Wonen

Wonen

Overzicht van artikelen gerelateerd aan wonen

Als student is de kans groot dat je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Hier komen een hoop zaken bij kijken, zowel op financieel als emotioneel gebied. Allereerst wil je natuurlijk een geschikte woning of kamer vinden voor jezelf en dat gaat helaas niet altijd even gemakkelijk. Hoe vind je een goede studentenkamer of woning? Hoe zorg je ervoor dat je wordt uitgekozen voor die ene kamer en hoe overleef je in een studentenhuis? Je leest er alles over op deze pagina. Daarnaast wil je hier en daar natuurlijk graag wat kunnen besparen. Bijvoorbeeld op je woonlasten, maar ook als het gaat om de boodschappenkosten en de kosten die je besteed aan je dagelijkse maaltijden.

Afvalscheiding

Afval, je ontkomt er niet aan. Zeker als je in een groot studentenhuis woont met veel andere studenten. Bewust omgaan met afval is meestal niet direct de eerste prioriteit in een studentenhuis. Wil je hier graag verandering in brengen? Twijfel dan niet! Het scheiden van afval brengt een hoop voordelen met zich mee, met name voor het milieu. Op deze pagina vind je argumenten en tips over afvalscheiding en een milieubewust studentenhuis!

Anti-kraak Wonen

Als je op zoek bent naar een woning heb je verschillende opties. Je kan gaan hospiteren en hopen dat je een kamer krijgt, of je gaat op zoek naar een anti-kraak woning. Anti-kraak wonen biedt namelijk verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de grote woonruimtes tegen een lage prijs en de bijzondere woonlocaties waar je soms kan gaan wonen. Anti-kraak wonen heeft natuurlijk ook nadelen. Omdat je geen vast contract afsluit kan het zijn dat je elk moment je woning uit wordt gezet. Daarnaast kan de instantie er strenge regels op nahouden. Je mag bijvoorbeeld niks aan de muren doen of troep laten rondslingeren. Op deze pagina vind je meer informatie, tips en handige links over anti-kraak wonen.

Belastingen

Als Nederlandse burger ben je verplicht om belasting te betalen. Dit geldt ook voor studenten. Zo heb je belastingen over loon, waterschapsbelasting, afvalstoffenbelastingen en energiebelasting. Loonbelasting is in Nederland een onderdeel van de inkomstenbelasting en van de loonheffing. Als student kunnen er enkele heffingskortingen van toepassing zijn op je loon, zoals algemene heffingskorting, arbeidskorting en jonggehandicaptekorting. De relevante waterschapsbelastingen waar je als uitwonende student mee te maken hebt zijn de zuiveringsheffing, verontreinigingsheffing, watersysteemheffing ingezetenen en watersysteemheffing gebouwd. Op het moment dat je een inkomen hebt van op of onder het bijstandsniveau heb je recht op kwijtschelding. Dit moet je wel zelf aanvragen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de verschillende belastingen.

Besparen op woninglasten

Uit huis gaan brengt extra lasten met zich mee. Huur, water- gas- en lichtrekeningen, gemeentelijke heffingen, noem maar op. Allemaal extra rekeningen waarover je voorheen nog geen zorgen had en die je nu zelf moet betalen. Vanwege al die extra kosten is het wel zo lekker als je hier en daar wat kunt besparen op de woonlasten. Wil je weten hoe je dat doet? Bekijk dan de onderstaande tips:

  1. Korting gemeentelijke heffingen: Als student kan je kwijtschelding aanvragen voor de waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Mits je niet meer verdient dan het bijstandsniveau.
  2. Energiekosten verlagen: Kijk of het mogelijk is om de energiekosten te verlagen met bijvoorbeeld zonnepanelen en goede isolatie. Heeft de huisbaas of verhuurder geen zin om in deze zaken te investering? Zorg dan voor een goed afgestelde cv-ketel!
  3. Besparen van water, elektriciteit en gas: Douche korter, zet elektrische apparaten helemaal uit of haal de stekkers uit het stopcontact en zet de thermostaat een graadje lager. Dit alles bij elkaar kan al flink schelen op jaarbasis!
  4. Kies je energieleverancier bewust: Als je huur niet inclusief is en dus zelf opdraait voor de energiekosten kan je zelf de keuze maken voor je energieleverancier. Kijk op www.energiekamer.nl voor een overzicht van de verschillende energieleveranciers.
  5. Laat je huurbaas mee investeren: Een investering in de isolatie van een woning betaald zich uit op het moment dat de woning wordt verkocht. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op de energierekening als een woning goed geïsoleerd is. Bovendien is een goed geïsoleerde woning ook nog eens beter voor het milieu.

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je het beste kunt besparen op woninglasten.

Wasmachine leasen

Het huren van een wasmachine is voor studenten vaak een uitkomst. Als student heb je meestal een niet al te groot budget, waardoor de aanschaf van een wasmachine niet zo gemakkelijk is. Daarbij worden studentenhuizen jaarlijks door veel verschillende studenten bewoond. Ieder jaar is er sprake van in- en uitstroom van studenten. Daarom is het aantrekkelijker om een wasmachine per maand te betalen. Een voordeel van het huren of leasen van een wasmachine is dat de reparatie- en servicekosten zijn inbegrepen, waardoor je dus geen zorgen hebt als de wasmachine stuk gaat. Op het moment dat je langer in een huis blijft wonen is het kopen van een wasmachine echter wel voordeliger dan de maandelijkse huurkosten. Bovendien is het ook mogelijk om een tweedehands wasmachine te kopen voor een aanzienlijk lagere prijs. Op deze pagina vind je meer informatie over het huren of leasen van een wasmachine.

Huisrekening voor studentenhuis

Kunnen jij en je huisgenoten niet meer bijhouden wie wat wanneer en hoeveel heeft betaald? Raken jullie de bonnetjes alsmaar kwijt en weten jullie dus niet meer wie wat schuldig is? Tegenwoordig bestaan er handige online (huis)rekeningen om dit bij te houden. Kosten worden daarmee voortaan eerlijk verdeeld, ideaal dus voor studenten! www.huisrekening.nl en www.wiebetaaltwat.nl zijn erg handige sites voor het overzichtelijk bijhouden van alle kosten. Een voordeel is dat je via deze sites ook de vaste lasten kan meerekenen. Kijk op deze pagina voor meer informatie en handige tips voor de huisrekening van jullie studentenhuis.

Kamers zoeken

Op kamers gaan hoort voor veel studenten bij het studentenleven. Niet alleen omdat het erg gezellig is, maar ook omdat de reisafstand simpelweg te lang is geworden nu je in een andere stad studeert. Daarnaast is het natuurlijk ook erg lekker om niet meer elke dag te hoeven luisteren naar het gezeur van je ouders. De grote vraag is alleen: hoe vind je een kamer? Je kan gaan zoeken via internet of in je netwerk. Daarnaast kan je via je onderwijsinstelling of studievereniging meestal ook het een en ander vinden. Op deze pagina vind je meer informatie, handige tips en links voor het zoeken van een kamer.

Slaapkamertips

Het studentenleven kan erg vermoeiend zijn. Op sommige momenten moet je hard aan de studie en op andere moment moet er stevig worden gezopen. Beiden momenten gaan vaak ten kosten van een goede nachtrust. Daarom is het wel zo lekker als je de gemiste uurtjes slaap in kunt halen op zijn tijd. Onderstaand een aantal tips om te zorgen dat jij goed kunt slapen en weer uitgerust wakker wordt:

  • Niet sporten vlak voordat je gaat slapen
  • Geen alcohol vlak voordat je gaat slapen
  • Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer
  • Zorg ervoor dat je kamer niet te warm is
  • Kijk niet naar een scherm voordat je gaat slapen
  • Zorg ervoor dat je kamer zo donker mogelijk is. Gebruik desnoods een slaapmasker.

Kijk op deze pagina voor meer slaapkamertips, informatie en handige links zodat jij heerlijk kunt slapen.

Studenten Daghap

Als student heb je meestal slechts een krap budget en dus zit uit eten gaan er meestal niet in, tenzij je ouders je een keer ergens mee naar toe nemen. Thuis koken mag dan wel goedkoop zijn maar af en toe buiten de deur eten moet toch ook kunnen? Gelukkig zijn er in alle studentensteden restaurants te vinden die rekening houden met studenten en waar je voor een klein bedrag een lekkere maaltijd kan krijgen. Ben je benieuwd naar de verschillende studentenaanbiedingen van deze restaurants? Kijk dan op deze pagina voor een overzicht van de studenten daghap.

Studenten recepten

Als student wil je lekker en snel kunnen eten. Natuurlijk laat je beste vriend Dr. Oetker je niet in de steek als je om 8 uur thuiskomt van een of andere commissievergadering of potje pool met je jaarclub. Maar soms ben je op zoek naar net een beetje meer smaak in je leven. Ben je benieuwd naar enkele gemakkelijke, smakelijke en goedkope recepten? Kijk dan op deze pagina voor studenten recepten en meer handige links.

Studentenhuis

Het wonen in een studentenhuis zal voor altijd een special plek in je hart vinden. Met name vanwege de grote hoeveelheid aan gezelligheid, maar ook vanwege de sociale en economische voordelen. Toch kan het wonen in een studentenhuis erg afleidend zijn voor de studie. Je moet dus over voldoende discipline beschikken om productief te studeren. Als je dit kan is dit een enorme stap in je persoonlijke ontwikkeling; namelijk het kunnen studeren in een vermakelijke omgeving. Omdat je in een studentenhuis met meerdere, verschillende karakters samenwoont in een huis kunnen er spanningen ontstaan. Dit hoort er nou eenmaal bij. Probeer hier desondanks met elkaar over te praten en het zo gezellig mogelijk te maken. Gaat het echt niet langer? Kijk dan naar de mogelijkheden om ergens anders te gaan wonen. Op deze pagina vind je meer informatie over het leven in een studentenhuis.

Uit huis gaan

Als je eindelijk een plekje voor jezelf hebt gevonden komt er een hoop op je af. Het is erg makkelijk om het overzicht kwijt te raken op de verschillende zaken die je moet regelen. Daarom is het belangrijk om deze zaken goed op een rijtje te hebben. Dit geldt voor zowel financieel, praktisch als emotioneel gebied. Onderstaande stappen kunnen je hier een handje bij helpen:

  • Klussen en inrichten: Probeer al je kluswerk af te hebben voordat je intrekt. Een mooie, geverfde en ingerichte kamer is wel zo lekker wonen.
  • Regel je energieleverancier: Als je niet inclusief huurt, regel dan zelf je energieleverancier. Door dit vooraf te doen en hier aandacht aan te besten bespaar je jezelf al snel een hoop kosten op je energierekening. Kijk op www.energiekamer.nl voor een overzicht van de verschillende energieleveranciers.
  • Wennen en heimwee horen erbij: Je gaat nu voor het eerst op jezelf wonen. Het is meer dan logisch dat je een periode hebt waarin je moet wennen en misschien last zal hebben van heimwee. Zoek daarom je vrienden en familie regelmatig op en probeer nieuwe vrienden te maken in je nieuwe stad. Je zal merken dat je binnen een paar maanden en enkele weken al volledig gewend bent aan je nieuwe plekje!

Kijk op deze pagina voor handige links en meer informatie over uit huis gaan.

Verhuizen

Als je uit huis gaat ontkom je niet aan het verhuizen. Ook als je het geliefde kamertje in je studentenhuis gaat verlaten moet je wel je spullen verhuizen. Verhuizen is helaas niet het leukste om te doen. Je hebt vaak te maken met grote, zware meubels en een hele berg aan andere spullen. Het verhuizen begint al bij het inpakken. Probeer je verhuisdozen niet te vol in te pakken. Hoe voller je de doos stopt met spullen, hoe zwaarder die zal zijn. Het is natuurlijk wel zo prettig als je de verhuizen nog kan tillen! Houdt daarom altijd ongeveer 15 kilo als maximaal gewicht aan en stop niet al je boeken in dezelfde doos. Een verhuizing is altijd stressvol. Op deze pagina vind je handige links en tips over het verhuizen.

Woningbouwverenigingen

Woningbouwverenigingen zijn verenigingen die zich moeten bezighouden met het bouwen van betaalbare woningen. Daar was wat controverse over de afgelopen jaren. De verenigingen hebben zich daarnaast in de loop van de jaren ’90 en ’00 ontwikkeld als projectontwikkelaars. Een woningbouwvereniging biedt zowel koop- als huurwoningen aan. Op het moment dat je een huis wil huren met een groep studenten moet je rekeningen houden met het feit dat sommige woningbouwverenigingen een beleid hebben met betrekking tot studenten. De meeste verhuurders willen huurders met een inkomen van 2 tot 3 maal de maandelijkse huur. In grote steden is vaak een studentenhuisvesting instantie te vinden. Deze instanties werken samen met opleidingsinstituten en woningbouwverenigingen en beheren woningen voor studenten. Dit zijn vaak grote appartementencomplexen in de buurt van de campus. Op deze pagina vind je meer informatie over woningbouwverenigingen, een lijst met de grote woningbouwverenigingen per stad en een lijst met studentenhuisvesting instanties.

Hospiteren

Als je een kamer zoekt in een (grote) studentenstad ontkom je er bijna niet aan: hospiteren. Daar sta je dan, samen met een groep andere kandidaten die allemaal dezelfde kamer willen.. Gelukkig ga jij die hospiteeravond goed voorbereid in met deze 7 tips.

  1. Maak indruk met een unieke en ijzersterke hospiteermail of bericht!
  2. Bereid je voor
  3. Laat jezelf zien!
  4. Sta er niet bij als een zak aardappelen
  5. Maak een praatje met de bewoners
  6. Stel zelf ook vragen
  7. Weet wat JIJ wilt

Op deze pagina vind je een verdere toelichting op bovenstaande tips en meer informatie over hospiteren.