Geloof en Voortgezet onderwijs

Geloof en Voortgezet onderwijs

Speciaal voortgezet onderwijs

De klassieke tweedeling tussen speciaal en regulier onderwijs wordt op het voortgezette onderwijs op een iets bescheidenere schaal toegepast. Want, er is natuurlijk niet echt sprake van een opvoedkundige taak van hogescholen en universiteiten. Dit betekent dat een bepaalde geloofsovertuiging vooral zal worden ontwikkelt in de beroepsethos (de werkhouding en ethiek) die een voortgezette opleiding je zal proberen bij te brengen. Er wordt niet alleen op de strikt praktische zaken ingegaan op zo’n opleiding maar zeker ook op de levensbeschouwelijke noot van het professionele leven.

Verder zullen zij proberen de ethiek van hun geloofsovertuiging toe te passen op hun beleid naar medewerkers, studenten en onderzoek toe. Als je behoeft hebt aan een uitgesproken levensbeschouwelijke insteek in je opleiding kan het speciale voortgezette onderwijs uitkomst bieden. Kwalitatief zijn alle voorgezette opleidingen gebonden aan Branchecode Governance HBO/Universiteiten, deze branchecode garandeert dat je een opleiding van voldoende kwaliteit krijgt en dat de opleiding je vaardigheden met een marktwaarde aanleren.

Het voorbeeld van Christus

Hoe kan je bijvoorbeeld een christelijke identiteit ontwikkelen in combinatie met een voortgezette opleiding? Er zijn een aantal kleine hogescholen die een duidelijk christelijke insteek hebben. Dit houd in dat zij christelijke jongeren aantrekken en hen voorbereiden op het beroepsleven en hen leren hoe ze een christelijke identiteit kunnen uitdragen in het professionele leven.

Helaas is hun cursus aanbod beperkt, meestal hebben deze scholen niet veel meer dan een duizendtal studenten (ter vergelijking de hogeschool van Utrecht heeft ongeveer 30.000 studenten).

Op de Universiteit is het moeilijker uitgesproken levensbeschouwing in de collegezaal te vinden. Op een universiteit wordt onderzoek gedaan en gediscussieerd waardoor er weinig ruimte is voor orthodoxie. Op de theologische faculteiten kan je religieuze schriften bestuderen en dit is een fijne manier om je geloof te raffineren. Op een open manier interpretaties bestuderen en uitwisselen met medestudenten kan je geloofsovertuiging op een indringende manier beïnvloeden.

Handige website:

  • TheologieStuderen.nl –  Een portal met informatie over theologie studeren op HBO en universitair niveau.
  • GH.nl – De website van de gereformeerde hogeschool in Zwolle.