Afvalscheiding

Afvalscheiding

Ben jij serieus bezig met het milieu?

Studenten zijn consumenten bij uitstek en dus produceren ze veel afval. Het scheiden ervan schiet er vaak bij in, en dus gaan veel studentenhuizen niet zo bewust om met afval. Wat moet er gebeuren om een milieuvriendelijk(er) huis te krijgen? Dit artikel geeft argumenten en tips voor een milieubewust studentenhuis!

Voordelen afvalscheiding

Door het gescheiden inleveren van afval zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. De winning van nieuwe grondstoffen kost veel meer energie dan het hergebruiken of recyclen van oude stoffen. Daarnaast vermindert de milieuvervuiling want het storten en verbranden van afval is schadelijk voor het milieu. Financieel is het ook aantrekkelijk. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat, bespaart vijf cent.

Gft-afval

Bij dit soort afval gaat het om al het groente-, fruit- en tuinafval, ook wel organisch afval genoemd. Voorbeelden zijn fruitschillen, groenteresten, theezakjes, visgraten, broodkorsten en klein snoeiafval. Bijna de helft van ons totale afval schijnt uit deze categorie te bestaan. Het wordt verwerkt tot compost, wat goed is voor de bodemstructuur voor bijvoorbeeld de landbouw. De meeste gemeenten bieden hiervoor een groene container aan, en in de binnenstad is er meestal de mogelijkheid van zogenaamde “groene” afvalzakken. Kijk op de site van je gemeente hoe dit in jouw woonplaats is geregeld!

Papierbak

In de papierbak hoort al het papier en karton, materialen die een kwart van ons totale afval beslaan. In Nederland is de belangrijkste grondstof voor papier en karton niet hout, maar oud papier. Denk hieraan als je kranten, eierdozen, tijdschriften, printpapier en reclamefolders (haal eerst het plastic er af) weggooit! Echter foto’s, multomappen en nat papier mogen wel in de gewone vuilnisbak. Spaar thuis papier op in een doos en leeg deze om de zoveel tijd in de papierbak die nooit ver van huis kan zijn.

Glasbak

Glas kan in principe eindeloos hergebruikt worden zonder verlies van kwaliteit. Ingezameld (verpakking-)glas wordt voor 100% ingezet bij de productie van nieuw glas.
Bierflesjes houden studenten meestal wel apart vanwege het statiegeld. Maar ook flesjes waarop dat niet van toepassing is, potjes en drinkglazen moeten gescheiden blijven van restafval. Doe je het niet voor het recyclen, doe het dan voor de veiligheid van de vuilnisophalers zodat zij zich niet snijden aan glasscherven.

Chemobox

De chemobox of milieubox is een minicontainer waarin KCA hoort: Klein Chemisch Afval. Dit is huishoudelijkafval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Voorbeelden zijn accu’s, benzine, zoutzuur en injectienaalden. En ook batterijen moeten in deze box, daarvan wordt het materiaal hergebruikt: zink uit oude batterijen verschijnt later vaak als dakgoot. Spaarlampen horen overigens ook tot deze categorie en niet in de glasbak. Ze zijn dan wel milieuvriendelijker dan gewone gloeilampen, maar bevatten nog altijd schadelijke stoffen.

Twijfel je in welke container het afval thuishoort?

Raadpleeg //www.afvalscheidingswijzer.nl/