Drugs

Drugs

Voorlichting over drugs

Soorten drugs

‘Drugs’ is een breed begrip omdat de effecten en de manier van inname ervan sterk uiteenlopen. Er zijn drie soorten te onderscheiden. Er zijn drugs waar je rustig van wordt zoals met de inname van morfine, opium en heroïne. Dit worden ook wel verdovende middelen genoemd. Dan zijn er de drugs die je juist energie geven, zoals XTC, cocaïne en speed. Dit zijn stimulerende middelen, waartoe koffie overigens ook behoort. drugsDeze twee categorieën drugs zijn over het algemeen het meest verslavend. Een derde categorie heeft als effect dat je zintuiglijke waarnemingen veranderen, dit kan bij paddo’s, marihuana, hasj en LSD het geval zijn. Dit zijn de hallucinerende middelen.

Er is natuurlijk ook het onderscheid tussen soft en hard drugs. Van hard drugs vindt de Nederlandse overheid dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Daarom is het vervaardigen en verhandelen van deze middelen strafbaar. Soft drugs zouden een toelaatbaar risico met zich meebrengen. Juridisch gezien is het bezit en vervaardigen van deze middelen strafbaar. In de praktijk wordt het in bezit hebben van deze drugs in kleine hoeveelheden niet vervolgd.

Alcohol

Onder studenten zal alcohol ongetwijfeld één van de meest gebruikte drugs zijn. Studenten staan er om bekend veel en vaak bier te drinken. Het effect van alcohol kan per persoon sterk verschillen. De één wordt er alleen moe en melig van. De ander voelt zich ineens energiek of misschien agressief. Ook bij dezelfde persoon kan dit effect per situatie verschillen. Pas daarom op met te veel gebruik van alcohol, zoals dat eigenlijk voor het gebruik van elke drug geldt.

Eens proberen?

Velen nemen een drug uit nieuwsgierigheid, om het een keertje geprobeerd te hebben. Dit kan natuurlijk geen kwaad, maar besef wel dat veel verslavingen ooit zo begonnen. Als het effect prettig is, is de verleiding groot de drug te blijven innemen. Drugs hebben per definitie een negatief effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Als je eens wilt experimenteren met soft drugs, doe dat dan niet wanneer je het toevallig aangeboden krijgt tijdens het uitgaan. Het beste kan je van tevoren researchwerk doen om na te gaan waar je de narcotica kunt kopen. Vraag ook na wat een normale dosering is voor een eerste gebruik.
Drugs kan je het beste, zeker de eerste keer, in een vertrouwde omgeving innemen. Omdat je nog niet weet hoe je zal reageren op de drug, is het fijn in een veilige ruimte te zijn als je onder invloed bent. En als je met een groepje vrienden drugs consumeert, kan je elkaar in de gaten houden.

Meer over drugs