De vluchttas

De vluchttas

Als je zwanger bent, ga je op een gegeven moment de vraag krijgen: “Staat je koffertje al klaar?” Je kent het begrip vast wel: het welbekende koffertje of ook wel; de vluchttas genoemd. Hierin zitten alle spulletjes die je snel moet kunnen meenemen op het moment dat de bevalling zich aandient of beter gezegd: wanneer de paniek toeslaat. Want rustig en logisch nadenken is er op het moment dat de weeën beginnen of je water breekt niet meer bij. Maar wat moet er eigenlijk in die tas?

De inhoud van je vluchttas.

In de vluchttas zitten in eerste instantie vaak spullen met betrekking tot je persoonlijke verzorging, zoals je tandenborstel en tandpasta, haarborstel met eventuele haaraccessoires, je bril en/of lenzen met eventueel lenzenvloeistof- en bakje, make-up (als je daar op dat moment al behoefte aan hebt natuurlijk) en/of opfrissings doekjes en washandjes, een handdoek, douchemuts, zoogkompressen en kraamverband. Die laatste twee zitten vaak ook in het kraampakket dat je eerder al via de zorgverzekering thuis ontvangen hebt, wanneer je die hebt aangevraagd.

Belangrijk om niet te vergeten: medicatie als je die gebruikt.

Denk daarnaast goed na over kleding: zorg dat je bijvoorbeeld lekkere warme sokken bij je hebt om koude voeten tijdens de bevalling te voorkomen. Voor tijdens de bevalling kun je kiezen voor een nachthemd of (lang) tshirt waarin je het prettig vindt om in te bevallen en neem voor daarna lekker zittende en lekkere warme kleding mee voor in het ziekenhuisbed. Een voedingsbh is in het geval van borstvoeding een must en loszittend wijd ondergoed zal heel welkom zijn.

Ook belangrijk: zorg dat je een flesje water bij je hebt dat steeds bijgevuld kan worden en wat te snacken voor tussendoor. Waarschijnlijk heb je tijdens de bevalling zeer weinig behoefte aan veel eten, maar een crackertje, (keel)snoepje of koekje kan even lekker zijn. Een rolletje druivensuiker is een fijne aanrader voor tussendoor om weer wat energie mee op te doen.

Denk ook aan iets waar je jezelf mee kan vermaken als de bevalling erg lang duurt of niet op gang komt zoals een boek of tijdschrift(en), een breiwerkje, een tablet of laptop (en opladers!) of oordopjes / headset als je even in jezelf wil keren met een muziekje.

Wat ook niet mag missen in je tas zijn belangrijke (digitale) documenten zoals het geboorteplan dat je van te voren eventueel hebt opgesteld, hoewel deze vaak al in bezit zijn van de verloskundige. Eventueel een verzekeringspasje en/of papieren. Ook een ziekenhuispasje is belangrijk.

En vergeet vooral niet: je camera! Niet altijd biedt een telefoon de kwaliteit foto’s die je zou willen, zeker ‘s avonds met de felle tl-verlichting van de ziekenhuiskamer. Overweeg dus of je een aparte camera wil meenemen en vergeet de bijbehorende oplader(s) en geheugenkaartje(s) dan niet.

Tip: Check van te voren of jij (en/of je partner) alle belangrijke telefoonnummers in je / jullie telefoon hebben staan, zoals het nummer van de verloskundigenpraktijk.

Wanneer moet je je vluchttas klaar hebben staan?

Het is aan te raden er voor te zorgen dat je tas echt niet later dan de 37ste week van je zwangerschap klaarstaat. Doet dit liever een stuk eerder, zodat je goed voorbereid kan bevallen. Het blijft anders in je hoofd rondspoken dat je nog niet alles geregeld hebt en stress wil je natuurlijk juist nu zo veel mogelijk voorkomen. Daarbij is het vervelend en onhandig om op het moment zelf nog spulletjes bij elkaar te moeten verzamelen. De kans dat je iets vergeet is dan wel heel groot en het kan zijn of haar spullen bij elkaar heeft. Het zou heel vervelend zijn als je zelf goed voorbereid bent, maar je op het moment van bevallen nog op je partner moet wachten of je partner tussentijds toch nog even terug naar huis moet omdat er iets vergeten is.

De vluchttas in het geval van een thuisbevalling.

Je zou het misschien niet verwachten; maar ook in het geval van een thuisbevalling moet je een vluchttas klaar hebben staan. Het kan namelijk altijd, en dat gebeurd in de praktijk vrij vaak, halsoverkop gebeuren dat je toch naar het ziekenhuis moet. Meestal ben je dan ook al verder gevorderd qua ontsluiting en heb je de tijd en focus niet meer om je spullen bij elkaar te zoeken.

Spullen die pas op het laatste moment mee kunnen.

Ook zijn er zaken die je pas op het laatste moment kan meenemen, zoals de oplader van je mobiel, die je immers ook in de dagen daarvoor gebruikt. Denk ook, uiteraard, aan je telefoon zelf en naast een oplader eventueel ook aan een powerbank. Een laptop of tablet kan fijn zijn wanneer je samen series wil kijken wanneer de geboorte langer op zich laat wachten. Hiervoor moet dan wel wifi in het ziekenhuis aanwezig zijn. Verder moeten natuurlijk ook je sleutels en je portemonnee met kleingeld en pasjes mee.

Ook bepaalde verzorgingsproducten zoals je tandenborstel kun je pas last minute mee nemen, omdat je die nog tot het laatste moment gebruik. Je kunt er ook voor kiezen een extra, wat simpelere tandenborstel (als je normaal elektrisch borstelt) te kopen en vast in je tas te stoppen. Zo hoef je daar van te voren niet over na te denken en heb je ook geen oplader nodig voor je tandenborstel wanneer je in het ziekenhuis zou moeten blijven. Qua make up-producten is het ook handig om wat dubbel te hebben, die gaan toch wel op, zodat je de extra exemplaren van te voren alvast in je tas hebt zitten.

Als je al het andere voor in je tas goed voorbereid, voorkom je dat je in een chaos ook die laatste essentiële spullen vergeet. Zorg dan wel dat je een vaste plek creëert voor de spullen die last minute nog mee moeten. Zeker vanaf week 37. Zodat je ze op het moment van spoed snel in je tas kunt doen. Leg ze bijvoorbeeld elke avond voor het naar bed gaan op de eettafel neer. Handig: maak een lijstje die je bij of op je vluchttas legt, zodat je goed in beeld hebt wat je op het laatste moment nog snel in je tas moet voegen en je het lijstje niet kwijt kan raken op een andere plek.

Spullen voor de baby moeten ook mee!

Uiteraard moet er in je tas ook het nodige mee voor de baby. Als dit niet past, kun je eventueel een speciale tas voor de baby meenemen zodat je voor de babyspullen niet tussen je eigen spullen hoeft te graaien. Let er uiteraard wel op dat je het niet te dol maakt, als je vanuit de auto misschien wel in een rolstoel het ziekenhuis in moet worden gereden, wil je niet dat je partner naast jou duwen ook nog 3 aparte zware tassen mee moet zeulen.

Aangeraden wordt om alles in tweevoud mee te nemen: mutsjes, rompertjes, shirtjes, broekjes, sokjes, een omslagdoek en een dekentje, een aantal luiers bestemd voor pasgeboren baby’s met schoonmaakdoekjes (het ziekenhuis zal ze ook vast wel hebben, maar fijn en handig om ze bij je te hebben) en een jasje voor de terugweg naar huis. Kies voor kleding in maat 50 en 56, zodat je keuze hebt in welke kleding op dat moment goed past bij je baby.

Belangrijk is dat je een veilig autostoeltje ter beschikking hebt om het kindje mee naar huis in te nemen. Zorg dat jij en/of je partner het autostoeltje in de auto hebben klaarstaan en oefen van te voren hoe alles werkt.

De vluchttas bij een keizersnede

In het geval van een geplande keizersnede, zul je wat langer in het ziekenhuis moeten verblijven, soms wel tot aan 3 of 4 dagen. Zorg dan dat je van alles (kleding, maar bijvoorbeeld ook tijdschriften) wat extra bij je hebt.

De vluchttas van je partner

Je zou het bijna vergeten, maar ook je partner heeft vast spullen die hij/zij mee wil of moet nemen naar het ziekenhuis, aangezien jullie hier langere tijd zullen verblijven. Hier geldt dan ook hetzelfde, dit kunnen spullen zijn met betrekking tot de persoonlijke verzorging tot eten en drinken en spullen ter vermaak. Het is handig als deze tas ook klaar staat om meteen mee te kunnen pakken, zodat je partner tussentijds niet nog naar huis moet om iets op te halen en jullie er van te voren gerust op kunnen zijn dat alles alvast geregeld is.

Bedenk dat er wel andere behoeftes zijn, daar waar jij misschien niet aan eten zult moeten denken, daar kan je partner wel honger hebben of daar waar jij geen letter kunt lezen daar heeft je partner misschien wel wat aan een boek als jij in je eigen wereldje verkeert. Er zullen vanzelfsprekend andere spullen mee moeten. Zorg dat je babyspullen niet teveel over jouw tas en die van je partner verspreid, dan wordt het heel onduidelijk waar je moet zoeken.