Studentenverenigingen

Studentenverenigingen

Gezelligheid in je studententijd

Alleen is maar alleen. Voor veel studenten is een studentenvereniging die overeenstemt met hun normen en waarden een opstap naar een boeiend sociaal leven. Verenigingen van en door studenten hebben verschillende gezichten. Je hebt verenigingen die zich concentreren op gezelschap, sport, een bepaalde politieke of religieuze levenshouding. Er zijn een aantal verschillen met studieverenigingen. Met name dat er mensen van verschillende studies lid kunnen worden en er weinig tot geen activiteiten worden aangeboden die in dienst staan van je studie. Er zijn echter wel een aantal voordelen voor de zakelijke kant van je leven.

  • Studentenverenigingen bieden een informeel netwerk. Zo kan je via een vereniging aan een baantje komen of aan een fraaie kamer.
  • Sommige verenigingen beheren huizen waardoor je als lid gemakkelijk aan een kamer kan komen.
  • Collectieve verzekeringen.

Je zult in de aanloop van, en in de introductieweek van je studentenstad vanzelf te maken krijgen met studentenverenigingen. Ze horen bij de tour, ze stellen de slaapplekken beschikbaar aan de bezoekers en organiseren een aantal feestjes. Daar zullen ze ook keer op keer de kans aangrijpen om je uit te leggen hoe hun vereniging werkt en om leden te ronselen. Hoe  studentenverenigingen zich organiseren verschilt behoorlijk van vereniging tot vereniging. Enkele terugkerende elementen zijn:

  • Een introductieperiode, dit kan uiteenlopen van een serie welkom diners tot een ontgroening.
  • Disputen, dit zijn groepen mensen die zich verenigen rond een bepaalde activiteit bijvoorbeeld muziek maken of een bepaalde sport.
  • Een soci√ęteit. Dit is een soort clubhuis waar de vereniging bij elkaar komt. Een donderdagavond borrel is gebruikelijk.

De keuze welke studentenvereniging voor jou geschikt is, hoeft niet aan het begin van je studie gemaakt te worden. Er is altijd een tweede inschrijf mogelijkheid rond februari en je kan je ook als meerderejaars inschrijven. Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat en hoe een studentenvereniging voor jou gaat inhouden, want meestal wordt het mooier aangeprezen dat het daadwerkelijk is.