Baan zoeken

Baan zoeken

Studenten missen aansluiting met de arbeidsmarkt

Een veel gehoord probleem bij net afgestudeerden is de aansluiting die ontbreekt bij de arbeidsmarkt. Bij wetenschappelijke opleidingen leer je voornamelijk een theoretische blik te ontwikkelen. Echter zodra je gaat werken worden er ook praktische vaardigheden verwacht.

Hogescholen en universiteiten sluiten vaak niet aan bij de huidige situatie. Er is dan ook een groot gat tussen de inhoud van hun studie en de gevraagde praktijkervaring en kennis op de arbeidsmarkt. Van de starters heeft 62% een gat in zijn kennis moeten overbruggen [Bron: https://www.intermediair.nl/].

Verbeter je kansen op de arbeidsmarkt

Je kunt gaan wachten totdat universiteiten en hogescholen hun lesprogramma’s aanpassen, óf je kunt zelf iets doen aan je kennis. Door jezelf verder te ontwikkelen en verder te kijken dan je studie kun je voorbereid de arbeidsmarkt betreden. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat jij wél alles weet over Photoshop, Social media en online marketing. Dit kun je doen door een boek te lezen, of door een online cursus op Soofos te volgen.

Een online cursus is een prettige en handige manier om jezelf verder te ontwikkelen. Vooral voor praktische vaardigheden is een online cursus een geschikte manier. Je kunt eerst de voorbeelden zien en deze vervolgens nadoen. Je kunt natuurlijk op YouTube ook een aantal tutorials terugvinden. Echter wordt je daar zó snel afgeleid door kattenfilmpjes dat je uiteindelijk niets leert. Ook is het lastig om de kwaliteit te beoordelen. Op Soofos staan alleen maar gecontroleerde en kwalitatief hoogstaande cursussen. Je bent dus altijd verzekerd van goed materiaal dat aansluit op jouw behoefte.

Zoektocht naar een baan

Je eerste sollicitatiegesprek zal je waarschijnlijk niet gemakkelijk afgaan. Je weet niet hoe je precies jezelf moet presenteren en op welke zaken een werkgever let. Gemiddeld duurt de zoektocht naar een baan ongeveer 2,3 maanden (ná het voltooien van je studie). Door jezelf goed voor te bereiden op jouw zoektocht kun je deze periode verkorten. Ook kun je een baan vinden die beter bij jou past en aansluit op jouw behoeftes. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een van de sollicitatietrainingen die Soofos aanbiedt. Hiermee kun je een écht goede indruk maken bij jouw nieuwe werkgever. Dit verkort jouw zoektocht, en helpt bij het vinden van de baan die jij graag wilt uitvoeren.