Voorlichting
Overzicht van artikelen gerelateerd aan voorlichting
Dat het studentenleven soms een wild en ongezond leventje is weten we allemaal. Hoewel dit in eerste instantie niet per definitie een probleem hoeft te zijn en vaak erg leuk is, is het belangrijk dat het niet uit de hand loopt. Let daarom goed op je alcohol en drugsgebruik. Gezond eten en veilige seks zijn daarnaast ook erg belangrijk. Een combinatie van het vele gefeest, ongezond eten en de stressvolle situaties kunnen namelijk leiden tot een depressie of burn-out. Helaas hebben steeds meer studenten hier mee te maken. Op deze pagina vind je meer informatie over deze onderwerpen en handige links en tips hoe je hiermee om moet gaan.
Alcohol
Een studentenleven zonder alcohol bestaat eigenlijk niet. Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn. Het drinken van een borrel is gezellig en goed voor het onderhouden van sociale contacten. Gezien het feit dat studenten gemiddeld meer drinken dan andere jongeren is het gewoonweg belangrijk om je alcoholgebruik wel onder controle te houden. Als student drink je, zonder dat je het zelf misschien door hebt, bijna dagelijks. Dit dagelijkse patroon lijkt en voelt in eerste instantie misschien niet als een probleem, maar kan het op den duur wel worden. Zo kunnen je studieprestaties er onder gaan leiden. Probeer daarom overmatig alcoholgebruik te voorkomen, ook al lijkt het soms dat je studiegenoten veel meer drinken dan jezelf. Iedereen reageert anders op alcohol en sommige kunnen simpelweg een paar glaasjes meer aan of hebben net wat meer gegeten en geslapen op een dag. Er zijn namelijk allemaal factoren die bepalen hoe zwaar de alcohol valt. Op deze pagina vind je tips om overmatig alcoholverbruik tegen te gaan en meer informatie over alcohol.
Depressie & burn-out
Helaas hebben steeds meer studenten te maken met een depressie of burn-out. De combinatie van een wilde en ongezonde levensstijl en de toename aan studiedruk kunnen voor sommige studenten te veel worden. Daarbij is er ook het gegeven dat je hersenen rond je 20e jaren zich nog in de nadagen van de pubertijd bevinden. De stress die je als student kunt ervaren kunnen leiden tot angstaanvallen en milde depressies. In ernstige vormen kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Onder een depressie verstaan we een gevoel van neerslachtigheid, lusteloosheid en algemenen desinteresse zonder aanwijsbare redenen. Je kan dit ervaren als een gevoel van gebrek aan energie en apathie. Deze klachten kunnen bij iedereen wel eens voorkomen. Toch moeten ze niet onderschat worden. Een milde depressie kan al grote invloeden hebben op je concentratie en gedrag. Kijk op deze pagina voor tips tegen een depressie en meer informatie over een depressie of burn-out.
Drugs
Naast alcoholgebruik is ook drugsgebruik onder studenten niet ongewoon. Het begrip ‘drugs’ op zich is een breed begrip, waarbij er drie soorten te onderscheiden zijn. Zo heb je drugs waar je rustig van wordt zoals morfine, opium en heroïne. Daarnaast heb je drugs die juist energie geven, ook wel de uppers. Hieronder vallen onder andere XTC, cocaïne en speed. Deze vormen van drugs zijn over het algemeen het meest verslavend. Een derde categorie bestaat uit de hallucinerende middelen, ook wel psychedelica. In deze groep vallen onder andere paddo’s en LSD. Op deze pagina vind je meer informatie en handige links over drugs.
EHBO-cursus
De afkorting EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Het is erg belangrijk dat er in Nederland voldoende mensen zijn die verstand hebben van EHBO. Daarom is het mogelijk om een vergoeding te krijgen van je zorgverzekering als je een EHBO-cursus wil volgen. Tijdens een EHBO-cursus word je onder andere getraind op het schoonmaken en verbinden van wonden, reanimatie en hoe je moet handelen in het geval van epileptische aanvallen. Je opgedane kennis wordt aan het einde van de cursus getest aan de hand van een examen, waarvoor je ook een officieel EHBO-diploma ontvangt. Op deze pagina vind je meer informatie en handige links over jouw EHBO-cursus.
Eten en Studeren
Eten is voor ieder studentenhuishouden een groot zorgenkind. Het liefst wil je in minder dan vijf minuten voor de prijs van een pakje rijst een heerlijke en gezonde maaltijd tevoorschijn toveren. Helaas is dit in de praktijk een stuk lastiger. Goedkoop, snel, lekker en gezond koken kan soms een hele opgave zijn. Een maaltijdsalade biedt dan ook al gauw een goede oplossing. Toch ben je dit in de praktijk al heel snel zat. Op het moment dat je met meerdere studenten in een huishouden woont is het aan te raden om samen boodschappen te doen en afspraken te maken wie wanneer kookt. Zo verdeel je de kosten en de tijd! Woon je op jezelf? Dan is het verstandig om bewaarbakjes aan te schaffen en je maaltijden in te vriezen. Op deze manier hoef je maar één keer te koken, wat een hoop tijd bespaart. Op deze pagina vind je meer tips, handige links en aanraders voor het eten als student.
Seks en soa’s
Samen met seks komen ook soa’s veel voor in het studentenleven. De afkorting soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Zoals de naam het al zegt kan je een soa oplopen tijdens de seks. Dit kan gebeuren via speeksel, bloed, sperma of slijmvliezen. Wat betekent dat je niet alleen tijdens een geslachtsgemeenschap een soa op kan lopen, maar ook tijdens orale of anale seks. De meest voorkomende soa’s zijn chlamydia en gonorroe. Heb je een soa opgelopen? Neem dan contact op met je huisarts of ga langs de GGD. Kijk hier voor meer informatie over seks en soa’s.
Ziek zijn tijdens je studie
Ziek zijn tijdens je studie kan erg vervelend zijn. Al helemaal wanneer je niet een paar dagen maar juist langdurig ziek bent. Het tempo van een studie ligt vaak hoog en de hoeveelheid nieuwe stof is veel. Op het moment dat je een aantal colleges mist is dit nog wel in te halen. Wanneer je langdurig ziek bent is dit een ander verhaal. In het geval van langdurige afwezigheid door ziekte is het belangrijk om goed te communiceren met je hogeschool of universiteit. Neem dus contact op met je instelling en leg de situatie uit. Op deze pagina vind je handige links en meer informatie omtrent wat te doen in het geval van ziekte tijdens je studie.