Duurzame woontips

Duurzame woontips

Als je op jezelf woont, heb je weliswaar (eindelijk) veel meer vrijheid, maar ook heel wat extra verantwoordelijkheden. Opeens moet er een inboedel worden aangeschaft en dat terwijl je misschien alleen nog een bijbaantje naast je studie hebt. En vervolgens heb je te maken met maandelijks flink wat vaste lasten. Waar kun je op letten om een beetje duurzaam met deze vaste lasten in huis om te gaan?

Let op het energielabel van apparaten

Weliswaar is die droger, wasmachine of vaatwasser met dat A-label wel een stukje duurder dan degene met een C-label, maar dit is de investering waard. Op de langere termijn scheelt een apparaat met een A-label aanzienlijk in je maandelijkse rekening in vergelijking met andere labels. Een label gaat niet hoger dan A, daardoor zie je nu ook steeds vaker labels met A++ of zelfs A++++ voorbij komen.

Wassen en drogen

Misschien een open deur, maar in de praktijk doen een hoop mensen dit toch niet: de wastrommel goed vullen. Wassen met een half lege trommel omdat er perse dezelfde avond een kledingstuk gewassen moet zijn is echt zonde voor hetgeen je anders zou besparen. Draaf hier echter niet in door, de trommel moet ook weer niet overvol zijn; dan wordt de was niet goed schoon.

Heel simpel: hang je kleding wat vaker buiten te drogen. De droger is immers één van de grootste energievreters in huis. En wanneer deze erg vol zit, kan het ook nog eens heel lang duren voordat de droger klaar is wat dan ook weer veel stroomt kost. Op regenachtige dagen vormt de waslijn een mooi alternatief. Natuurlijk drogen is ook nog eens beter voor de kwaliteit van je kleding en je voorkomt het risico dat de kleding krimpt door te lang drogen. Wel wat meer moeite, maar voor de energierekening maakt het een groot verschil als je de droger vaak weet te vermijden.

Als je als student misschien wel een wat oudere of tweedehands droger in gebruikt hebt, overweeg dan toch op den duur of een nieuwere droger niet voordeliger is. Nieuwere drogers blijven dan wel echt energievreters, maar fabrikanten zijn er de afgelopen jaren wel wat meer in geslaagd om drogers te produceren die lager in stroomverbruik zijn.

Stekkers en snoeren

Het komt ontzettend vaak voor dat kabels en snoeren per ongeluk of zelfs bewust (vaak uit gemakzucht of omdat men niet op de hoogte is van de gevolgen) in het stopcontact blijven zitten. Denk maar eens aan je mobiele oplader die je dagelijks gebruiken moet.

Wanneer de mobiel opgeladen is, trekken veel mensen dan wel de stekker aan de kant van de telefoon eruit, maar laten de rest van de oplader in het stopcontact zitten. Je oplader blijft dan stroom trekken, weliswaar minder dan wanneer er een apparaat aan gekoppeld is, maar toch kost het nog energie. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. En dat is zonde wanneer het eigenlijk helemaal niet nodig is om op dat moment stroom te verbruiken.

Bovendien is het ook gevaarlijk. De oplader kan zo namelijk warm blijven. En uiteindelijk kan de temperatuur hiervan zo oplopen, dat het uiteinde heet en daarmee ontvlambaar kan worden. Neem dus geen risico en neem alle laders uit het stopcontact.

Pas ook op met verlengsnoeren met knopjes. Wanneer je je oplader hier bijvoorbeeld netjes uithaalt, blijft de verlengdoos wel degelijk nog aanstaan. Hiermee verbruik je dus wederom stroom en neem je weer risico met de veiligheid.

Let ook op met computers, deze blijven heel vaak aanstaan omdat je misschien nog wat had willen opzoeken op internet wat er uiteindelijk niet meer van gekomen is. Je vergeet het en voor je het weet staat de computer uren, soms zelfs per ongeluk nog dagen, aan om stroom te verbruiken. De wat nieuwere laptops zijn vaak zo snel met opstarten, dat je bij een langere pauze de computer beter kan uitzetten dan te laten sluimeren.

Koelkast en vriezer

Wanneer je een koelkast van iemand goedkoop kan overnemen wanneer je je huisje betrekt, denk dan toch nog eens goed na. Als de koelkast ouder is dan tien jaar, verbruikt hij beduidend meer stroom. Een zeer grote, moderne koelkast verbruikt soms zelfs veel minder stroom dan een veel kleinere, oude koelkast.

Zelfs als hij dus nog prima werkt, is het soms uiteindelijk echt voordeliger na verloop van tijd een geheel nieuwe, energiezuinige koelkast aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor de vriezer. Koop het liefst een koelvries-combinatie, dat is veel zuiniger dan weer twee aparte apparaten. En let ook hier weer op het energielabel.

Ontdooi regelmatig je koelkast en vriezer. Soms even een vervelend klusje, maar door de ijslaag die ontstaat in een niet ontdooide koelkast kun je je voorstellen dat dat veel meer stroom verbruikt. Ontdooi je koelkast het liefst zo’n één à 2 keer per jaar.

Als je dacht dat je er met ontdooien vanaf bent; helaas, ook de buitenkant van de koelkast dient goed schoon gehouden te worden. Wanneer er namelijk een laag stof op de koelkast ligt, moet deze ook weer harder werken om koel te blijven. Dit omdat de koelkast de warmte van de energie anders niet kwijt kan.

Als student is je koelkast misschien niet altijd zo vol als je zou willen. Dit is voor het verbruik wederom nadelig, omdat een lege koelkast meer warmte aantrekt. Wanneer je vervolgens de deur opendoet moet de lucht opnieuw gekoeld worden, omdat lucht moeilijker te koelen is dan voeding. Voeding heeft namelijk van zichzelf al een verkoelende werking.

Zet je koelkast uit als je voor langere tijd op vakantie gaat en de voedingsmiddelen die erin liggen dit toelaten.

Televisie

Dit overkomt de beste onder ons: een tv aan laten staan terwijl er eigenlijk niet naar gekeken wordt. Je ging alleen naar boven om even iets te pakken en blijft uiteindelijk toch nog lang boven hangen omdat er iets tussendoor kwam. Ook zijn er een hoop mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt de tv altijd aan te hebben op de achtergrond. Het spreekt voor zich dat hierin veel kosten te besparen zijn wanneer je hier voortaan (een beetje) op let.

Verlichting

In studentenhuizen zie je vaak nog veel oude lampen hangen. En dat is zonde, want LED-verlichting scheelt ontzettend veel stroom. LED-verlichting gaat extreem veel langer mee en is sowieso veel zuiniger in verbruik. In de meeste gevallen kun je een gloei- halogeen of spaarlamp ook daadwerkelijk vervangen met LED. Al wissel je maar een aantal lampen in huis, alle beetjes helpen en je zult zien dat het effect heeft op je rekening.

Huis isoleren

Een ouder huis is vaak ook erg koud. Isoleren kost je in eerste instantie wel heel wat geld, maar bespaart je uiteindelijk ontzettend veel. Zeker honderden euro’s. En je investeert daar ook meteen mee in de toekomst, je kunt dan nog jaren in het huis blijven wonen met comfortabelere temperaturen en zonder onnodige stookkosten.

Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de gevel, de bodem van je kruipruimte, de onderkant van je vloer of het zetten van dubbel glas. Als dubbelglas te duur is, kun je als goedkoop alternatief bijvoorbeeld gordijnen voor de ramen hangen zodat dit de ergste kou een beetje tegenhoudt. Er bestaan ook speciale isolerende gordijnen.

Verwarming

Je hebt zelf veel invloed op hoe je je huis verwarmt. En dat gaat verder dan af en toe het aanzetten van de thermostaat een beetje uit te stellen. Namelijk als je van bepaalde handelingen een ritueel maakt; zoals standaard je verwarming een uur voordat je naar bed gaat al wat lager zetten. En ‘s nachts de verwarming niet hoger dan 15 graden te hebben, een slaapkamer is sowieso liever niet te warm voor de ideale slaaptemperatuur. Maak er ook een gewoonte van om de verwarming op 15 graden te zetten als je de deur uitgaat. Al ben je maar een uurtje weg om boodschappen te doen, het scheelt je wel degelijk in de rekening.

Denk nu niet: ‘oh ik kan besparen door mijn verwarming zo laag mogelijk te zetten, ik doe wel een extra vest aan’. Je huis moet wel minimaal boven de twaalf graden blijven. Waarbij vijftien graden de meest ideale temperatuur is als je je verwarming zo laag mogelijk wil zetten. Kom je op een zeer lage temperatuur, dan kunnen er namelijk vochtproblemen ontstaan. Dit omdat wanneer je verwarming niet aan staat, het vochtiger in huis wordt. Het gevolg kan zijn dat het schimmel en/of huisstofmijt veroorzaakt. Is het buiten echt koud, dan kan een lage temperatuur in huis er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld leidingen bevriezen.

En natuurlijk: als de verwarming erg laag staat, moet er harder worden gewerkt om het huis vervolgens weer te verwarmen, wat dan weer averechts werkt qua duurzaamheid. Houdt dus vijftien graden aan als ideale temperatuur. Heb je de luxe van vloerverwarming, houdt dan zeventien of achttien graden aan.

Dat je je ramen en deuren niet open moet hebben als je de verwarming hoog hebt staan, spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Maar, waar nog wel vaak in vergist wordt: zijn de tussendeuren in huis. Hou die ook zoveel mogelijk dicht, zodat de ruimte zijn warmte niet verliest. Hier kun je ontzettend veel kosten mee besparen. Denk hier ook aan bij kortstondige momenten. Bijvoorbeeld wanneer je even iets uit de schuur gaat halen. Die paar minuten waarbij de deur openstaat, kan er al ontzettend veel warmte verloren gaan.

Denk ook goed na over je dagindeling. Ga je een hele dag naar je werk of universiteit en wil je het ’s ochtends met opstaan al behaaglijk warm hebben, bedenk dan dat de verwarming voor een half uurtje laten opwarmen niet erg duurzaam is. Kies er dan toch voor de verwarming uit te laten. Het opwarmen om op een comfortabele temperatuur te komen voor zo’n korte duur is simpelweg zonde. Kom je na een lange thuis, dan kun je de verwarming aanzetten en totdat je gaat slapen aanlaten. Liefst dan wel een uur van te voren al wat lager zetten.

Waterverbruik

Koop een spaardouche. Hiermee bespaar je ongeveer 20 procent op zowel warm water als energieverbruik, terwijl je er niks van hoeft te merken. Je kunt even lekker douchen. Een spaardouche is gewoon in de bouwmarkt of in een sanitairwinkel te koop.

Voortaan dagelijks net even wat korter douchen (misschien geen aantrekkelijke tip) kan al heel wat schelen op je maandelijkse kosten.

Bedenk dat water, dat je voor allerlei handelingen gebruikt, zich heel makkelijk leent om te hergebruiken. Bijvoorbeeld door je planten in de tuin er nog water mee te geven. Of vang water uit de regenpijp op in een emmer om nog in de tuin te kunnen gebruiken, het is immers gratis.

En heel simpel gedacht, let goed op dat je de kraan niet nodeloos maar laat lopen tijdens het afwassen of tandenpoetsen.

Geef planten in je tuin bij voorkeur ’s avonds water. Overdag met de zon erop, verdampt het water snel en kunnen bladeren tevens verbranden.

Koken

Veel studentenhuizen zullen nog een ouder gasfornuis hebben. Nog heel weinig voorkomend, maar misschien toch nog van toepassing: als deze met een spaarvlam werkt, is het zuiniger om de gaspitten met een lucifer aan te steken.

Heb je het zelf voor het zeggen in een eigen huisje; kies indien mogelijk dan het liefst voor een inductiekookplaat, die is van de elektrische kookplaten (zoals de keramische of de gewone elektrische kookplaat) de meest zuinige.

Verder kun je ook tijdens het koken duurzaam te werk gaan.

  • Doe niet te veel water in de pan te doen, een klein laagje onder water is al snel voldoende voor groenten en aardappelen. En daarbij is een belangrijk voordeel: de vitaminen blijven zo ook meteen beter behouden, die gooi je anders met het water weer weg.
  • Gebruik geen grotere pan dan echt nodig is, dat kleine stukje vlees past net zo makkelijk in een andere pan.
  • Kies bij een gasfornuis ook zeker niet voor de grootste pit, via de zijkant kan dan namelijk warmte verloren gaan.
  • Bij een inductiekookplaat is het fijn om vlakke pannen te gebruiken waardoor de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt. Door de goede overdracht van warmte gaat er zo geen energie verloren.
  • Handig: een pan met glazen deksel. Hiermee voorkom je veel warmteverlies. Dit omdat mensen tijdens het koken vaak nieuwsgierig de deksel van de pan liften, waardoor er heel veel warmte verloren gaat.


Ook goed om te weten: maak gebruik van de warmte die nog even in de pan en op de plaat achterblijft. Je kunt de plaat dus eigenlijk al eerder uitschakelen, wat weer verbruik scheelt, terwijl het eten toch nog even warm blijft. Hetzelfde geldt voor frituurpannen, zeker vet blijft nog wel een tijdje goed warm. Ook kun je je eten nog even in de oven laten staan, wanneer het klaar is. Als het eten eruit is, kun je de oven zelfs openzetten om je keuken nog een beetje mee te verwarmen, die heeft immers zoveel warmte vastgehouden!

Auto

Ook behorend tot je vaste lasten zodra je je eigen huisje hebt, is wellicht een auto. Een auto delen of carpool afspraken maken kan maken dat je vaste lasten een stuk lager uitkomen. Zorg ook voor een zuinige auto wanneer je er één aanschaft en bedenk dat een zuinige rijstijl dan ook van belang is. Op vakantie gaan met een koffer op het dak of een caravan achter je auto kost zo’n 60% meer brandstof.