Netwerken

Netwerken

Met netwerken kom je verder!

Netwerken is een uiterst effectieve manier om je eerst goed te oriënteren op de arbeidsmarkt en om in een later stadium werk te vinden. Bij netwerken voor een baan is het primaire doel het uitwisselen van informatie. Hieronder staat in 4 stappen beschreven hoe je het netwerken aan kan pakken:

Breng je eigen netwerk in kaart

Je eigen netwerk is groter dan je denkt!

  • Breng in kaart wat de mensen doen die jij (goed of redelijk) kent. Je ouders, buren, familie en vrienden; dit zijn je ‘warme’ contacten.
  • Denk ook aan docenten, stagebegeleiders, medestudenten en andere contacten die je wellicht via een vak, stage, bijbaan of bestuur kent.
  • Ga één stap verder en breng in kaart wat de warme contacten van jouw warme contacten doen; dit zijn je ‘koude’ contacten. Deze ontmoet je op verjaardagen en borrels.
  • Als je al afgestudeerd bent, kunnen alumnibijeenkomsten van je opleiding heel nuttig zijn. Vraag je oud-studiegenoten wat zij nu doen en hoe ze aan dat werk komen.

Voer gesprekken

  • Bereid ieder gesprek goed voor. Bedenk wat je wilt weten, wees doelgericht maar vraag niet direct om een baan.
  • Vergeet aan het einde van het gesprek niet iets van contactgegevens te vragen, een visitekaartje is meestal erg handig omdat daar meerdere gegevens op staan om de persoon te bereiken.
  • Stuur na afloop van een gesprek altijd een bedankje. Zo wordt je onthouden (en
    weten ze je sneller te vinden bij een nieuwe vacature).

Bouw je netwerk uit

  • Bel de voor jou interessante organisaties op en vraag naar de mogelijkheden. Vertel  naar welke functies je op zoek bent. Meer dan 12% van de sollicitanten vindt zo een baan. Je hoeft natuurlijk niet op een vacature te reageren om af te spreken voor een oriënterend gesprek. Je leert zo de organisatie kennen en zo weet jij of dat is wat je wilt.

Onderhoud je netwerk

  • Houd contacten warm. Heb je in het verleden stage gelopen? Nodig dan je stagebegeleider en andere medewerkers van die stageplek uit op je afstudeerborrel.
  • Bedenk dat netwerken geen éénrichtingsverkeer is. Netwerken is geven en nemen. Dus jij kunt ook mensen in je netwerken helpen aan informatie en nieuwe contacten.

Overigens houdt netwerken niet op als je een baan hebt gevonden. Voor veel functies is het belangrijk dat je kunt netwerken. Je blijft op die manier op de hoogte van ontwikkelingen in je werkgebied. Bovendien kan het je helpen aan een leuke samenwerking of een nieuwe stap in je carrière.