Financieel

Financieel

Wanneer je gaat studeren zijn er op financieel gebied een hoop zaken waar je rekening mee moet gaan houden. Dit geldt al helemaal als je ook uit huis gaat en op jezelf gaat wonen. Een studie volgen kost aardig wat centen. Zeker op het moment dat je ouders niet willen of kunnen bijdragen, is het voor veel studenten een grote vraag hoe zij dit allemaal gaan bekostigen. Gelukkig staat de Nederlandse overheid bij middels het verschaffen van studiefinanciering. De studiefinanciering, wat sinds 2015 een lening is geworden, is in de eerste instantie erg handig. Vergeet echter niet dat dit uiteindelijk allemaal moet worden terugbetaald. Het kan daarom geen kwaad zuinig om te gaan met je geld en indien mogelijk wat te sparen. Ben je op zoek naar handige budget tips voor studenten? Tips om te sparen of wil je geld investeren in cryptovaluta? Of heb je vragen over de studiefinanciering of je studieschuld? Je leest er hier alles over.

Budget tips

Het financiële plaatje wat komt kijken bij studeren is een onvermijdelijk onderwerp van gesprek. Een studie volgen is nou eenmaal niet gratis. Daarbij is het als universitaire student verplicht om een bachelor studie volledig af te ronden voordat je aan je master mag beginnen. Studeren heeft een grote impact op je budget. Het is dan ook begrijpelijk dat veel studenten voor de keuze staan om (meer) te lenen, meer te werken of hun ouders in te schakelen om de studie te bekostigen. Op deze pagina vind je een visuele weergave van de gemiddelde inkomsten en uitgaven van een uitwonende student en handige budget tips.

Sparen

Als student heb je het in de meeste gevallen niet heel breed op financieel gebied. Het sparen van geld is dan ook niet iets waar een gemiddelde student zich mee bezig kan houden. Toch is het zeker niet onverstandig om geld te sparen voor later. Een klein bedrag per maand kan namelijk oplopen tot een leuk bedrag voor later. Als je van plan bent om te gaan sparen is het verstandig om gebruik te maken van een spaarrekening. Wil je weten of een spaarrekening goed is? Kijk dan bij de voorwaarden. In sommige gevallen mag je bijvoorbeeld jaren niet aan je geld komen. Daarnaast is de rente die je ontvangt ook een belangrijk onderdeel van je spaarrekening. Ben je op zoek naar een rendabele spaarrekening of wil je overstappen? Dan is het verstandig om jezelf eerst te oriënteren. Op deze pagina lees je meer over sparen en spaarrekeningen.

Studentenrekening

Als student heb je de mogelijkheid om een studentenrekening af te sluiten. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zijn de meeste studentenrekeningen gratis. Daarnaast is het bij sommige studentenrekeningen mogelijk om een voordelige studentencreditcard aan te schaffen. Omdat je als student soms krap bij kas zit kan het handig zijn om rood te kunnen staan. Bij de meeste studentenrekeningen kan je tot maximaal € 1.000,- rood staan. Het kan ook zo zijn dat je dit juist helemaal niet wilt, omdat je rente betaald over rood staan. Let dus goed op voorwaarden van rood staan bij de aanschaf van jouw studentenrekening. Kijk hier voor meer informatie over een studentenrekening.

Studiefinanciering

Wanneer je studeert heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid. Hiermee kan jij als student een deel van je studiekosten, levensonderhoud en collegegeld betalen. Sinds 1 september 2015 geldt het nieuwe leenstelsel en zijn er dus een aantal dingen veranderd. Zo is de basisbeurs komen te vervallen, maar heb je volgens het nieuwe stelsel wel langer de tijd om je studieschuld af te lossen. Wil je weten wanneer je recht hebt op studiefinanciering, waar studiefinanciering uit bestaat en hoe je dit moet aanvragen? Op deze pagina vind je het antwoord op deze vragen en meer informatie over studiefinanciering.

Studieschuld

Een studieschuld is voor veel studenten een grote kopzorg. Met de ingang van het leenstelsel in 2015 is dit voor veel studenten onontkoombaar om te gaan lenen. In sommige gevallen kan deze lening oplopen tot een flinke studieschuld. Afhankelijk van het oude of nieuwe stelsel bestaat het aflossingstermijn uit 15 of 35 jaar. Op deze pagina lees je waar een studieschuld uit bestaat en handige tips om te bezuinigen.

Cryptovaluta

Het investeren in cryptovaluta is steeds populairder. Niet voor niets dat daarom ook studenten besluiten om te investeren in cryptovaluta. Wil jij ook investeren in cryptovaluta, maar weet je niet precies hoe? Op deze pagina lees je meer informatie over investeren in cryptovaluta.

Financieel overzicht houden

Om overzicht te hebben in je financiën is het erg belangrijk om je administratie op orde te hebben. Dit betekent dat je structuur aanbrengt in alle correspondentie die je ontvangt. De hoeveelheid informatie die je als student ontvangt is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je zelfstandig woont ga je vaak meer contractuele financiële verplichtingen aan dan als je bij je ouders of verzorgers inwoont. Denk hierbij aan een huurovereenkomst, belastingzaken, contract met een energieleverancier en allerlei gemeentelijke heffingen die je moet betalen.

Echter iedere student geeft regelmatig geld uit. Of je nou boodschappen doet, naar de film gaat of lid bent van een vereniging. Geld uitgeven gaat vaak erg gemakkelijk, vaak te gemakkelijk omdat je tegenwoordig bijna geen contant geld meer bij je hoeft te hebben. Het pinnen is heel gewoon en gemakkelijk geworden. Echter het risico bestaat dat je het overzicht in je financiën ook sneller kwijtraakt.

Alle banken bieden roodstand faciliteiten aan en het geld is vaak eerder op dan je zelf in de gaten hebt. Het aantal keren dat je per post een overzicht krijgt thuisgestuurd van je bankrekening is bij de meeste banken gereduceerd tot één maal in de maand. Om niet in de financiële problemen te komen is je financiële administratie een heel belangrijke basis. Studenten met schulden hebben vaak geen inzicht (meer) in hun financiële administratie.

Hoe ga jij met je administratie om?

Herken je je in de volgende beschrijvingen?

 • Alle zakelijke post die ik krijg, leg ik ongeopend op een stapel of in een doos.
 • Ik leen regelmatig geld bij familie en vrienden, want ik kom vaak geld te kort.
 • Ik denk dat ik geordend ben, maar ben bijna altijd alles kwijt.
 • Ik krijg regelmatig aanmaningen of brieven van incassobureaus omdat ik vaak vergeet mijn rekeningen te betalen.
 • Ik weet eigenlijk nooit hoeveel ik op mijn rekening heb staan. Soms is het echt een verrassing.
 • Ik leg alle zakelijk post die ik krijg op verschillende stapels en elke maand stop ik alle belangrijke correspondentie in (een) map(pen)

Ga eens voor je zelf na hoe je met je administratie omgaat. Vind je zelf dat je dit goed doet?  Op welke onderdelen vind je dat je jezelf kan verbeteren? Zijn er specifieke knelpunten, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan specifieke kennis? Vraag ook eens aan mensen in je naaste omgeving hoe zij vinden dat je met je administratie omgaat.

Hoeveel sparen als student per maand?

Hoeveel geld kun je nu eigenlijk het beste sparen per maand? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend, omdat dit afhankelijk is van iemands persoonlijke situatie. Hoeveel jij het beste kunt sparen per maand is dus gekoppeld aan jouw persoonlijke situatie als student. Hierbij kun je denken aan je gezins- en financiële situatie: Ben je alleenstaand of getrouwd? Heb je wel of geen kinderen? Ben je veel geld kwijt aan je studie? Krijg je nog maandelijks geld van je ouders? Heb je maandelijkste vaste lasten en hoeveel houdt je over na aftrek van al deze vaste lasten om opzij te kunnen leggen als spaargeld? Sparen is in ieder geval een verstandige keuze. Wanneer je bijvoorbeeld voor onvoorziene kosten komt te staan kun je dat met spaargeld opvangen.

De snelste manier om te sparen is door iedere maand een bedrag apart te zetten. Je bouwt dan een spaarreserve op Je kunt dit zelf regelen of automatisch laten doen door een automatische spaaropdracht in te stellen bij je bankrekening. Bij zo’n automatische spaaropdracht wordt op een ingesteld tijdstip en/of dag een bepaald bedrag naar je spaarrekening overgeboekt. Het automatisch regelen heeft als grootste voordeel dat je zeker weet dat je iedere maand een bepaald bedrag spaart.

De makkelijkste formule om te berekenen hoeveel je moet sparen per maand

Het is helemaal niet moeilijk om te berekenen hoeveel je het beste per maand kunt sparen. Bepaal eerst het bedrag dat je nodig hebt in de toekomst (streefbedrag). Hierna bepaal je wanneer je dit bedrag nodig hebt. Dan is het nog een kwestie van het streefbedrag te delen door het aantal maanden tot de datum wanneer je het geldbedrag nodig hebt. Kijk wel even goed of de uitkomst van de formule voor jou haalbaar is.

Voorbeeld:
Stel je wilt over 12 maanden een spaarbedrag van 1020 euro hebben. Dan moet je per maand € 85 apart leggen. Wanneer je die € 85 per maand niet kunt missen, bijvoorbeeld omdat je anders je vaste lasten niet kunt betalen, maar je kunt wel € 42,50 apart leggen, kies er dan voor om 24 maanden te sparen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geld te lenen, bijvoorbeeld wanneer je per se een bepaald geldbedrag nodig hebt.

Hou er echter wel rekening mee dat je dan te maken krijgt met hoge rente. Een andere goede tip is om je vakantiegeld te gebruiken om van te sparen. Je kunt beter kiezen voor een wat minder luxe vakantie of geen vakantie wanneer je daarmee financieel geholpen bent en wel je spaardoel kunt behalen. In de meeste gevallen geeft dat ook meer voldoening.

Sparen voor een doel

Wanneer je voor een bepaald doel spaart kun je iets aanschaffen na verloop van tijd. Je wilt bijvoorbeeld over een tijdje een smartphone, verbouwing, vakantie of auto bekostigen. Wanneer je bij het sparen voor een doel wilt weten hoeveel je iedere maand opzij moet leggen, dan kun je dit berekenen door het bedrag van het aan te schaffen goed te delen door het bedrag dat je iedere maand kunt sparen. Het antwoord van de berekening is het aantal maanden dat je nodig hebt om je spaardoel te behalen.

Sparen voor onvoorziene uitgaven

Een spaarreserve opbouwen is een hele verstandige keuze. Wanneer je voor onvoorziene uitgaven komt te staan, kun je deze direct opvangen met je opgebouwde spaarreserve. Bij onvoorziene uitgaven kun je denken aan je auto die het ineens laat afweten of je laptop die niet meer werkt. Als je van dit soort zaken afhankelijk bent (inkomen gerelateerd) is het helemaal belangrijk om aan een spaarbuffer te werken. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat je ineens niet meer naar je werk kunt gaan, omdat je nu eenmaal je auto nodig hebt om bij je werk te komen. Een Nibud adviseert om een bedrag tussen de 3.500 en 6.000 als spaargeld apart te zetten om onvoorziene uitgaven mee op te vangen.

Sparen voor later

Heb ik later eigenlijk wel een goed pensioen? Dat is een vraag die door steeds meer mensen gesteld wordt. Tegenwoordig is er een hoop onzekerheid wanneer het gaat om pensioenen. Was het vroeger nog zo dat de dekkingsgraad van pensioenen goed was, is het nu zo dat het maar de vraag is of je later wel voldoende pensioen hebt. Sparen voor later is daarom verstandig, dit heet pensioensparen. Door zelf voor je pensioen te sparen heb je later een goede aanvulling op je AOW en/of reeds opgebouwde pensioen. Vooral voor zelfstandig ondernemers en werkenden waarbij de werkgever geen pensioenregeling heeft is het heel belangrijk om al vroeg te beginnen met pensioensparen.

Sparen voor je kinderen

Een spaarrekening voor je kind / kinderen belangrijk? Ja, meestal wel. Op een spaarrekening voor kinderen kunt je maandelijks een bedrag apart zetten voor hun latere leven. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor de studie van je kinderen of voor een financieelreserve voor later. Dit kunnen ze dan bijvoorbeeld gebruiken bij de aankoop van een huis. Maar ook voor andere zaken kan een spaarrekening voor je kinderen handig zijn. Zoals voor het sparen van geld voor kleding of smartphone. Niet alleen jij kunt geld storten op de spaarrekening, maar je kinderen kunnen dit ook doen.

Sparen met de hoogste rente

Je kunt ervoor kiezen om je spaargeld in een sok op te bergen, maar beter en veiliger is het natuurlijk om te kiezen voor een spaarrekening. Het is raadzaam geregeld verschillende spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Je kunt met een vergelijker direct zien waar je een spaarrekening kunt afsluiten met een hoge rente. Ook kunt u zien of de voorwaarden van een spaarrekening aantrekkelijk zijn of niet.

Blijf zeker niet continu bij dezelfde bank hangen met een spaarrekening. Het is juist aantrekkelijk om over te stappen op het moment dat je bij een andere bank een hogere spaarrente kunt krijgen. Tip: Let niet alleen op de rentetarieven, maar ook goed op de voorwaarden. Hierbij kun je denken aan opnamekosten, kosten om de spaarrekening aan te houden en of je wel of niet verplicht bent om een bepaald bedrag iedere maand op de spaarrekening te zetten.

Sparen of toch maar beleggen?

Het klopt dat de spaarrente op dit moment niet bepaald hoog is. Daarom stellen steeds meer mensen zich de vraag of het niet beter is om te gaan beleggen in plaats van sparen. Beleggen kan een goede optie zijn om uw geld te laten groeien, maar de risico’s bij beleggen zijn hoog. Zo kunt u uw totale inleg verliezen. Dit risico kan wat verkleind worden door te kiezen voor fondsbeleggen. Dit is een vorm van beleggen waarbij u zelf niet hoeft te beleggen in aandelen en u hoeft de beurs niet zelf te volgen, u belegt namelijk bij fondsbeleggen in een samengesteld pakket met aandelen.

Mocht u graag willen starten met beleggen, kijk dan zeker eens naar een online brokers zoals Plus500. Daar kunt u gratis een beleggingsrekening openen en onbeperkt oefenen met nepgeld. Door hier gebruik van te maken kunt u eerst goed bekijken of beleggen iets voor u is. Wanneer u geen risico’s wilt nemen en u liever kiest voor sparen, kies dan voor een spaarrekening bij een bank met een zo hoog mogelijke spaarrente en waarbij de voorwaarden het beste zijn. U kunt een dergelijke spaarrekening snel vinden door gebruik te maken van een spaarrekening.

Persoonlijke administratie op orde in 6 stappen

Veel studenten hebben hun administratie niet goed op orde, en weten niet hoe zij dit op orde kunnen krijgen. Of je nu veel of weinig geld hebt, het is altijd fijn om te weten hoe de geldzaken ervoor staan: inzicht hebben in je geldzaken is daarbij belangrijk. Met deze zes simpele stappen kan je jouw privé administratie snel op orde krijgen. Je krijgt inzicht in het persoonlijke bestedingspatroon, je leert rekeningen op tijd te betalen, leert hoe je schulden kan voorkomen en ook kan je met deze stappen elke maand wat geld sparen.

Overzicht maken

Bij stap 1 – een overzicht maken – maak je een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit kan je simpel doen in een Word-document, en de bedoeling is om een schema te maken waarin staat welke maandelijkse uitgaven je hebt, dus je vaste lasten. Pak alle rekeningafschriften erbij en schrijf op welke afschrijvingen je maandelijks hebt. Neem ook de motorrijtuigenbelasting en dergelijke mee, die vaak maar één keer per kwartaal worden afgeschreven. De uitgaven die je opschrijft kan je verdelen in woonlasten (o.a. huur, gas, water, licht, hypotheek, en dergelijke), abonnementen, telefoon en internet, verzekeringen, goede doelen, afschrijvingen voor de auto, enzovoort.

Naast de uitgaven moet je ook jouw inkomsten noteren. Dit is natuurlijk het loon of de uitkering, maar zet hier ook de mogelijke toeslagen bij die je van de belastingdienst krijgt, zoals zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Dit overzicht moet je regelmatig bijwerken, als er dingen in jouw financiële situatie veranderen.

Orde op zaken stellen

Bij stap 2 – orde op zaken stellen – ga je kijken welke kosten overbodig zijn. Het kan zijn dat je dubbele studentenverzekeringen hebt lopen, of een abonnement op de sportschool waar je nooit heen gaat. Ook abonnementen op tijdschriften die je niet leest of lidmaatschappen waar je niets aan hebt moet je opzeggen. Ben je daarnaast lid van één of meerdere loterijen? Zeg deze loterijen op. De kans dat jij die prijs wint, is echt nihil: de kans op een dodelijk auto-ongeluk is vele malen hoger.

Het is ook altijd slim om te controleren of je recht hebt op bepaalde toeslagen van de belastingdienst. Hierbij kan je denken aan zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of huurtoeslag. Op de site van de belastingdienst kan je simpel nagaan of jij hier recht op hebt.

Budgetteren

Het is verstandig om voor jezelf een budget vast te stellen. Als je voorgaande stappen hebt uitgevoerd, heb je inzicht in de hoogte van je vaste lasten, en ook hoeveel geld er elke maand binnenkomt op je rekening. De vaste lasten heb je overigens zo laag mogelijk gemaakt door onnodige verzekeringen en abonnementen stop te zetten. Stel nu ook vast welk bedrag je maandelijks nodig hebt voor je boodschappen. Nu weet je dus ook hoeveel geld je elke maand nodig hebt om in je basisbehoeften te voorzien (wonen, eten en drinken).

Sparen

Met het geld dat nu elke maand overblijft, nadat je je vaste woonlasten en boodschappengeld hebt afgetrokken, kan je nu twee dingen doen. Je kan gaan bepalen welk bedrag je maandelijks opzij gaat zetten om te sparen. Zorg er ook voor dat je jezelf hieraan houdt; bij de meeste banken is het mogelijk om elke maand op een vaste datum een bepaald bedrag naar de spaarrekening over te schrijven. Dit gaat vaak automatisch.

Een ander deel van het geld dat je elke maand overhoudt, kan je uitgeven aan dingen die je leuk vind om te doen. Hou je dan ook aan dit bedrag.

Je uitgaven bijhouden

Je hebt nu duidelijk hoeveel geld je elke maand kan uitgeven, en je kan nu via twee verschillende manieren bijhouden hoeveel geld je nog over hebt. Zo kan je een (digitaal) huishoudboekje bijhouden waarin je opschrijft wat je uitgeeft, en hoeveel geld je nog over hebt. Het grote voordeel hiervan is dat je precies weet hoeveel geld je nog over hebt, maar het nadeel is dat je ook dagelijks je uitgaven moet bijhouden.

Wanneer bovenstaande methode niet echt bij jou past, kan je ook een aparte rekening openen voor je geld dat je vrij mag besteden. Laat het geld automatisch op deze rekening storten, en op = op.

Opbergen

Bepaal voor jezelf op welk moment van de week je je persoonlijke administratie gaat bijhouden. Dit kan je bijvoorbeeld altijd op vrijdagavond of maandagochtend doen. Werk het overzicht uit stap 1 bij, betaal deze dag alle rekeningen die je nog open hebt staan en berg alle papieren en brieven op de juiste plaats op. Je kan hiervoor een eenvoudige multomap kopen met tabbladen, waar je alle rekeningen, bankafschriften, belastingaanslagen, jaaropgaven en loonstrookjes in bewaart. De belastingdienst verwacht van iedereen dat deze gegevens vijf jaar bewaard blijven.

Administratie ordenen

Het ordenen van je administratie betekent dat je papieren die je ontvangt systematisch opbergt zodat je de papieren ook weer snel terug kan vinden. Het geeft je overzicht en het kan je veel tijd besparen. Het is belangrijk dat je alle administratie op één plek bewaart, bijvoorbeeld in een bureaula of op een plank in een kast. Een slimme manier om je post te scheiden is door deze op te bergen in diverse postbakjes. Het bovenste postbakje kun je gebruiken om ‘te betalen rekeningen’ in te leggen. Een ander postbakje kun je gebruiken voor de ‘nog op te ruimen papieren’. Als je veel administratie hebt, kun je deze rangschikken en verdelen over verschillende bakjes (bijvoorbeeld bankafschriften, verzekeringspapieren et cetera).

Het is uiteraard belangrijk om regelmatig het ‘te betalen rekeningen’-bakje weg te werken. Doe dit bij voorkeur een keer per week op een vaste dag zodat dit een vast ritueel wordt. Gebruik hiervoor bij voorkeur internetbankieren. Voordeel hiervan is dat je alle betalingen op de uiterste betaaldata kan zetten (dit levert een rentevoordeel op) en dat je betaalbakje iedere keer netjes leeg is. Zo houd je prima overzicht. Bovendien kun je altijd je actuele banksaldo opvragen via het internetbankieren. Het nog op te ruimen papieren bakje kan het beste éénmaal per maand worden opgeruimd.

Persoonlijke administratie

Dit zijn documenten die erg belangrijk zijn, maar die je erg weinig gebruikt: kopie paspoort of identiteitskaart, kopie van je rijbewijs, diploma’s, getuigschriften, arbeidscontracten, medische gegevens, geboortebewijs et cetera. Doe deze documenten in een grote envelop en berg ze op in een kastje (bij voorkeur brandvrij).

Rekeningen en betaalbewijzen

Maak een aparte ordner voor rekeningen en betaalbewijzen voor aanschaffingen waarvoor garantie geldt. Je kan de rekeningen of betaalbewijzen chronologisch opbergen. Houd wel rekening met de duur van de garantie. Daarnaast is het zo dat je op een bepaald artikel een jaar garantie krijgt, maar dat wil niet zeggen dat de aanspraak op garantie na dit jaar geheel vervalt. Afhankelijk van de economische levensduur van het product kan een fabrikant na dit jaar nog best gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor het kapot gaan van het apparaat. Het is dus belangrijk betaalbewijzen langer te bewaren dan de garantietermijn. Schoon de map één keer per jaar op, waarbij je de facturen en betaalbewijzen van artikelen die niet je niet meer hebt weggooit.

Verzekeringspapieren Maak een aparte ordner voor verzekeringspapieren. Maak een tabblad per soort verzekering (ziektekosten, inboedel, wettelijke aansprakelijkheid, reis, auto) en berg de betreffende papieren hierachter op.

Notariële akten en dergelijke Bewaar deze in een lade bij elkaar (bijvoorbeeld in een doosje). Bij voorkeur in een brandvrij kastje.

Leningen en hypotheken Maak ook hiervoor een aparte ordner en maak tabbladen per lening.

Overige post Via je brievenbus krijg je veel papieren binnen. Gooi post waar je niet om hebt gevraagd direct weg. Weet je niet zeker of je iets weg kan gooien, vraag je dan altijd af wat het ergste is dat er kan gebeuren als je het wel weggooit. Berg bij twijfel het document op in een van de orders.

Budget tips voor studenten

Wil jij geld besparen als student? Bekijk dan alle onderstaande budgettips en doe er je voordeel mee. Ook als niet-student kan je met deze handige tips geld besparen!

Automatische incasso
Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan je administratie, raden wij je aan om vaste lasten zoals huur, gas, water en elektriciteitskosten automatisch van je rekening af te laten schrijven. Voor andere regelmatige terugkerende kosten (mobiel, tijdschriften, studiekosten) kan dit ook een handige keuze zijn. Tevens is de kans op betalingsachterstanden een heel stuk geringer!

Houd de financiële administratie overzichtelijk
Je moet ervoor zorgen dat belangrijke papieren gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. Belangrijke papieren zoals brieven van instanties, bank/giroafschriften e.d. kunnen het beste in een map en op volgorde kunnen worden bewaard. Wanneer je het moeilijk vindt om je administratie bij te houden, kan je dit vragen aan je ouders of aan iemand anders die jij vertrouwt.

Belastingaangifte doen
Dit kan tot vijf jaar terug. Een verzoek tot teruggave van belastingen kan tot vijf jaar na afloop van het kalenderjaar. Je kan tevens een deel van je studiekosten terugkrijgen van de belastingdienst. Zie hiervoor www.belastingdienst.nl en de informatie op deze website over belasting.

Los creditcardschulden zo snel mogelijk af
De rente die verbonden is aan creditcards kan wel oplopen tot 20% van het besteedde bedrag. Schulden kunnen ongemerkt veel hoger oplopen. Probeer zo min mogelijk uitgaven te doen met een creditcard.

Met pinnen geeft je ongemerkt meer uit
Door in winkels met je pinpas te betalen geef je vaak meer uit dan is gewenst, omdat je je er minder van bewust bent wat je uitgeeft. Een tip is om per week een vast bedrag te pinnen voor boodschappen en andere uitgaven als kleding, verzorgingsartikelen en overige producten. Zo leer je omgaan met een vast bedrag per week en blijft er voldoende saldo op je rekening staan voor de betaling van vaste lasten en terugkerende kosten.

Maak een boodschappenlijstje
Het is niet altijd verantwoord om willekeurig boodschappen te doen. Een tip is om van te voren te bedenken wat je wil gaan eten/drinken en aan de hand daarvan een boodschappenlijst te maken. Je kan ook uitgaan van een vast bedrag dat je aan de boodschappen wilt uitgeven. Deze methode werkt het beste wanneer je voor meerdere dagen (bijvoorbeeld) een week bepaald welke producten je nodig hebt. Extra tip: bij grootverpakkingen à kook voor 2 dagen. Vergelijk prijzen In sommige winkels ben je duurder uit dan in andere winkels.

Controleer altijd de kassabo
Soms worden producten die in de aanbieding zijn, voor de reguliere prijs verkocht. Controleer dus altijd de kassabon.

Goedkopere huismerken
Huismerken zijn vaak een stuk voordeliger dan bepaalde merken die je misschien gewend bent om te gebruiken. Vergelijk dit eens. Wees je er ook van bewust dat de goedkopere merken vaak laag of hoog in de schappen in de winkels staan. Op ooghoogte staan vaak de duurdere merken.

Groente en fruit van het seizoen
Groente en fruit van het seizoen zijn vaak veel voordeliger dan andere groente en fruit.

Op de markt boodschappen doen
Op de markt kun je vaak voordelig boodschappen doen.

Bescherm jezelf tegen rood staan
Staat je steeds vaker rood op de bank/girorekening? Vind je het steeds moeilijker om ‘in de plus’ terecht te komen? Je zou kunnen overwegen jezelf te beschermen tegen rood staan. Dit kan je doen door het kredietlimiet op je betaalrekening te verlagen naar € 0,00. Je kan er ook voor kiezen de roodstand te beperken tot bijvoorbeeld maximaal € 500,00.

Houd een kasboek bij of maak een begroting
Geld kan maar één keer worden uitgegeven. Als je weet hoeveel je te besteden hebt, kun je betere keuzes maken bij het uitgeven van geld. Een tip is om inkomsten en uitgaven aan het begin en aan het eind van de maand bij te houden. Zo krijg je inzicht in je bestedingspatroon. Het bijhouden van een kasboek kan ook helpen. Door dit dagelijks in te vullen krijg je een beter beeld waar het geld naar toe gaat. Tevens helpt het je inzien of alle uitgaven noodzakelijk waren en waarop bezuinigd kan worden.

Ruim post op/archiveer pos
Je krijgt alleen inzicht in je financiën als je administratie op orde is. Het beste is om jezelf aan te leren om wekelijks je post op te ruimen. Door post op te ruimen weet je welke rekeningen/brieven er binnen komen. Door hier direct de nodige actie op te ondernemen, wordt voorkomen dat er aanmaningen worden verzonden of incassobureaus of deurwaarders worden ingeschakeld. Door regelmatig je bank-/giroafschriften te bekijken (eventueel digitaal via internetbankieren), kun je tijdig gaan bezuinigen bij limietoverschrijding.

Overbodige abonnementen of verzekeringen
Ga regelmatig na of je abonnementen, verzekeringen of donateurschappen hebt waar je eigenlijk van af wilt. Noteer abonnementsperiodes en looptijden van verzekeringen, want als je niet tijdig opzegt zit je er vaak nog een periode (bijvoorbeeld een jaar) aan vast.

Boeken kaften
Heb je dure studie- of schoolboeken die je na je studie wil doorverkopen? Kaft ze dan om de boeken mooi te houden. Stevig en zeer voordelig kaftpapier is plastic. Je kan plastic tassen bewaren van leuke winkels, die je vervolgens heel goed kan hergebruiken als kaftpapier. Origineel, sterk en heel goedkoop.

Roken en drinken
Voor sommige studenten begint het weekend al op donderdag door uit te gaan en te roken. Ondanks het feit dat het natuurlijk heel gezellig is, is het niet altijd goed voor de gezondheid en voor je portemonnee. Minder roken en drinken kan oplopen tot een besparing van tientallen euro’s per maand.

Computer bij niet-gebruik uitzetten
Ook overgestapt op ADSL of internet via de kabel om geld te besparen? Staat de computer dan veel vaker ongebruikt aan? Als de computer dag en nacht aanstaat, kost dat even veel stroom als een lamp van 20 Watt laten branden. Je kan de computer beter uitzetten als je hem niet gebruikt. De besparing kan oplopen tot € 25,00 per jaar.

Spaarlampen
Vervang gewone gloeilampen zo veel mogelijk door spaarlampen, bijvoorbeeld in de gang. Vijf gloeilampen van 60 watt vervangen door spaarlampen van 15 watt levert een besparing op van € 40,- per jaar.

De was buiten laten drogen
Als de temperatuur buiten aangenaam is en de zon zich vaak laat zien en je hebt een balkon of tuin, kan de was ook buiten te drogen worden gehangen. Dit scheelt behoorlijk wat geld. Wanneer je de was nog maar af en toe in de wasdroger doet, kan dit oplopen tot een besparing van € 38,00 per jaar.

Kleding
Nieuwe kleding nodig? Het loont vaak om eerst door je kledingkast heen te gaan. Vaak vind je net die ene blouse of jeans weer terug. Ga daarna shoppen en koop kleding die goed kleurt bij wat je al hebt. Met een nieuwe shirtje ontstaan er al snel drie nieuwe outfits.

Voorkom sluipverbruik
Laat elektrische apparaten zoals de tv en de dvd-speler niet op stand-by staan. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet deze apparaten geheel uit. Ook nog eens goed voor het klimaat!

Financiën op orde

Nu je administratie op orde is, is het zaak om je financiën op orde te krijgen. De beste manier om dit te doen is door een begroting te maken. Met een begroting weet je wat er elke maand gemiddeld aan inkomsten binnenkomt en wat je uit kunt geven. Een begroting is altijd uniek en met behulp van een begroting krijg je inzicht in waar je geld blijft.

Zelf een begroting maken

Om een goed inzicht te krijgen in je eigen mogelijkheden, kan je het beste een eigen begroting maken. Het is het makkelijkst om zo’n begroting te maken per maand. De meeste inkomsten ontvangt je waarschijnlijk per maand en ook veel vaste lasten moeten per maand betaald worden. Het is echter belangrijk om een gemiddelde maandbegroting te maken (op basis van meerdere maanden samengesteld) om te kunnen zien of je elke maand uitkomt met je geld. Jouw inkomsten en uitgaven zijn namelijk niet iedere maand even hoog. Hoe kan je nu zelf het beste een eigen begroting maken?

Inkomsten bijhouden Eerst schrijf je alle inkomsten op. Sommige inkomsten heb je iedere maand. Denk aan studiefinanciering of salaris. Ga bij wisselende inkomsten uit van een gemiddeld maandbedrag. Schrijf deze inkomsten op in een schrift en vermeld in de laatste kolom het maandbedrag. Zorg ervoor dat alle inkomsten meegeteld worden, dus ook de toeslagen van de Belastingdienst (huur- , zorg-, kinder- en/of de kinderopvangtoeslag). Zie hiervoor ook het onderwerp Belasting op deze website. Andere inkomsten krijg je per drie maanden of zelfs per jaar. Hiervan moet je eerst een bedrag per maand uitrekenen. Vakantiegeld (8% over je salaris) krijg je een keer per jaar. Deel dit bedrag door twaalf en schrijf de uitkomst ook op. Je doet hetzelfde met alle andere inkomsten die je niet per maand krijgt. Tel alle inkomsten bij elkaar op. Je weet nu hoeveel inkomsten je gemiddeld per maand hebt.

Uitgaven bijhouden Vervolgens ga je je uitgaven noteren. Als je naar je uitgaven kijkt, zijn die vaak onder te verdelen in drie aparte categorieën (uiteraard afhankelijk van je woonsituatie en persoonlijke omstandigheden).

2. Vaste lasten Dit zijn uitgaven die elke maand, kwartaal of jaar terug komen. Denk hierbij aan de volgende uitgaven:

 • Huur of hypotheek
 • Energietermijn
 • Belastingen (OZB, afvalstoffenheffing, waterschapsheffing, rioolrecht)
 • Telefoon/kabel/internet
 • Premies verzekeringen (ziektekosten, inboedel, W.A. opstal, overige verzekeringen)
 • Studiekosten (collegegeld, studieboeken)
 • Contributie verenigingen (sport) of goede doelen
 • Abonnementen (krant, tijdschrift)
 • Vervoerskosten (openbaar vervoer of autokosten)

Sommige uitgaven komen iedere maand terug. Dit zijn bijvoorbeeld de huur en de energierekening. Andere uitgaven betaal je eenmaal per jaar. De meeste van deze vaste lasten kun je niet aanpassen, daar kun je niet op bezuinigingen (huur en heffingen bijvoorbeeld). Op andere uitgaven kun je wel (deels) bezuinigingen (op energie door zuiniger om te gaan met gas en elektra) of kun je zelfs helemaal schrappen (door contributie of abonnement op te zeggen).

2. Reserveringsuitgaven Daarnaast is het belangrijk om voor sommige uitgeven te reserveren, ook omdat je vaak niet weet hoe hoog deze uitgaven zullen zijn. Het gaat om:

 • Kleding en schoenen
 • Inventaris (wasmachine, koelkast, televisie, meubels e.d.)
 • Onderhoud van je huis en tuin
 • Ziektekosten die niet vergoed worden en eigen risico).
 • Recreatieve uitgaven (boeken, cd’s, dvd’s e.d.)
 • Uitgaan
 • Vakantie

Probeer op basis van een realistische inschatting maandelijks geld te reserveren voor deze uitgaven.

3. Huishoudelijke uitgaven Het gaat hier om uitgaven als:

 • Eten en drinken
 • Was- en schoonmaakartikelen
 • Persoonlijke verzorging (toiletartikelen, kapper)
 • Rookwaar e.d.
 • \

Sommige uitgaven betaal je een keer per twee maanden of een keer per jaar. Voorbeelden zijn de telefoonrekening en sommige verzekeringspremies. Van deze uitgaven moet je eerst een bedrag per maand uitrekenen. Schrijf ook deze uitgaven op in de laatste kolom van een nieuwe bladzijde in het schrift. Ook de uitgaven tel je bij elkaar op. Je weet nu hoeveel uitgaven je per maand hebt. Als je de uitgaven aftrekt van de inkomsten, dan weet je of je per maand genoeg geld hebt om al je uitgaven te kunnen betalen. Als je geld overhoudt dan is het raadzaam om dit op een spaarrekening te zetten. Als je meer geld uitgeeft dan er maandelijks binnenkomt dan moet je om verdere financiële problemen te voorkomen, gaan bezuinigen. Dit betekent dat je keuzes moet gaan maken en bepaalde uitgavenposten moet gaan verminderen.

Hoe weet je wat je uitgeeft?

Soms heb je geen inzicht in hoeveel geld je uitgeeft aan huishoudelijke uitgaven en recreatieve uitgaven. Kortom; je snapt eigenlijk niet waar je geld blijft. Het bijhouden van een kasboek is een goede manier om bij te houden waar je geld blijft. Probeer eens twee maanden lang alle uitgaven die je doet bij te houden in een schrift. Het geeft je goed inzicht in waar je geld blijft en wat de mogelijke manieren zijn waar je op kan bezuinigen.

Studenten en belasting

Lijdt jij aan blauwe-enveloppenvrees? Je bent niet de enige. Het openmaken ervan stel je uit, of je legt ze zelfs ergens neer waar je ze niet hoeft te zien. Een blauwe envelop brengt immers dezelfde boodschap: ‘betalen, en rap een beetje’. De afzender, de Belastingdienst, laat je echter niet altijd enkel betalen, maar ook weleens geld ontvangen. Voor een goede budgettering is het van groot belang een goed overzicht te hebben van je afdrachten aan en ontvangsten van de Belastingdienst. Op deze pagina vind je informatie over het afdragen van inkomstenbelasting en verschillende toeslagen die de Belastingdienst kan uitkeren, waar jij misschien wel recht op hebt.

Inkomstenbelasting studenten

Als je verdient, betaal je belasting over je inkomen. Deze inkomstenbelasting wordt één keer per jaar geheven, en je moet zelf de aangifte doen. Als je aangifte moet doen, krijg je aan het begin van het jaar een oproep van de Belastingdienst, waarin wordt aangegeven dat je voor 1 april van dat jaar je aangifte moet hebben gedaan. Je vult aan de hand van de jaaropgave die je van je werkgever krijgt, in wat je in het voorafgaande jaar hebt verdiend en hoeveel loonbelasting je baas daarvan al heeft afgedragen.

Het is niet altijd zo dat je moet betalen, je kunt namelijk ook geld terugkrijgen als je kosten hebt gemaakt voor bepaalde zaken. Hierbij kun je denken aan reiskosten die je maakt voor je werk, mits je baas die niet al heeft vergoed, de rente van je hypotheek, hoge ziektekosten, studiekosten of bijvoorbeeld giften aan goede doelen. Dit worden aftrekposten genoemd.

Alles over de inkomstenbelasting en het doen van aangifte, vind je op de site van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl. De belastingdienst int niet enkel, ze verstrekt ook toeslagen. In bepaalde situaties kun je aanspraak maken op huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag en kinderopvangtoeslag.

Heffingskortingen

Via de belastingdienst kunnen jongeren in aanmerking komen voor diverse toeslagen en kortingen. Dit geldt voor zowel studerenden, alleenstaanden en als je samenwonend bent. De heffingskortingen waarvoor jongeren in aanmerking zouden kunnen komen zijn:

 • Kinderkorting Onder bepaalde voorwaarden kan een jongere met een kind in het gezin in aanmerking komen voor de kinderkorting. De hoogte van de kinderkorting is afhankelijk van het inkomen (en van de eventuele fiscale partner).
 • (Aanvullende) combinatiekorting De combinatiekorting is een heffingskorting en bestaat uit een vast bedrag. Als een jongere betaald werk heeft en er een kind van jonger dan 12 jaar tot het gezin behoort, kan hij/zij onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de combinatiekorting. Onder bepaalde voorwaarden kan een jongere ook in aanmerking komen voor de aanvullende combinatiekorting.
 • (Aanvullende) alleenstaande ouderkorting Als het gezin van de jongere uit een of meer kinderen en zonder partner bestaat kan hij/zij onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de alleenstaande ouderkorting. De hoogte van de alleenstaande jongere valt hoger uit dan voor iemand van 65 jaar of ouder. Onder extra voorwaarden kan een jongere ook in aanmerking komen voor de aanvullende alleenstaande ouderkorting. Kijk voor meer informatie over heffingskortingen op deze website of op www.belastingdienst.nl.

Huurtoeslag

Je kunt van de overheid een tegemoetkoming krijgen in je huurkosten, als deze in verhouding met je inkomen erg hoog zijn. Je krijgt je toeslag maandelijks uitgekeerd. Je kunt de huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De voorwaarden hebben betrekking op de hoogte van de huur en de hoogte van je inkomen. De bedragen die als voorwaarden worden genoemd, kunnen per jaar verschillen. Om zeker te weten of je actuele gegevens hebt, kun je het beste kijken op www.toeslagen.nl

Zorgtoeslag

Ook in de kosten van je ziektekostenverzekering kun je een tegemoetkoming krijgen. Deze wordt maandelijks uitgekeerd. Om in aanmerking te komen moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en niet boven een bepaald inkomen per jaar komen. Wil je meer informatie, of berekenen op welk bedrag aan zorgtoeslag je misschien recht hebt? Dan kun je het beste kijken op www.studentenverzekering.nl/zorgtoeslag-berekenen.

Kindgebondenbudget Heb je een of meerdere minderjarige kinderen en verdien je niet meer dan een bepaald inkomen per jaar? Dan heb je wellicht recht op een kindgebondenbudget. In principe hoef je de kindertoeslag niet zelf aan te vragen, de Belastingdienst informeert je hierover als je hier recht op hebt. Heb je echter niets vernomen, maar ben je wel van mening dat je recht hebt op deze toeslag? Dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

Als je kind naar de kinderopvang gaat, kun je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten jij en je eventuele toeslagpartner allebei werken of een opleiding volgen. Je kunt de toeslag ook krijgen als je niet werkt, maar je kansen op werk vergroot door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente. Een andere voorwaarde is dat je kind naar een geregistreerde kinderopvangorganisatie gaat, bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of een gastouder die is aangesloten bij een gastouderopvang. Overige voorwaarden zijn dat je kind bij jou inwoont en je hiervoor kinderbijslag ontvangt.

Je kunt ook aanspraak maken op de toeslag als je een of meerdere pleegkind(eren) in huis hebt wonen en daarvoor een pleegouderbijdrage ontvangt. De inwonende kinderen moeten op jouw woonadres ingeschreven staan. Ook mogen de kinderen nog niet naar het voortgezet onderwijs gaan, moet het duidelijk zijn dat jij de kosten voor de opvang betaalt en moet je tot slot de Nederlandse nationaliteit hebben.