Spullen aanschaffen babyperiode

Spullen aanschaffen voor tijdens de eerste babyperiode

Voor de baby moet (op voorhand) een hoop aangeschaft worden. Op internet zijn ontzettend veel voorbeelden van uitzetlijsten te vinden. Natuurlijk is het belangrijk om ze kritisch na te lopen om niet voor verrassingen te komen staan. Niks is vervelender dan dat gevoel bepaalde zaken niet op tijd geregeld te hebben.

Anderzijds blijkt ook uit de praktijk dat veel spullen die op de uitzetlijst benoemd staan, eigenlijk niet nodig zijn. Bepaalde spullen blijken voor de eerste babyperiode nog niet zo’n haast te hebben of je verzint andere creatieve oplossingen in de praktijk. Raak dus niet meteen in paniek als je niet direct alles van zo’n standaard uitzetlijst in huis heb.

Uitzetlijst nagaan, maar selectief te werk gaan

Sommige spullen op een uitzetlijst zijn dus overbodig, maar soms is ook het tegenovergesteld aan de orde: via je vriendenkring krijg je bijvoorbeeld tips aangereikt over spullen die in de praktijk erg handig blijken en juist weer niet op een lijstje terug te vinden zijn. Bedenk dat heel veel spullen heel handig kunnen zijn, maar niet perse onmisbaar.

Een voedingskussen is bijvoorbeeld ideaal om je kindje lekker op te laten liggen tijdens het borstvoeden, maar perse nodig is het niet. Een babynestje is een super handig middel om je baby even in te laten rusten terwijl jij je handen vrij hebt en je kindje niet van de bank af kan rollen, anderzijds maakt dat niet dat je het kindje alleen kunt laten. Dat kan ten alle tijden niet. Het kindje kun je in sommige gevallen net zo goed in het bedje of in de box leggen. Heel veel dingen zul je eerst in de praktijk moeten ondervinden.

Het kan behulpzaam zijn ervaringen uit te wisselen met je omgeving en vrienden eens mee te laten kijken naar de uitzetlijst waar je je opricht, wat was voor hen onmisbaar of wat bleek juist een miskoop?

Wees zuinig met luiers en kleertjes in de eerste periode

Bedenk ook dat baby’s snel groeien. Van te voren heel veel pakken luiers in huis halen lijkt een goede voorbereiding, maar kan zonde zijn wanneer de baby na 2 weken al uit de ‘new born’ luiermaat gegroeid is.

Op voorhand weet je ook nog niet of je kindje aan de grote of kleine kant zal zijn (de verloskundige kan slechts een indicatie van het geboortegewicht geven). Daardoor kan het zo zijn dat je baby direct na de geboorte al bijna aan de te grote kant is voor de meest kleine variant luiers. Daarbij, een pak luiers is zo bijgekocht in welke zaak dan ook, mocht je toch te kort hebben. Zolang je maar niet net de laatste luier pakt en niks anders in huis heb voor de eerstvolgende boodschap. Misschien wil je partner of een familielid ook helpen met wat boodschapjes doen in de eerste periode.

Hetzelfde geldt voor rompertjes en andere kleertjes. Bedenk ook dat de wasmachine in de eerste week vaak op volle toeren draait (de kraamverzorgster let er in de eerste week ook op dat de wasmand niet overvol raakt) waardoor heel veel verschillende kleertjes in dezelfde maat overbodig zijn.

Overdrijf sowieso niet met kleertjes kopen van te voren (al is dat natuurlijk heel verleidelijk), omdat naast het feit dat je kindje snel groeit, je vermoedelijk ook veel kleertjes cadeau zult krijgen tijdens de kraamvisite.. Het zou zonde zijn als het merendeel nooit gedragen kan worden door de korte tijd waarin je baby die maat heeft.

Koop kleertjes ook niet te ver vooruit, bijvoorbeeld omdat je een leuk zomerpakje ziet waarbij je op basis van een tabel hebt berekend in welke maat je kindje in die betreffende zomerperiode dan zit. In werkelijkheid kun je nooit precies weten hoe snel jouw kindje groeit, je hebt slechts weer die ene indicatie. Wanneer het pakje dan erg seizoensgericht is, kan dit dus zonde zijn.

Kraamzorg helpt je bij wat je nodig hebt

Als het je eerste kindje betreft en je dus nog niet goed weet waarop te focussen; want wat is nu overdreven of juist onmisbaar? Is het handig om je bijvoorbeeld vooral te baseren op de uitzetlijst die je rond je dertigste zwangerschapsweek door de kraamzorg krijgt toegestuurd. Dit zijn alle praktische benodigdheden die de kraamzorg daadwerkelijk nodig heeft om haar werk goed te kunnen uitvoeren in de eerste week. Als je van die basis uitgaat, kom je al een heel eind, daarna kun je verder kijken en zal je automatisch nog heel veel meer gaan aanschaffen. Tegen die tijd heb je misschien ook een aantal spullen cadeau gekregen en heb je goed zicht op wat echt nog nodig is.

Natuurlijk is het logisch dat je daarnaast toch ook al andere dingen aanschaft. Sowieso is het leuk om op voorhand te kunnen ‘funshoppen’ voor je baby en daarnaast heb je voor het aanschaffen van andere praktische zaken in de kraamperiode niet al te veel tijd. Online bestellen is gelukkig helemaal van nu en zo gebeurd, maar omdat de meeste babyspullen ook erg prijzig zijn is het goed inlezen en vergelijken van producten vooraf wel aan te raden.

Zorg er dus in ieder geval voor dat de kraamhulp haar werk kan doen en dat het kamertje in ieder geval af is.

Op de uitzetlijst van de kraamzorg staan meestal de volgende zaken benoemd om minstens vanaf week 37 alvast in huis te hebben:

  • Vier truitjes met vier broekjes of vier babypakjes in maat 50/56.
  • Twee mutsjes
  • Drie paar sokjes
  • Een omslagdoek, liefst twee
  • Een babybad of een tummy tub (emmer) met standaard
  • Een kruik (liefst meerdere) om de baby mee warm te houden en/of tijdens een thuisbevalling te gebruiken.
  • Hydrofiel luiers/doeken, vaak worden hiervan een stuk of tien geadviseerd.
  • Drie rompertjes in maat 50/56. Het is handig om te variëren in kledingstukken, dus bijvoorbeeld 2 rompertjes met lange mouwtjes en ééntje met korte mouwtjes.
  • Twee thermometers, waarvan één voor de moeder en één voor het kind.
  • Een wieg of ledikant met matras
  • Twee bovenlakentjes
  • Twee onderlakentjes
  • Twee molton onderleggers
  • Twee dekentjes, waarvan één van echt vol en een dekentje van keuze (liefst wel van katoen)
  • Luiers en billendoekjes
  • Vaseline
  • Babyzeep
  • Kinderwagen en/of een autostoeltje dat tot 9 maanden te gebruiken is.
  • Het kraampakket dat je via de zorgverzekering ontvangt (wel ruim op tijd aanvragen, zijn soms ook kosten aan verbonden)
  • Een emmer met sopdoekjes en een fles allesreiniger
  • Bedverhogers, ook wel klossen genoemd, welke je kunt huren via de thuiszorgwinkel

Kraampakket

Ook kun je kosten besparen, door het kraampakket aan te vragen. Hierin zit van alles dat je nodig hebt tijdens en na de bevalling en waarna de kraamverzorgster ook zal vragen. Denk aan een matrasbeschermer, steriele gazen, een navelklem en een kraammatras. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, is dit pakket gratis. Wel moet je hem zelf aanvragen, doe dit rond de vijfste maand van je zwangerschap. Wanneer je een basisverzekering hebt moet je voor het kraampakket helaas wel wat betalen, maar vaak kun je het pakket dan wel met korting aanschaffen. In diverse winkels (babyzaken of drogisterijen) kun je ook een kant en klaar kraampakket kopen.

Inlezen en ervaringen uitwisselen

Door je in te lezen leer je veel, wees wel selectief op je bron. Betreft een autostoeltje bijvoorbeeld, zijn er allerlei veiligheidseisen waar die aan moet voldoen. Het kan dus interessant zijn er op internet wat testen op na te slaan, waarin gekeken wordt naar welk autostoeltje het veiligst is. En ook hoe de keurmerken op de labels van veiligheid tot stand zijn gekomen.

Door veel met zwangeren of mensen die al kinderen hebben te praten, kun je erachter komen welke spullen in de praktijk handig of juist overbodig zijn. Vaak hebben ze sowieso ook goede, algemene tips over winkels, websites en/of merken die zij prettig vinden. Zo leer je waar je bijvoorbeeld spullen kunt aanschaffen die bekend staan om hun goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo weet je tenminste alvast waar je inspiratie kan opdoen (want iedere ervaring is natuurlijk anders). Die leidraad is prettig wanneer het je eerste kindje betreft, want zelf ga je alles immers pas na de geboorte ervaren.

Spullen hergebruiken of tweedehands kopen

Het scheelt veel als je bepaalde spullen tweedehands kan overnemen op verkoopsites of in je omgeving. De kosten voor al die babyspullen kunnen namelijk enorm oplopen. Het kan dus zeker de moeite lonen om actief op zoek te gaan naar verkoopadvertenties of te benoemen/vragen waar je naar op zoek bent in je omgeving, soms denken mensen dan al uit zichzelf met je mee. Soms hebben ze boven op zolder bijvoorbeeld nog wel een badje staan, wat speelgoed of kleertjes of hebben goede tips.

Let wel op het hygiënische aspect en zorg dat je alles voor gebruik goed schoongemaakt hebt en verdiep je ook in hoe je spullen het beste schoonmaakt. Baby’s hebben namelijk nog een zeer gevoelige, tere huid. Je wilt dus bijvoorbeeld niet dat ze in een badje gaan dat je vlak daarvoor met agressieve schoonmaakmiddelen hebt schoongemaakt. Indien je dit wel doet omdat je zeker wil weten dat het badje echt goed schoon is, zorg er dan in ieder geval voor dat je het badje heel goed naspoelt.

Er is best een hoop dat je tweedehands nog prima kunt gebruiken. Zo is een badje (of tummy tub, een soort emmer waar het kind in kan zitten) prima om te hergebruiken. Dit omdat het kindje er vaak maar heel kort, enkele maanden, in past voordat je weer door moet naar een groter alternatief. Wanneer je een badje kunt lenen of hergebruiken is dat dus wel zo praktisch.

Een babygym of wipstoel zijn zaken die een baby geweldig kan vinden, maar er zijn ook kinderen die er minder dol op zijn wat kan resulteren in spullen die in een hoekje blijven staan en je er toch veel geld aan hebt gespendeerd. Als je een dergelijk iets dus van iemand over kan nemen voor een zachter prijsje, scheelt dat aanzienlijk.

Een aankleedkussen overnemen klinkt misschien wat minder hygiënisch, maar is juist prima schoon te maken wanneer je er één over kunt nemen. Meestal doe je er namelijk een aankleedhoes omheen. En ook zijn er goede antibacteriële schoonmaakmiddelen op de markt om het kussen goed mee schoon te maken, aangezien je het kindje toch altijd op een hoes of doek legt bovenop het kussen is er geen direct contact tussen de huid en de resten van het schoonmaakmiddel als je die goed hebt uitgewreven.

Sommige dingen kun je beter wel nieuw kopen, zoals een matras voor het bedje. Wanneer deze intensief gebruikt is, is de kans groot dat het matras inmiddels vervormd is of doorgezakt. Ook uit hygiënisch oogpunt is het prettig een nieuw matras voor je kindje aan te schaffen, denk aan huidschilfertjes die achter zijn gebleven of urine en ontlasting die ooit doorgelekt kunnen zijn op het matras.

Andere zaken kunnen prima zijn om over te nemen, maar dien je wel (extra) alert op te zijn alvorens ze over te nemen. Zo kan een autostoel/maxi cosi prima overgenomen worden. Door er een nieuwe hoes omheen te doen (die zijn in allerlei leuke prints te verkrijgen) en/of zelfs de zonnekap te vervangen is de autostoel al snel weer op hygiënisch vlak in orde. Maar wat lastiger ligt het feit dat het stoeltje nog wel aan de veiligheidseisen moet voldoen.

Sommige stoeltjes zijn mogelijk zo verouderd, dat ze niet meer aan de veiligheidsnorm van nu voldoen. Dit kun je controleren door het keurnummer dat op het autostoeltje staat op te zoeken op internet. Ook moet je weten dat als het autostoeltje ooit betrokken is geweest bij een ongeval, het zitje niet meer veilig te gebruiken is. Door de botsing heeft is er immers een hoge druk op het zitje komen te staan, waardoor allerlei breukjes (vaak ook van binnen) kunnen zijn ontstaan. Een autostoeltje kan namelijk van binnen beschadigd zijn, zonder dit van de buitenkant te zien.

Wanneer je het stoeltje tweedehands overneemt is het in ieder geval fijn als dit via een bekende gaat i.p.v. een algemene tweedehands verkoopsite, zodat de voorgeschiedenis van een eventueel ongeval nog te achterhalen is. En controleer het zitje van te voren op scheuren, vervormingen en breuken. Ook de gordels en gordelbeschermers moeten nog in orde zijn. Wanneer je weet dat het stoeltje ouder is dan zes jaar, is het sowieso verstandig om het stoeltje niet over te nemen.

Spullen huren, lenen of kopen via de kraamzorg

Via de kraamzorg waar je bent aangemeld is het ook mogelijk om spullen te huren, lenen of kopen. Dit kan voor zowel tijdens je zwangerschap, de bevalling of na de geboorte van je kindje. Denk voor tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld aan een kruk voor onder de douche wanneer je moeite hebt met staan of een borstkolf voor na de geboorte. Dit laatste is bijvoorbeeld handig wanneer je eerst wil ervaren hoe het kolven (en überhaupt de borstvoeding) verloopt voordat je zelf een set aanschaft. Het kan dus lonen eerst na te gaan bij de kraamzorg wat zij in hun assortiment hebben om te lenen of te huren voordat je meteen ergens iets koopt.

Wanneer je zeker bent dat een aankoop voor jou de juiste is, kan het wel weer beter zijn om meteen te kopen zodat je niet eerst de huurkosten van de kraamzorg erbij hebt. Veel vrouwen weten echter vaak niet welke mogelijkheden er zijn via de kraamzorg. Dus het loont om eerst eens prijzen te vergelijken om te zien of eerst een weekje een product huren niet een uitkomst vormt, om erachter te komen of een product helemaal bij jou past alvorens het aan te schaffen.