Introductieweek

Introductieweek

Ontdek jouw studentenstad

Iedere studentenstad kent een introductieweek. In Groningen heb je de KEI-week, in Rotterdam de Eurekaweek en in Leiden de El-Cid. Wat de naam ook mag zijn, allemaal dienen ze hetzelfde doel: jou bekend maken met je nieuwe studentenstad.

Programma

De inhoud van de introductieweek verschilt per stad, toch zijn er een aantal onderdelen welke in geen enkel programma ontbreken. Zo zul je kunst en cultuur opsnuiven, een kijkje nemen bij diverse sport- en studentenverenigingen, kennis maken met je universiteit/hogeschool en niet onbelangrijk, ingewijd worden in het plaatselijke kroegleven.

Waarom deelnemen

Deelnemen aan de introductieweek is aan te raden, niet alleen omdat je de stad beter leert kennen maar ook omdat je er veel nieuwe mensen ontmoet. Natuurlijk andere eerstejaars, maar ook ouderejaars studenten die je kunnen vertellen wat je de komende periode te wachten staat.

Inschrijven

De inschrijving werkt niet overal hetzelfde. Van sommige universiteiten en hogescholen krijg je een inschrijfformulier opgestuurd, bij anderen kun je alleen online inschrijven. Het beste is om de website van de betreffende introductieweek te raadplegen. Over het algemeen wijst het inschrijven zich vanzelf.

Kosten

Gemiddeld bedraagt deelname aan een introductieweek rond de 60 euro. De ene stad vraagt wat meer, de ander wat minder. Hiervoor krijg je toegang tot alle activiteiten en feesten die in die week zijn georganiseerd. Ook zullen de meeste maaltijden (lunch en diner) inclusief zijn.

Overnachting

In iedere stad zijn tijdens de introductieweek slaapgelegenheden voor studenten die (nog) geen kamer hebben. Ook bieden veel studentenhuizen de gelegenheid om daar te overnachten. Vaak zijn dit verenigingshuizen, wanneer informatie hierover niet beschikbaar is op de website van de introductieweek dan kun je deze vinden op de websites van de studentenverenigingen zelf.

Deel introductieweek afwezig

Het kan zijn dat je niet de volledige week aanwezig kunt zijn. Bijvoorbeeld omdat je nog op vakantie bent of omdat je een dagje weg moet. In dat geval is het handig om contact op te nemen met de mensen die de introductieweek hebben georganiseerd. Ervaring leert dat er altijd wel een mouw aan te passen is.

Wat nog rest

Over introductieweken is nog veel meer te vertellen. Echter, de meeste websites zijn erg duidelijk en overzichtelijk. Om je alvast wat verder te helpen hebben we hier de websites van de grootste studentensteden op een rijtje gezet: