Huisrekening voor studentenhuis

Huisrekening voor studentenhuis

Handig voor het bijhouden van de huisrekening

Kunnen jij en je vrienden niet meer bijhouden wie wat wanneer hoeveel heeft betaald?  Raken jullie bonnetjes alsmaar kwijt en weten jullie dus niet meer wie wat schuldig is? Tegenwoordig bestaan er handige online (huis)rekeningen om dit bij te houden! Kosten worden daarmee voortaan eerlijk verdeeld, ideaal dus voor studenten!

Hoe werkt het?

Er zijn inmiddels heel wat internetsites die de mogelijkheid aanbieden om de financiën van je studentenhuis, jaarclub of sportteam te regelen. Voor alle sites geldt dat je een account moet aanmaken en dat daar geen kosten aan verbonden zijn. Laat dit doen door de ‘penningmeester’ van de groep. Hij of zij vult de e-mailadressen in van de deelnemers. Dit is nodig om de kosten zo af en toe te verrekenen; iedereen krijgt dan een mailtje krijgt met een overzicht van zijn/haar schuld en het verzoek deze te betalen. Waarna alle deelnemers dat hebben gedaan en je op ‘verrekenen’ hebt geklikt, staat de stand weer op 0: jullie beginnen weer met een schone lei.


Een belangrijke factor bij de keuze van zo’n site is dat dat het voor iedereen van je groep  overzichtelijk moet zijn, want als je er geen wijs uit wordt, werkt het onprettig. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, dus ga ze allemaal eens langs om te zien wat je ervan vindt! Hieronder worden de populairste sites genoemd met kort de meest kenmerkende tools.

www.huisrekening.nl

Deze site beschikt over een functie om vaste lasten te beheren. Mochten jullie elke maand een bedrag betalen voor TV, telefoon of internet, dan kan deze site dat elke periode automatisch op de rekening zetten. Overigens biedt deze site ook andere opties aan, bijvoorbeeld het beheren van vergaderingnotulen, een inklapbaar prikbord en een systeem om een eetafspraak te plannen.

Ook deze site bevat een ‘Wie eet er mee?’-lijst, zodat jij en je vrienden niet meer gebruik hoeven te maken van een kladje met namen en kruisjes. Leuk bovendien is een referendum dat je kan starten, om de standpunten rond een bepaalde stelling te achterhalen. Wie is er bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe koelkast?

www.wiebetaaltwat.nl

Ook bij deze populaire en onlangs vernieuwde rekening-site kun je een saldo-alert (in de vorm van een e-mail) krijgen wanneer het te betalen saldo onder of boven een door jou vastgesteld bedrag komt. Een voordeel is bovendien dat je van reeds afgerekende betaallijsten de uitgaven altijd nog kan bekijken.