Eten en Studeren

Eten en Studeren

Weet wat je eet

Eten is voor ieder studenten huishouden het grote zorgenkind. Het liefst wil iedereen in minder dan vijf minuten voor de prijs van een pak rijst een maaltijd tevoorschijn toveren waar Joop Braakhekke van gaat watertanden. Je wilt dus lekker koken, gezond eten terwijl het goedkoop en makkelijk blijft.

Gemak

Niks is natuurlijk makkelijker dan een maaltijdsalade halen of een opwarm maaltijd. Makkelijk is vaak wel duurder.  Je moet rekening houden met 3,- per dag als je zo wilt leven en dit is duurder dan noodzakelijk. Beter om te investeren in bewaarbakjes. Je kan dan in het weekend in een keer een grote bulk van lekkere sauzen maken,


bijvoorbeeld saus voor pasta en rijst. Zo’n saus maken duurt een minuut of twintig Je hoeft dan als je het druk hebt alleen wat rijst of pasta te koken (wat 10 minuten passief werk is) en dan de saus op temperatuur brengen, ongeveer 2 minuten roeren.

 • Je kan ook al wat gare rijst of spaghetti door de saus mengen. Dan kan je het geheel nog sneller opwarmen.
 • Pas op! Bij opwarmen droogt een maaltijd heel vaak uit, vooral in de magnetron. Doe er daarom wat vocht bij. Een goed idee is soep of bouillon die bij het gerecht past, wat melk bij roomsauzen of wat rode wijn bij rode sauzen.

Budget

Goedkoop eten vinden is makkelijk. In hoe grotere hoeveelheden je koopt en hoe meer vaste ingrediënten je gebruikt, hoe goedkoper Vooral losse ingrediënten kopen is iets waar je als student veel geld mee kan besparen. Niet iedereen heeft echter de know-how om daar vervolgens ook iets mee te doen. Dit is een stukje ervaring dat je alleen kan krijgen door te koken met mensen die al kunnen koken. Maak eens een afspraak bij je (groot)ouders of vrienden.

 • Als je een diepvries hebt, gebruik hem dan voor groenten. Van een zak erwten kan je vier keer eten.
 • Op de markt kan je vaak goedkoper verse ingrediënten krijgen
 • Budget supermarkten zijn voldoende als het gaat om diepvries producten zoals erwten of goedkoop vlees. Maar de verse producten vergen toch wat meer aandacht dan ze daar krijgen.

Gezond

Wat betreft je gezondheid is er weinig anders te vertellen dan 200 gram groente en twee stuks fruit en te verwijzen naar de schijf van vijf. Zorg bij een sportief leven ook voor voldoende proteïnen (eieren, vlees e.d.) dit wordt wel eens over het hoofd gezien bij diëten. Zonder proteïnen geen spieren, dus haal tegelijk met het joggingspak het vleesmes van kast.

 • Het ontbijt is vaak wat lastiger voor de inwendige mens, maar hier zijn drie tips: vezels, vezels, vezels! Vergeet ook niet dat een stuk fruit ‘s ochtends lekker smaakt

Lekker

Een artikel als dit kan onmogelijk recht doen aan de kookkunst. Wij van studentenplein kunnen je wel een aantal tips geven:

 • Schaf een scala aan kruiden aan en gebruik je neus. Een kruidenrekje is een investering, maar je doet al behoorlijk lang met bv. een potje basilicum.
 • Als je een kant en klare saus koopt, kun je zien wat de smaken zijn en deze vervolgens deze versterken met verse producten. Je zou je verbazen hoe weinig tomaat er in tomatensaus zit.
 • Combineer met drank. Zodra je gevoel hebt voor welke drank bij welk gerecht past kan je eens proberen die drank door de saus te mengen.

Aanraders

 • Budgetkoken – Lekkere gerechten voor de onvrijwillige krent
 • Koken voor klunzen – Site voor absolute beginners in een koddige stijl
 • Afslanken-afvallen.nl – Tips en informatie over voeding en dieet
 • Afvallen-gezondleven.nl – Advies over alle aspecten van een gezonde lifestyle