Starter

Starter

Het echte werk

Na al die jaren studeren is het dan zover, je hebt je papiertje. Op zoek naar een baan dus. Helaas ben je tegenwoordig niet meer binnen twee weken na je afstuderen aan de bak. Wil je toch zo snel mogelijk een leuke baan, dan zul alles in het werk moeten stellen.

Tijdens je studie

Het is handig om al voor je bent afgestudeerd te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld deelnemen aan arbeidsmarktcongressen, vacaturesites doorspitten of praten met mensen uit hetzelfde vakgebied. Op deze manier zorg je er voor dat je niet voor onverwachte dingen komt te staan wanneer je eenmaal echt op zoek moet naar een baan. Schakel ook vast je netwerken in.

Na je afstuderen

Heb je nog geen baan dan ga je solliciteren. Er zijn voldoende vacatures maar natuurlijk niet allemaal geschikt voor jou. Bedenk daarom van tevoren goed naar wat voor werk je op zoek bent en wat voor jou belangrijk is.

Waar zoeken?

Als je een baan wilt vinden kan dat op verschillende manieren:

Vacaturesites

Met vacaturesites en websites die je als (bijna afgestudeerde) starter op weg helpen zijn de meeste mensen wel bekend. Er is een enorm aanbod maar er zijn een aantal overzichtelijke sites waar je een heel eind mee kunt komen:

  • Assistentensite.nl – Vind hier vacatures en stageplaatsen speciaal voor assistenten in de zorg.
  • Intermediair.nl – Algemene vacaturesite met veel vacatures voor starters. Geeft ook veel tips en adviezen op het gebied van solliciteren, profileren en ontwikkelen.
  • Carrierestart.stepstone.nl – Apart onderdeel van de vacaturesite stepstone.nl voor starters op de arbeidsmarkt.
  • Vacatures.nl – Verzamelt vacatures en stages van een groot aantal bedrijven, overheidsinstellingen en vacaturesites.

Uitzendbureaus

Je kunt je ook altijd inschrijven bij een uitzendbureau. Het uitzendbureau bemiddeld tussen jou en je potentiële werkgever. Zorg dat je bij inschrijving een goede CV inlevert en duidelijk maakt wat voor werk je zoekt.

Detacheringbureaus

Naast uitzendbureaus zijn er ook detacheringsbureaus. Een detachant is anders dan bij het uitzendbureau in dienst van het detacheringsbureau zelf en wordt ‘uitgeleend’ aan een derde partij. Detacheringsbureaus zijn vooral interessant voor specialisten.

Traineeships

Een traineeship is opgezet met de doelstelling om talentvolle starters te ontwikkelen tot (top)managers of (top)specialisten. Het is een combinatie van werken en leren, waarbij het werk een echte baan is, dus geen stage, en het leren vervat is in een gestructureerd opleidingstraject (Bron: Traineeships.nl).

Vanuit de overheid is er het Rijkstraineeship maar ook diverse commerciële instellingen bieden dergelijke werk-leertrajecten aan. Op bovenstaande website vind je informatie over verschillende traineeships en bijbehorende procedures.

Eigen netwerken

Het is altijd handig om je eigen netwerken in te zetten. Het is per slot van rekening makkelijker om via de achterdeur binnen te komen dan via het reguliere traject. Ga ook eens naar een netwerkborrel. Drink een drankje en profileer je zelf. Bedenk wel dat het geven en nemen is. Wanneer je iets voor iemand kunt betekenen is de kans groter dat hij of zij ook bereid is om iets voor jou te doen.

Voor je zelf beginnen als zzp-er

Je hoeft natuurlijk niet voor een baas te gaan werken. Er zijn genoeg redenen om voor jezelf te beginnen. Dit lijkt (en is natuurlijk) spannend, maar gelukkig zijn er sites die je hier perfect op weg mee kunnen helpen. Zoals: www.zzpstart.nl – Hier worden alle zaken die je tegenkomt als zzp-er behandeld en krijg je nuttige tips.

Nieuwe media

Jezelf online profileren is de nieuwe trend. Werkgevers zullen je vaak even Googelen voor je op gesprek komt. Haal al je dronkemansfoto’s van je Facebook af en werk vooral je LinkedIn profiel bij. Maak je LinkedIn profiel helemaal compleet (foto, werkervaring én minimaal drie aanbevelingen) zodat jouw naam direct boven aan de lijst verschijnt.