Babykleertjes wassen
Als jonge ouder zijn een hoop dingen je nog niet duidelijk. Waar te beginnen en waar op te letten? Babykleertjes komen sowieso een keer aan de beurt en daar lijkt toch weinig voorbereiding aan vast te zitten, behalve het leuke shoppen ervan natuurlijk. Echter, niks is minder waar, het is belangrijk om alle kleertjes die gedragen gaan worden van te voren te wassen. Dit kan overigens ook een leuk proces van voorpret zijn. Want welke kleertjes ga je het eerst wassen om klaar te hangen in het babykamertje? Je bent zo ook overzichtelijk bezig met wat je eventueel nog aan moet schaffen. Je zult ongetwijfeld ook een hoop kleren cadeau krijgen, maar wat je nu al in huis hebt kun je vast goed voorbereiden.
Babykleding van te voren wassen
De kans is groot dat je van mensen in je omgeving kleertjes kan overnemen. Dat die nog even gewassen moeten worden is logisch. De vraag is waarom je nieuwe babykleding van te voren zou moeten wassen, die kleertjes zijn toch nog niet gedragen?
Dit omdat alle nieuwe kleding met chemicaliën zijn bewerkt, wat tot irriterende stoffen kan leiden. Zo wordt in het productieproces van katoen gebruik gemaakt van pesticiden. Ook chloor komt regelmatig bij dit proces kijken, samen met vele andere chemische stoffen die onder andere zorgen voor het bleken en kreukvrij maken van de kleding. Dit in combinatie met het feit dat de huid van een pasgeboren kindje nog super gevoelig en heel kwetsbaar is, maakt dat het op voorhand wassen wel zo verstandig is.
Naast de kleding zelf, kan in het wasmiddel dat je gebruikt ook van alles zitten dat op een babyhuidje kan gaan irriteren. Denk aan allergische reacties, bultjes of eczeem. Het wassen van babykleertjes vraagt dus om een zorgvuldige aanpak.
Voordat je begint: reinig eerst je wasmachine
Het klinkt misschien een beetje raar, maar voordat je begint met het wassen van de kleertjes, moet de wasmachine eerst zelf een wasbeurt krijgen. Als je erover nadenkt is het helemaal niet zo gek, de meeste vieze was komt je wasmachine in. Dat laat altijd toch wat bacteriën en ander vuil achter. Zeker als je bedenkt dat je je wasmachine misschien wel dagelijks, of anders zeker wekelijks, gebruikt.
Je wasmachine reinigen doe je door een was te laten draaien op 90 graden (of hoger, kookwas kan soms ook op 95 graden) zonder daadwerkelijk was in de machine te laten meedraaien. Dat zou weer opnieuw vuil achterlaten. De trommel draait dan leeg rond, waardoor alle viezigheid goed weggespoeld kan worden. Gebruik daarbij ook geen wasmiddel of wasverzachter. Wanneer je last hebt van vieze geurtjes in de wasmachine, kun je er wel voor kiezen om wat soda toe te voegen. Deze voeg je in kleine hoeveelheid toe in de trommel (niet in de lade). In combinatie met de hete temperatuur kan zo kalk, vet en vuil worden opgelost. Je zou daarna geen last meer van geurtjes moeten hebben.
Het draaien van een lege trommel op hoge temperatuur, zou eigenlijk eens in de zoveel tijd moeten worden aangehouden om je wasmachine regelmatig te reinigen. Zeker in het geval dat er nu een kindje op komst is, is dit een fijne gedachte. Sommige wasmachines hebben ook een speciaal reinigingsprogramma.
Moeten echt alle kleertjes vooraf gewassen worden?
Het advies luidt om inderdaad echt alle babykleding van te voren te wassen. Dit omdat zich hier altijd stoffen in kunnen bevinden die de babyhuid heel erg kunnen irriteren. Naast kleertjes geldt dit dus ook voor hydrofiele luiers/doeken, beddengoed en zaken zoals mutsjes, een badcape en de hoes van het aankleedkussen. Eigenlijk betreft het dus alles waar je baby mee in aanraking zal komen na de geboorte.
Het soort wasmiddel
Kun je elk willekeurig wasmiddel gewoon gebruiken? Nee, helaas. Dit omdat wasmiddel op zijn beurt even goed allergische of irriterende reacties kan veroorzaken. Het is dus van belang om te kiezen voor een neutraal wasmiddel. Dat wil zeggen een wasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor de baby òf voor een gevoelige huid of waar überhaupt geen parfum en dergelijke zaken aan is toegevoegd. Vaak zie je op het etiket dan ook informatie staan zoals ‘PH-neutraal’ en/of ‘dermatologisch getest’.
Teveel wasmiddel is niet goed
Om de kleertjes van je baby zo goed mogelijk schoon te krijgen, neig je misschien naar het gebruik van veel wasmiddel. Dit is echter juist niet verstandig, omdat wasmiddelen steeds geconcentreerder worden. Vaak heb je minder nodig dan je in eerste instantie denkt.
Ook voor je wasmachine is teveel wasmiddel niet heel handig. Teveel wasmiddel kan er namelijk voor zorgen dat er teveel schuim in de wasmachine ontstaat. Als gevolg daarvan, gaat de wasmachine extra spoelen, wat zonde is van de hoeveelheid tijd en water dat daarvoor nodig is. Wanneer je slecht doseert, kan dit ook leiden tot huidschilfers, vet en haar die in de wasmachine samenkomen met zeepresten. Die kunnen vervolgens samen een grijze drab gaan vormen in de wastrommel. Dit heeft een stinkende was tot gevolg of oneffenheden op je kleding. Op z’n beurt kan dit alles ook weer tot huidirritatie of allergische reacties leiden.
Te weinig wasmiddel gebruiken leidt daarentegen weer naar het niet goed schoon krijgen van je kleding. Daarbij kan de kleding zo makkelijker verkleuren en vlekken trekken sneller in. Volg dus de voorschriften op het etiket en gebruik op basis daarvan toch liever wat minder dan teveel. Gebruik een wasbolletje om een goed beeld te krijgen van hoeveel wasmiddel je gebruikt.
Gebruik geen wasverzachter
Gebruik bij het wassen van de babykleertjes ook geen wasverzachter, daar bevinden zich juist kleur- en geurstoffen in. Specifiek in de eerste paar maanden is het verstandig dit niet te doen. Als je kant en klare waspods of wascapsules gebruikt is het verstandig daar ook extra alert op te zijn. Vaak is daar namelijk al standaard wasverzachter (of parfum) aan toegevoegd, zonder dat je het doorhebt.
Op welke temperatuur moet je babykleertjes wassen?
Normaal gesproken geldt de regel: was je kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur (wel lettend op het wasvoorschrift, uiteraard) om het echt goed schoon te krijgen. Daar staat tegenover dat je met het oog op het milieu het liefst op een zo laag mogelijke temperatuur wast.
In het geval van babykleertjes is het eigenlijk een beetje dubbel. Je wilt hier natuurlijk juist voor een zo hoog mogelijke hygiëne kiezen. Op 60 graden ben je eerder verzekerd van schoon gewassen kleding dan op 30 graden. Maar belangrijk om te beseffen is dat babykleertjes erg kwetsbaar zijn. Daar waar jij zelf al baalt als je kleding wat gekrompen uit de wasmachine komt, daar is het bij een baby ronduit zonde als dat beetje krimp er meteen voor zorgt dat het kledingstuk helemaal niet meer past.
De nieuwere wasmachines hebben soms zelfs een speciaal babykleertjes programma, dat is niet voor niks. Het is dus toch het verstandigst om babykleding op 30 graden te wassen, maar in ieder geval altijd op het wasvoorschrift te letten.
Bovendien kun je er natuurlijk voor kiezen om zaken zoals hydrofiele luiers, rompertjes, beddengoed en vooral spuugdoekjes wel op 60 graden te wassen.
Kleertjes binnenstebuiten wassen
Het is verstandig om de babykleertjes binnenstebuiten te wassen, zo blijven ze langer mooi. Zeker gezien de vele printjes, kleurtjes, lettertjes en glittertjes die vaak op babykleding staan afgebeeld.
Laat de kleertjes natuurlijk drogen
De makkelijkste weg om kleertjes te drogen, is natuurlijk wel de droger. De kans is daar alleen veel groter dat de kleertjes krimpen. En een klein beetje kan al genoeg zijn voor de baby om ze niet meer aan te kunnen. Daarnaast kunnen de kleertjes in de droger ook sneller slijten of zelfs uit model raken. Ook is het gebruik van de droger sowieso al niet erg duurzaam.
De meest verstandigste en natuurlijkste manier om de babykleertjes te laten drogen, is dus door ze uit te hangen aan de waslijn of droogtoren. Met lekker weer kun je ze ook buiten uithangen, dan krijg je de buitenlucht er als luchtverfrisser gratis bij. Daarbij drogen de kleertjes in de zon ook sneller dan binnenshuis. Echter, wanneer ze te lang in de zon hangen kan dit wel weer voor verkleuring zorgen.
Babykleertjes strijken
Na het wassen van de babykleertjes is het aan te raden de kleertjes ook te strijken. Niet dat je baby er nu zo netjes bij hoeft te liggen, maar omdat het strijken ervoor zorgt dat de laatste bacteriën gedood worden. Die kunnen namelijk toch altijd achterblijven na het wassen. Strijk op een zo hoog mogelijke temperatuur.
Voor het oog is het natuurlijk ook aan te raden het een en ander te strijken. Zeker hydrofiele doeken, dekentjes en lakentjes blijven zo langer mooi.
Goed om te weten: het best kun je babykleertjes binnenstebuiten strijken om ze mooi te houden. En: een hydrofiele doek tussen de kleding en de strijkbout leggen, biedt helemaal een ideale bescherming tegen de hitte.
Het stomen van kleertjes is ook een goede manier om bacteriën te doden. Het stoomapparaat kun je bijvoorbeeld ook over de binnenkant van de maxicosi halen, om te zorgen dat bacteriën gedood worden. Sommige wasmachines hebben overigens ook een stoomfunctie.
Wanneer moet je de gewassen kleertjes klaar hebben hangen?
Sommige vrouwen hebben ‘last’ (soms ook vooral heel handig) van nesteldrang en willen dat alles zo snel mogelijk klaar hangt. Dat is natuurlijk prima. Het is ook een heel leuk proces aan voorpret om al vroegtijdig met de babykleertjes bezig te zijn. Maar besef dat week 36 in principe een goede deadline is om dit helemaal geregeld te hebben.
Belangrijk daarbij is ook om al op voorhand 2 setjes kleding gewassen te hebben om mee te nemen in je vluchttas/koffer en die dus ook al op voorhand erin te doen (zodat je niet alsnog misgrijpt). Na de geboorte zul je waarschijnlijk ook nog veel kleertjes cadeau krijgen, die nog gewassen moeten worden. In de eerste week na de geboorte kan de kraamverzorgster hier wellicht bij helpen.
Gewassen kleertjes in een schone kast
Wanneer de kleertjes gewassen, gedroogd en gestreken/gestoomd zijn is het natuurlijk van belang dat de daadwerkelijke plek waar ze terecht komen ook schoon is. Anders is je zorgvuldige werk voor niks geweest. Zorg dat de kledingkast vooraf goed is schoongemaakt. Dit kan met een sopje. Groene zeep is een middel waarmee je gemakkelijk hardnekkig vuil kunt verwijderen.
Maak vervolgens een verdeling waar je welke kleding gaat neerleggen/ophangen. Het meeste zal uiteraard in de kledingkast terecht komen, maar het is ook handig om bijvoorbeeld slabbetjes, spuugdoekjes, badcapes en wat hydrofiele- doeken en washandjes in de lades van de commode paraat te hebben.
Duurzame kleding
Naast het zorgvuldig wassen van de babykleertjes, kun je ook kiezen voor duurzame babykleding. Kleding van biologisch katoen, bestaat uit katoen dat verbouwd is zonder bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmatige meststoffen. Bij de kledingstukken die jezelf in je kast heb hangen, worden flink wat chemische middelen ingezet. Biologisch katoen is dus beter voor het milieu, maar dus ook specifiek voor je baby. Daarnaast ademt biologisch katoen vaak ook beter dan ‘normaal’ (traditioneel) katoen. De kleertjes herken je vaak aan een speciaal keurmerk of label waarop dit vermeld staat. De prijzen van biologisch katoen liggen vaak wel wat hoger, maar het verschil kan in sommige zaken best meevallen.
Wastips voor als je kindje eenmaal geboren is
Wanneer je kindje eenmaal geboren is, zul je al snel merken dat je de babypoep ook vaak buiten de luier zult aantreffen. Kindjes lekken snel door, zeker na een lange nacht. In geval van vieze rompertjes of kleding is het verstandig ze eerst even een uurtje te laten weken voordat je ze in de wasmachine doet. Dit kan bijvoorbeeld in een badje met soda en water. Als je ze daarna niet meteen wast, let dan op dat je de kleding eerst even uithangt na het weken, zodat je wasmand niet gaat schimmelen van het vocht.
In geval van bijvoorbeeld melkvlekken, kun je de kleertjes eerst laten weken in een badje van water met een beetje citroen. Let echter wel op dat citroen een blekende werking heeft, dus doe dit alleen bij lichte kleuren.
Als de vlekken erg hardnekkig zijn, kun je ze ook even buiten in de zon hangen.
Dit maakt vaak ook dat de vlekken wat wegtrekken.
Het is belangrijk dat je oplet met het gebruik van vlekkenverwijderaars voordat je de babykleertjes wast. Sommige middelen zijn erg agressief, want dan weer tot eczeem en allergische reacties bij je kindje kan zorgen. Probeer kleertjes dus eerst zo veel mogelijk te weken en gebruik te maken van huis, tuin en keukenmiddelen.