten is de stageperiode het hoogtepunt van hun opleiding. Eindelijk heb je écht iets aan wat je voor al die tentamens in je hoofd hebt gestampt: nu mag je dan echt de praktijk in om ervaring op te doen. Helaas gaat het zoeken van een stage niet altijd meteen van een leien dakje. Is er wel genoeg aanbod binnen de richting die jij gekozen hebt? Voldoe je wel aan alle eisen die er gesteld worden? En, misschien wel de belangrijkste vraag: zul je ook aangenomen worden voor de stageplek die jij het liefst wilt hebben? Om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatie een stuk soepeler verloopt staan er onderstaand vijf tips op een rijtje:
- Maak een lijstje van je verwachtingen
- Kijk welke werkgevers bij jouw verwachtingen aansluiten
- Schrijf je cv
- Schrijf je sollicitatiebrief
- Kom op sollicitatiegesprek!
Kijk op deze pagina voor meer informatie en verdere toelichting op de tips voor jouw stage sollicitatiebrief.
Studenten OV-chipkaart
Hij is inmiddels alweer meer dan 10 jaar oud, maar nog steeds zeer geliefd onder alle studenten: de Studenten OV-chipkaart. Met deze pas heb je de mogelijkheid om gratis te reizen, waarbij je de keuze hebt tussen gratis reizen in het weekend of doordeweeks. De studenten OV-chipkaart is onderdeel van je studiefinanciering en de kosten worden na het behalen van de opleiding omgezet tot een gift. Let er op dat je in het uiterste geval 5 jaar recht op gratis reizen met je studenten OV-chipkaart. Je moet het studentenreisprodcut daarom zelf tijdig stopzetten, anders riskeer je een flinke boete. Op deze pagina vind je handige links en meer informatie over de studenten OV-chipkaart. Waaronder hoe je de kaart oplaad, producten activeert en stopzet.