Besparen op woninglasten

Besparen op woninglasten

Handige tips om te besparen

Als je net op kamers woont kan je schrikken van de hoge lasten die hiermee gemoeid gaan. Huur, water- gas- en lichtrekeningen, gemeentelijke heffingen. Allemaal rekeningen die je moet betalen, terwijl je wel leukere uitgaven weet te verzinnen voor je zuurverdiende centen. Enig voordeel is wel dat je uitwonende studiefinanciering krijgt om nog een beetje deze kosten te kunnen dekken. Om je te helpen besparen op vaste lasten, hierbij 5 besparingstips:

1. Korting gemeentelijke heffingen

De heffingen die je moet betalen zijn voor waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Dit kan een keer per jaar afbetaald worden of in termijnen. Deze belastingen betaal je aan de gemeente en de hoogte hiervan is ook per gemeente verschillend. Als student kan je kwijtschelding aanvragen. Je moet dan wel niet meer dan bijstandsniveau verdienen en geen eigen vermogen hebben. Vraag hiernaar bij jouw gemeente.

2. Energiekosten verlagen

De kosten voor gas, water en elektriciteit kan je makkelijk in de hand houden als je in een huis woont dat goed is geïsoleerd en je je eigen warmte opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Omdat dit doorgaans niet het geval is in een oud en vervallen huurhuis dat je net kan betalen, kan je maar beter zorgen voor cv-ketel onderhoud. Dit heb je al voor nog geen 6 euro per maand en dit betaalt zich terug in een beter afgestelde cv-ketel. Hierdoor blijft hij energiezuinig werken en zorg je ervoor dat je geen peperdure eindafrekening krijgt. Dit scheelt wel 10% op je energierekening!

3. Besparen van water en elektriciteit en gas

Door elke dag 2 minuten korter te douchen bespaar je 15 cent per dag. Nou en… zal je denken. Maar dit is wel € 55,- per jaar! Dus zeker de moeite waard. Als je ook alle stekkers van apparaten in huis die je niet gebruikt uit het stopcontact haalt, niet overal in huis tegelijk het licht aan laat staan, de thermostaat een graad lager zet en regelmatig je vriezer ontdooit bespaar je nog eens 150 euro op jaarbasis. Toch mooi meegenomen!

4. Kies bewust je energieleverancier

Als je huur in niet inclusief is en dus zelf opdraait voor de energiekosten kan je zelf kiezen bij welke energieleverancier je wilt zitten. Je kan jaarlijks vergelijken en overstappen van leverancier. Maar soms is het voordeliger om de energieleverancier voor 3 jaar vast te zetten. Let hierbij goed op de voorwaarden. Ga niet voor ‘gratis’ cadeaus waardoor je eigenlijk duurder uit bent.

Er zijn verschillende websites om snel en objectief energieaanbieders te vergelijken, zoals energieaanbieding.nl en de energiekamer.nl.

5. Laat je huurbaas mee investeren

Door je woning te isoleren ben je minder geld kwijt aan verwarmingskosten. Dit kost veel gas en dat is zo’n 70% van je energierekening. Om je energiekosten laag te houden kun je dus het beste isoleren. Dat kan je zelf doen door bijvoorbeeld gordijnen voor tochtige ramen te hangen. Ook je huisbaas kan je vragen om te isoleren, door bijvoorbeeld HR++ ramen te laten zetten of de spouwmuur te isoleren. Dit is een investering van zijn kant, maar verdient hij weer terug als hij op termijn de woning wilt verkopen. Het verplichte energielabel van de woning gaat namelijk omhoog, waardoor de woning meer waard wordt. Ook is het beter voor het milieu. Win-win toch!?