Studiekeuze

Studiekeuze

Welke richting ga jij op?

Je bent bezig met het afronden van de HAVO, het VWO of een MBO opleiding. Weet je al wat je daarna gaat doen? Er is een groot aantal hogescholen en universiteiten, ieder met  een eigen aanbod aan opleidingen. Hoe kom je tot de juiste keuze?

‘Iets met…’

Je hoeft niet te weten welk beroep je in de toekomst precies wilt gaan uitoefenen. Er zijn maar weinig scholieren die hun toekomstbeeld al concreet voor ogen hebben. Maar het is wel handig om je tijdig te oriënteren op een studierichting. Welk profiel heb je gekozen op de middelbare school? Voor welke vakken op de middelbare school had je de hoogste cijfers?

Waarschijnlijk vond je dit ook de leukste vakken. Als je ‘iets met je creativiteit’ wil, kan je een Open Dag bij één van de kunstacademies bezoeken. Wil je een technische studie, dan kan het wonderen doen om een kijkje te nemen op de sites van de technische universiteiten, zoals die van Delft en Enschede.

Sfeer proeven

Om echt een goede indruk van een opleiding op te doen, kan het nuttig en erg leuk zijn  om een dag(deel) mee te lopen met studenten. Je volgt dan de colleges die voor die dag op het programma staan. Je kan er op die manier achterkomen hoe de sfeer is, en of de onderwerpen die in het college behandeld worden wel echt jouw interesse hebben. Om zo’n meeloopdag te realiseren kun je contact opnemen met iemand van de opleiding. Meestal is op internet het e-mailadres of het telefoonnummer van de studiecoördinator te vinden.
Ook als je al weet wat je wil, is het nuttig om de opleiding eens te bezoeken. Want weet je al in welke stad je de studie gaat volgen? Het studieprogramma van dezelfde studie kan inhoudelijk per onderwijsinstelling verschillen.

Tips

 • Begin je op tijd af te vragen welke studies tot jouw mogelijkheden behoren, en in het verlengde van jouw interesses liggen. Houd de uiterlijke data om je aan te melden in de gaten. Zeker voor studies met loting moet je tijdig de inschrijving bij DUO regelen. En weet je al wat je tweede keuze is in het geval dat je uitgeloot wordt?
 • Als het goed is, wordt op school het nadenken over een vervolgstudie gestimuleerd in de vorm van loopbaanbegeleiding. Maak hier gebruik van.
 • Praat daarnaast met mensen die jou goed kennen over je studiekeuze, bijvoorbeeld je ouders en je beste vrienden. Vraag hen advies over wat ze bij jou vinden passen. Deze gesprekken kunnen bijdragen aan het in beeld brengen van je belangstelling.
 • Als je er zelf echt niet uitkomt en blijft twijfelen, zijn er beroeps- en studiekeuzetests die je verder kunnen helpen. De resultaten van deze tests zijn natuurlijke geen absolute waarheden, maar kunnen je wel op ideeën brengen.

Nuttige studiekeuze links:

 • Studiekeuzemaken.nl – Welke studie past bij mij? Ontdek welke studie bij jou past! Maak de gratis studiekeuzetest, krijg studiekeuzeadvies, schakel studiekeuzebegeleiding in of ontdek jouw tussenjaar.
 • Derksenloopbaancoaching.nl – Anneke Derksen geeft loopbaanadvies en coachingstrajecten. Je kunt advies ontvangen o.a. rondom profielkeuze, studiekeuze en wanneer je tegen je studie opziet of je motivatie verloren bent.
 • Keuzesprong.nl – Wil je af van je studiekeuzestress? Maak dan een gratis intakegesprek met studiekeuzecoach Judith om op een grondige en persoonlijke manier een passende studie te leren kiezen!
 • Kickstart Studiekeuze – Deze organisatie organiseert studiekeuzedagen en individuele begeleiding (in de regio Amsterdam en Utrecht) aan toekomstige studenten die moeite hebben met het vinden van een passende studierichting.
 • Studiekeuzeopmaat.nl – “Als je wel wilt studeren maar je weet niet wat”
 • Avondopleiding.nl – Start een opleiding naast je baan en kom verder op de arbeidsmarkt
 • HBOstart.nlHBO Opleidingen en overzicht Hogescholen
 • Studierichting.Startpagina.nl – Startpagina met gerangschikte links per studieonderwerp voor het maken van een studiekeuze.
 • HBO.startpagina.nl – De startpagina voor alle HBO opleidingen.
 • MBO.startpagina.nl – Alle MBO opleidingen
 • Centrumstudiekeuze.nl – Centrum Studiekeuze is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool Utrecht (HU) en Universiteit Utrecht (UU). Schoolverlaters, eerstejaars en pre-masterstudenten krijgen bij Centrum Studiekeuze onafhankelijke ondersteuning bij hun studiekeuze.
 • Studiekeuzecoaches.nl – Op deze website kan je zoeken naar onafhankelijke studiekeuzecoaches bij jou in de regio
 • YoungCapitalAcademy – Wil je werken en studeren tegelijk? Dan is deze Academy wellicht iets voor jou, want hier kan je alle kennis die je opdoet direct toepassen in je werk. Een opleiding die voldoet aan de vraag van de arbeidsmarkt! 
 • Salestraining – Van Steyn&Allberg 
 • Vooropleiding Theater Amsterdam  – Wil je naar toneelschool Maastricht, Utrecht, Amsterdam of Arnhem, of wil je doorstromen naar het HBO theaterkunstonderwijs zoals bijvoorbeeld Codarts of Fontys dan ben je hier aan het goede adres. 
 • Spaans leren in Amsterdam – Op zoek naar een opleiding waar je de Spaanse taal onder de knie krijgt? Dan is dit de opleiding voor jou!