Buitenland
Ben je van plan om in het buitenland te gaan studeren, stage te gaan lopen of te gaan werken? Alleen weet je niet precies hoe je een geschikte stageplek of baan in het buitenland vind? Misschien lijkt het volgen van een taalcursus je wel wat, maar weet je niet precies in welk land je deze cursus wil volgen? Of ben je benieuwd hoe je jouw geldzaken goed op orde hebt als je naar het buitenland gaat? Op deze pagina lees je er alles over.
Erasmus uitwisseling
Het bekendste uitwisselingsprogramma binnen de Europese Unie is het Erasmus uitwisselingsprogramma. Meer dan 90% van alle Europese universiteiten en hogescholen doen mee aan de Erasmus uitwisseling. Daarnaast hebben al meer dan 2 miljoen studenten gebruik gemaakt van dit uitwisselingsprogramma. Wil je graag gaan studeren in het buitenland? Dan is de kans groot dat ook jij hier gebruik van zal maken. Via de Erasmus uitwisseling is het mogelijk om een deel van je opleiding te volgen in het buitenland, voor een periode van 3 tot 12 maanden. Hoe lang je in het buitenland gaat studeren hangt af van je eigen voorkeur en de mogelijkheden van jouw universiteit of hogeschool. Wil je graag gaan studeren in een Europees land en gebruik maken van het Erasmus uitwisselingsprogramma? Op deze pagina lees je meer informatie over de Erasmus uitwisseling.
Geldzaken in het buitenland
Wanneer je in het buitenland wil gaan werken, stage lopen of studeren, is het belangrijk om je geldzaken goed geregeld te hebben. Als je bijvoorbeeld je pinpas kwijt raakt in het buitenland, kan je niet zo gemakkelijk een nieuwe opgestuurd krijgen zoals dat wel het geval is hier in Nederland. Daarnaast kan je ook zomaar in elk land betalen met je bank- of giropas. Met name in landen buiten de EU kan dit nog wel eens het geval zijn. Check dit dus goed van tevoren. Wat betreft je geldzaken als je naar het buitenland gaat; zorg er voor dat je op alles bent voorbereid. Wil je meer weten wat je moet doen als je toch onverhoopt je portemonnee of pinpas kwijt raakt? Je leest hier meer over geldzaken in het buitenland.
Stage lopen in het buitenland
Tijdens je studie kun je er voor kiezen om stage te lopen in het buitenland. In de meeste gevallen is er binnen het studieprogramma van jouw opleiding de ruimte om dit te doen. Een stage in het buitenland is een verrijking voor zowel je persoonlijke ontwikkeling als voor je cv. Bedenk eerst goed wat voor stage je wil gaan lopen. Zo heb je meeloop- en meewerkstages, onderzoekstages en afstudeerstages. Daarnaast moet je goed bedenken in welk land je stage wil lopen. Vervolgens is het belangrijk om een geschikte stage te vinden, wat in de praktijk een lastige opgave kan zijn. Het advies is daarom om contact op te nemen met het stagebureau van je hogeschool of universiteit. Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een stageplaats in het buitenland. Op deze pagina vind je meer informatie over belangrijke zaken waar je op moet letten als je stage lopen in het buitenland.
Studeren in het buitenland
Behalve dat studeren in het buitenland een ervaring is die voor de rest van je leven bijblijft, is het ook nog eens erg leerzaam. Je ontwikkeld jezelf als student en daarnaast ook als persoon. Door de weeks volg je colleges en ’s avonds en in het weekend leer je een andere cultuur, de lokale keuken, het uitgaansleven en nieuwe mensen kennen. Bovendien staat studeren in het buitenland ook goed op je cv. Als je wil gaan studeren in het buitenland zijn er natuurlijk wel een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van het land of de stad waar je wil gaan studeren, de kwaliteit van het onderwijs en de kosten van levensonderhoud. Op deze pagina vind je meer informatie over studeren in het buitenland.
Werken in het buitenland
Werken in het buitenland wordt steeds populairder. Met name onder starters en studenten. Er zijn veel (internationale) bedrijven die jou kunnen helpen met het vinden van een geschikte vacature in het buitenland. In veel gevallen wordt er van alles voor je geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een woning, en auto en je vliegticket. Natuurlijk is de keuze voor een werkplek in het buitenland erg divers. Op deze pagina vind je een aantal leuke bestemmingen en meer informatie voor als je van plan bent om te gaan werken in het buitenland.
Studiereizen
Studiereizen worden georganiseerd door studenten, voor studenten. Om een studiereis succesvol te maken is het belangrijk om nuttige en leerzame elementen te combineren met leuke en aangename elementen. Zo ontstaat een interessante en tegelijkertijd toffe studiereis. Studiereizen kunnen uit twee verschillende soorten reizen bestaan. Zo heb je gezelschapsreizen met leden van je studievereniging, waarbij het meer om de gezelligheid en binding met studiegenoten gaat. Daarnaast heb je ook meer serieuze studiereizen, waarbij bijvoorbeeld lezingen worden georganiseerd over een bepaald thema. In het geval van een studiereis die meer gerelateerd is aan de studie, is het soms mogelijk om een financiële en organisatorische bijdrage te krijgen. Lees hier meer informatie over studiereizen.
Taalcursus in het buitenland
Naast stage lopen, studeren of werken in het buitenland is het ook mogelijk om een taalcursus te volgen in het buitland. Het voordeel hiervan is dat je een taal veel sneller leert als je ook daadwerkelijk in dat land woont. Het aanbod aan taalcursussen is groot, daarom is het handig om je van te voren goed te oriënteren. Taalcursussen waar je bijvoorbeeld aan kunt denken zijn Frans, Spaans, Engels, Duits, Portugees en Italiaans. Daarnaast is het ook natuurlijk ook mogelijk om Aziatische, Afrikaanse of een taal uit het Midden-Oosten te leren. Let er wel op dat het vinden van een taalcursus van deze talen wat moeilijker is omdat deze doorgaans minder worden aangeboden. Wil je meer weten over het vinden van een geschikte taalcursus in het buitenland? Het niveau van de taalcursus en handige websites? Kijk dan hier voor informatie over een taalcursus in het buitenland.
Vrijwilligerswerk
Naast werken in het buitenland is het ook mogelijk om vrijwilligerswerk te verrichten. In tegenstelling tot een baan in het buitenland is vrijwilligerswerk onbetaald. Het vraagt dus om een gezonde dosis motivatie. Omdat er ontzettend veel organisaties zijn waar je aan de slag kunt als vrijwilliger, is het van belang om jezelf van te voren de volgende vragen af te stellen:
- Wat voor soort vrijwilligerswerk wil je gaan doen?
- Wanneer wil je dit doen?
- Hoe lang wil je dit doen?
- Wat kun je verwachten van vrijwilligerswerk?
- Wat is je budget?
- Waar wil je aan de slag als vrijwilliger?