Afvalscheiding

Afvalscheiding

Tegenwoordig willen we best allemaal wel ons steentje bijdragen aan verantwoord met het milieu omgaan en daarmee ook recycling ondersteunen. Maar het is niet altijd zo makkelijk; waar hoort nou wat en waar lever je het een en ander in? Hopelijk kunnen onderstaande tips je een steuntje in de rug bieden.

Maak gebruik van inzamelbakken

Je zult ze vast vaak (onbewust) gezien hebben, maar maak je er ook al gebruik van? De inzamelbakken die bij heel veel winkels, tuincentra en vooral bouwmarkten te vinden zijn. Dit helpt je om alvast heel wat spullen die je – ooit nog verantwoord – weg zou gaan gooien in huis kwijt te raken. Dat scheelt weer een rit naar de milieustraat, aangezien de kans groter is dat je toch vaker bij de winkels komt die zo’n bak hebben staan.

Lever er oude kleine elektrische apparaten in, maar ook spaarlampen, batterijen en TL-buizen.

Batterijen

Batterijen inleveren kan gelukkig op veel plekken. Zo hoeven ze niet al te lang in je huis rond te slingeren, waardoor je ze gemakkelijk verward met volle batterijen. Inleveren kan zowel in de milieustraat als in de chemokar en ook bij de inzamelbakken die hierboven genoemd zijn in supermarkten, bouwmarkten en tuincentra.

Ook op veel basisscholen en bij gemeentelijke depots zijn er speciale inleverpunten voor batterijen. Soms plaatst zelfs je universiteit of werkgever een speciale bak hiervoor.

Je oude mobieltje of tablet inleveren

Voor je oude telefoon geldt dat je deze uiteraard ook bij de eerder genoemde inzamelbakken bij o.a. de bouwmarkt kan inleveren. Echter, het is ook goed om te weten dat je deze kan inleveren bij speciale inzamelpunten om meteen een goed doel mee te steunen. Er zijn namelijk veel goede doelen die middels een inzamelactie maar al te graag jouw oude elektrische apparaten zouden willen.

Na de inzameling wordt je oude apparaat gerepareerd of of de onderdelen ervan worden voor een nieuw apparaat gebruikt. Bij de verkoop hiervan ontvangt het goede doel een vergoeding. Zo help je dus én het milieu én het goede doel.

KNGF Geleidehonden, Dierenlot en de Cliniclowns zijn voorbeelden van goede doelen die dergelijke inzamelacties hanteren. Googlen op ‘je oude mobiel inleveren voor het goede doel’ zal je inzicht geven in de diverse goede doelen en de inzamelpunten die vaak gewoon in jouw eigen woonplaats te vinden zijn.

Inktpatronen

Het is verleidelijk en/of misschien iets waar je niet over nadenkt; maar gooi inktpatronen niet bij het restafval weg. Zowel de inkt als de tonerpoeder die in toners en de cartridges en flesjes achterblijft is schadelijk voor èn je gezondheid én het milieu. Het is klein chemisch afval, dus daar hoort het ook thuis. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om ze verantwoord weg te gooien. Zo heeft de milieustraat een speciaal klein chemisch afvalpunt. En ook kun je ze wederom in de hierboven genoemde inzamelbakken bij supermarkten, bouwmarkten en tuincentra inleveren (inclusief printkop).

Ook kun je ze vaak kwijt in winkels die inktpatronen verkopen. En als je meteen nieuwe inkt nodig hebt, worden de oude patronen soms ingenomen tegen korting op je nieuwe patronen.

Ook inktpatronen worden ingenomen voor het goede doel, zoals hierboven ook bij je oude mobiel telefoon en/of tablet beschreven werd. Zoek op internet naar een inzamelpunt in jouw woonplaats.

Restafval

Restafval is simpel gezegd de vuilnisbak, prullenbak of grijze container. Hier kun je alles in doen dat eigenlijk gewoon niet gescheiden in te leveren valt. Denk aan kattenbakvulling of de scherven van een kapotte vaas. Of in geval van opleving van het coronavirus: je mondkapje. Wanneer je twijfelt waar je afval nou precies moet weggooien en je hebt geen tijd om het op te zoeken, gooi het dan weg bij het restafval.

PBD

PBD staat voor plastic-, metalen- (blik) en drankverpakkingen. Je kent de speciale bak daarvoor vast wel. Daar gaan tegenwoordig immers heel wat plastic verpakkingen in van de bestellingen die we massaal thuis laten bezorgen, al zeker sinds de corona crisis.

Daarnaast kun je daar je plastic flessen (let op dat er tegenwoordig wel veel statiegeld op plastic drinkflesjes zit) kwijt en denk ook aan plastic cupjes, bekertjes, deksels, folies, plastic tubes, vleeswarenschaaltjes (let op: niet als ze van piepschuim zijn) en flacons. Zowel zacht- als hard plastic kun je in deze bak kwijt.

Goed om te weten is dat je de doppen gewoon op flessen mag laten zitten en dat ze weliswaar leeg moeten zijn, maar verder niet nagespoeld hoeven te worden. Dat maakt het zo laagdrempelig mogelijk voor mensen om plastic in de daarvoor bestemde bak weg te gooien.

Blijf wel kritisch kijken naar welk plastic je in de PBD bak weggooit. Als je bijvoorbeeld thuis tijdens het opruimen nog wat oude cd-hoesjes vindt, gooi die dan gewoon bij het restafval weg. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor als je nog een plastic zwembadje in de schuur heb staan of nog chipszakken moet weggooien. Dit zijn uitzonderingen op het plastic dat in de PBD bak mag. Ze verstoren de recycling en horen bij de energie afvalcentrale verbrand te worden via het restafval.

Onder de metalen verpakkingen worden bijvoorbeeld frisdrank-, soep- en groenteblikken verstaan maar ook blikjes van honden- en kattenvoer, metalen deksels en bakjes. Let op dat je geen (metalen) verpakkingen weggooit waar nog chemische restanten in zitten.

Tot slot horen de drankverpakkingen tot deze bak. Drankenkartons worden vaak bij het restafval gegooid, maar kunnen juist heel goed gerecycled worden als je ze bij het PBD weggooit. Denk aan pakken van sap en zuivel, drinkpakjes die vaak voor kinderen worden gebruikt en vla- en yoghurt verpakkingen. Let er op dat je het pak zo plat mogelijk maakt. De PBD bakken zijn vaak al overvol en het zou ontzettend veel ruimte schelen als een ieder ze plat weggooit.

Piepschuim

Een fout die makkelijk gemaakt wordt: piepschuim bij het hierboven genoemde PBD weggooien. Dit is echter niet de bedoeling, omdat piepschuim op een andere manier verwerkt wordt. Gooi kleine hoeveelheden piepschuim zoals de schaaltjes die je bij het vleeswaren vindt (plastic varianten uitgezonderd) dus weg bij het restafval. Zo ook het piepschuim dat je vaak bij bestellingen via internet thuis geleverd krijgt.

Piepschuim kan echter wel degelijk goed gerecycled worden. Heb je grotere hoeveelheden piepschuim, lever die dan in bij de milieustraat.

Bubbeltjesplastic

Nu je weet dat piepschuim niet bij de PBD mag worden weggegooid, ga je misschien ook twijfelen over waar bubbeltjesplastic (dat ter bescherming vaak om producten heen wordt gewikkeld bij de verkoop) weg te gooien. Die mag echter dan weer wèl bij het PBD weggegooid worden. En dat is fijn, omdat je daar vaak ineens grote hoeveelheden van in huis hebt als je een groot product gekocht hebt.

Om het wat ingewikkelder te maken: soms tref je ook enveloppen aan die bubbeltjesplastic van binnen hebben. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval wanneer je een boek koopt. Laat het nou net zo zijn dat die dan weer niet bij het PBD mogen worden weggegooid..omdat die vastgeplakt zit aan het papier. Kun je ze loskrijgen? Dan kun je ze alsnog allebei gescheiden van elkaar weggooien in de daarvoor bestemde bakken. Is dat niet mogelijk? Gooi de envelop met bubbeltjesplastic dan in zijn geheel weg bij het restafval.

GFT-afval

GFT-afval staat voor groente-, fruit en tuinafval. Hiermee wordt de groene container bedoeld. Hierin kunnen bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen, koffieprut, eierschalen of aardappel- en appelschillen worden weggegooid. Ook bepaald vis- en vleesafval zoals botjes, gaatjes en mosselschelpen mogen hierin.

En als je gesnoeid heb in je tuin kun je dit afval ook heel handig meteen in de groene bak gooien. Hou daarbij in gedachten dat wat je met een snoeischaar kan doorknippen, in de groene container mag worden weggegooid. Is er meer voor nodig, dan hoort het bij het grof tuinafval, welke je dan weer bij de milieustraat kan inleveren.

Het is handig om in huis een apart bakje in de keuken te hebben waar je gedurende de dag fruitschilletjes in weggooit. Einde van de dag kun je alles dan bij het GFT-afval gooien. Bijkomend voordeel is ook meteen dat de schilletjes dan ook niet gaan stinken in de container als je dit zo lang mogelijk uitstelt tot het volgende ophaalmoment van de container.

Let op met theezakjes en koffiepads. Vaak zit hier plastic in verwerkt, waardoor ze niet bij het GFT weggegooid mogen worden. Gooi ze dus weg bij het restafval. Kijk ook uit als je gebarbecued hebt: as, kolen en lucifers mogen niet in de groene container.

Zorg er verder voor dat je geen vochtig afval in de container gooit. Dit gaat broeien en zorgt dan voor stank, die soms twee weken lang dominant aanwezig blijft voordat de container weer aan de beurt is. En sommige geuren blijven ook daarna nog aanwezig, zeker bij warm weer zul je de container dan duidelijk ruiken. Zorg dus dat je vochtig afval eerst laat uitlekken en wikkel ze anders eventueel in een stukje krant of onbedrukt en ongekleurd keukenpapier. Zorg verder dat de container een plek in de schaduw heeft.

Een stukje krant onderin de bak kan er ook voor zorgen dat ander GFT-afval niet blijft plakken in de container. Of nog beter: gooi het plakkerige afval op wat droog GFT-afval onderin de bak.

Keukenpapier, tissues en papieren servetten mogen in de groene bak wanneer deze ongekleurd en onbedrukt zijn en gebruikt zijn om bijvoorbeeld voedsel mee af te deppen, zoals met vet of saus vaak het geval is.

Let ook op met kattenbakvulling. Het is via de verpakking niet altijd duidelijk of de vulling echt compleet composteerbaar is. Deze heeft dan een milieukeur of EKO-keurmerk. Gooi het bij twijfel altijd bij het restafval weg. En spoel zoiets nooit door de wc, want dat kan de riolering flink ontstoppen.

Oud papier

De oud-papierbak is je waarschijnlijk al bekend, die werd je misschien op de basisschool zelfs al geïntroduceerd. Kartonnen dozen, kranten, tijdschriften en kladblokken of papieren kunnen daar allemaal in. We verbruiken namelijk nogal wat papier en juist papier kan erg goed gerecycled worden.

Let wel op dat hier geen sanitair papier in weggegooid mag worden. Denk daarbij aan zakdoekjes, keukenpapier, servetten en dergelijke. Ook behang, vinyl, ringbanden, foto’s of stickers horen niet bij het oud-papier. Zo ook alles waar ook plastic of plakband aan vastzit. Gooi dit gewoon weg bij het restafval. Zit er ergens een verdwaald nietje in vast, dan is dat geen probleem. Dit geldt ook voor een kunststof venster op een envelop.

Ook in het geval van pizza- en gebaksdozen zou je misschien denken dat ze bij het oud papier mogen. Maar breng ze daar alleen heen als ze nog schoon zijn. Of in ieder geval grotendeels, een enkel vlekje of kruimeltje is te doen. Maar gooi ze anders weg bij het restafval. Oud papier moet namelijk schoon en droog zijn. Dit geldt dus ook voor het papier dat om de kattenbakvulling heen zit, deze is meestal ook vies en hoort dan dus ook bij het restafval weggegooid te worden.

Glasbak

Je zou denken dat alles van glas in de glasbak mag, maar zo makkelijk is het dan weer niet. Ovenschalen, vazen, sierflessen en thee- of wijn- of andere drinkglazen horen hier bijvoorbeeld niet in thuis. Breng die het liefst naar een kringloopwinkel. Als ze kapot of beschadigd zijn, gooi de scherven dan gewoon bij het restafval. Let uiteraard op dat deze dan niet door de vuilniszak heen kunnen prikken tijdens het weggooien.

Spiegels horen bij de milieustraat ingeleverd te worden. In geval van kristal, vensterglas en vuurvast glas moet je naar de milieustraat, deze hebben een andere smelttemperatuur dan het glas van de verpakkingen die je in de glasbak gooit. Dit geldt ook voor de eerder genoemde ovenschalen en theeglazen, die van hittebestendig materiaal zijn gemaakt. Dit verstoort dus uiteindelijk de recycling als je ze toch in de glasbak zou weggooien.

Verder mogen alle glazen potjes en flessen in de glasbak. Hier hebben dan vaak babyvoeding, groenten, parfum, cosmetica, drank of medicijnen in gezeten. Metalen deksels en dopjes mogen gewoon op de producten blijven zitten, deze worden er later met magneten uitgefilterd. Maar ze mogen natuurlijk ook (graag zelfs) gescheiden aangeboden worden. Het omspoelen van bijv. de pindakaaspot is niet nodig, omdat het gebruik van water uiteindelijk meer energie kost. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je juist duurzaam te werk wil gaan.

Glas is heel goed te recyclen, zelfs een heel klein stukje glas kan hiervoor al bruikbaar zijn. Dus draag hier zeker aan bij.

Let op: een glasbak bestaat vaak uit groen, wit en bruin glas. Sorteer het glaswerk dat je weggooit zo goed mogelijk op kleur, dat bespaart ook weer des te meer energie en grondstoffen.

lampen horen niet in de glasbak

Ook spaarlampen, ledlampen en TL-buizen horen zeker niet in de glasbak thuis. Dit omdat ze nog een bepaalde hoeveelheid kwik bevatten. Lever ze gemakkelijk in, in de (daar zijn ze weer) speciaal daarvoor bestemde bakken die je kunt vinden bij supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Led lampen kun je eventueel ook inleveren in de bak van elektrische apparaten. Let met opaalglas op. Die moet juist weer bij het restafval weggegooid worden, omdat deze nog fluor bevat.

Nagellak

Het flesje van de nagellak mag in de glasbak weggegooid worden. Wat restjes nagellak die nog in het flesje zijn achtergebleven, is niet erg. Dat wordt namelijk verbrand tijdens het smeltproces. Indien mogelijk: gooi het kwastje het liefst wel van te voren alvast weg bij het restafval. Spoel nagellak in ieder geval nooit door de gootsteen.

Luiers en incontinentiemateriaal

Bij sommige mensen leeft het idee dat luiers in de groene container weggegooid mogen worden. In sommige provincies is dit ook jarenlang toegestaan. Daarbij geven gek genoeg ook sommige luierverpakkingen aan dat dit mag. Verwarrend, want ze horen echt bij het restafval. Wanneer je bijvoorbeeld een familielid verzorgd en te maken krijgt met incontinentiemateriaal, weet dan dat deze ook echt bij het restafval horen.

Heb je een volle afvalzak met luiers en/of incontinentiemateriaal opgespaard, dan bestaan hier ook speciale afvaldepots voor. Door de grondstoffen apart in te zamelen, ontstaat er zo minder restafval. Bekijk of dit in jouw gemeente misschien aan de orde is en waar je anders zo’n inzamelbak kan vinden.

Kleine, metalen voorwerpen

Wordt er thuis een slot vervangen en heb je oude sleutels over? Een oude sleutel mag gewoon bij het restafval. Metaal wordt namelijk met een magneet uit het afval gefilterd bij de afvalenergiecentrale en vervolgens gerecycled. Betreft het een grote hoeveelheid sleutels? Dan is het netjes om deze in te leveren bij de milieustraat.

Hetzelfde geldt voor voorwerpen zoals spijkers, moeren, bouten en schroeven. In grote hoeveelheden kunnen deze ook als metalen worden ingeleverd bij de milieustraat.

Oude medicijnen inleveren

Oude medicijnen zijn bij bijna alle apotheken wel in leveren, zo ook injectienaalden. Een kleine moeite dus om er even binnen te lopen of meteen mee te nemen wanneer je nieuwe medicijnen op gaat halen. Ook bij de milieustraat zijn oude medicijnen in te leveren.

Ze bij het restafval weggooien is niet goed voor het milieu. Zelfs de lege doordrukstrips zijn al een belasting voor het milieu. Daarbij vormen ze ook een risico met kinderen en/of huisdieren in huis die bij de prullenbak in de buurt komen.

Onthoud in ieder geval dat je medicijnen nooit doorspoelt via de gootsteen of wc. Spoel ook geen flesjes met restjes om.

Lege verfblikken

Lege verfblikken alsmede lege spuitbussen mogen bij het restafval. Je kunt ze ook inleveren bij de oud-ijzerbak die je bij de milieustraat vindt. Zitten er echter nog resten verf of chemicaliën in, dan moeten ze bij het klein chemisch afval worden weggegooid.

Oude pannen en keukenmaterialen inleveren

Een tosti-ijzer dat niet meer werkt? Een oude pan? Een kapotte boormachine? Als ze echt niet meer te gebruiken zijn en dus een kringloopwinkel geen optie meer is, zijn er verschillende weggooi opties. Lever ze in bij een winkel of via de website waar je een nieuw (soortgelijk) product koopt. Of zoek op winkels die een specifiek inzamelpunt hebben voor dit soort zaken. En natuurlijk kun je anders weer bij de milieustraat terecht. Dit geldt voor alle apparaten met stekker en batterij die kapot zijn.

Schenk je spullen aan een kringloopwinkel

Tot slot is het goed de kringloopwinkel nog een keer onder de aandacht te brengen. Deze winkels zijn de afgelopen jaren zeer in populariteit gegooid. Ze worden druk bezocht en allerlei soorten spullen worden ook daadwerkelijk goed verkocht. Daarnaast is het een prettig idee dat je met de spullen die je eigenlijk al had willen weggooien, een ander nog blij kan maken.

Als bijkomend voordeel is het soms zelfs makkelijker om de spullen af te leveren bij de winkel in een shopper, dan alles zelf gesorteerd weg te gooien terwijl de kringloopwinkel er juist blij mee is. Soms kan de kringloopwinkel zelfs spullen nog repareren.

Bovendien stimuleer je de werkgelegenheid van de werknemers/vrijwilligers van de kringloopwinkel en draag je bij aan het milieu. Je bestrijdt kosten en steunt mogelijk een goed doel, aangezien de kringloopwinkel met zijn opbrengsten vaak goed doelen tegemoet komen.