De luiertas

Wat neem je mee in een luiertas?

De luiertas, een woord dat je wellicht voor de zwangerschap nog nooit vernomen had. Of je nu even een uurtje langs opa en oma gaat of een dag op stap gaat naar de dierentuin, die luiertas heb je voortaan eigenlijk altijd nodig als je baby er eenmaal is. Natuurlijk verschilt het wel hoe vol je tas hoeft te zijn, afhankelijk van hoe lang je onderweg zult zijn. Maar het is niet te voorkomen dat de luiertas onmisbaar is, maar wat stop je er dan eigenlijk in?

Luiers en luierdoekjes

Dit liet zich waarschijnlijk al raden, luiers! En daarbij horen automatisch ook billen/luierdoekjes. Liever wat teveel mee in je luiertas, dan net naast de laatste exemplaren grijpen. Denk aan minimaal vijf luiers en doe elke keer een check als je thuis bent wat er aangevuld moet worden. Er bestaan overigens speciale billendoekjes, maar ook lotiondoekjes die je zowel voor de billetjes, de handjes en het gezichtje kunt gebruiken, ook altijd handig voor onderweg.

Crème voor de billetjes

Crème voor de billetjes is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met het verschonen van je kindje. Baby’s hebben een zeer gevoelige huid en daarmee ook heel snel last van uitslag. Door er een gewoonte van te maken ze direct in te smeren na het verschonen, kun je de ergste uitslag voorkomen. Daarmee is de crème dus ook onmisbaar voor in de luiertas onderweg.

Verschoningsmatje

Wanneer je een echte luiertas in de winkel koopt (want je kunt natuurlijk ook zelf een willekeurige tas gebruiken), zit daar meestal standaard een verschoningsmatje bij. Die is wel zo handig, zodat wanneer je het kind ergens op de grond, op de bank of op tafel moet verschonen er een hygiënisch ondergrond aanwezig is. Zo kun je je baby overal verschonen. Ook een prettig idee wanneer je het kindje in een openbaar toilet verschoont, dat er eigenlijk niet zo heel hygiënisch uitziet.

Luierzakjes

Luierzakjes zijn ideaal wanneer er zo snel geen prullenbak in de buurt is en je de luier dus niet direct kwijt kunt. Maar ook als die er wel is, is het wel zo prettig voor de omgeving dat de luier goed verpakt zit om zo geen vieze geurtjes te kunnen afgeven.

Nieuw setje kleding

Met een baby zit een ongelukje altijd in een klein hoekje, of het nu om doorlekken betreft urine of ontlasting gaat of door veel spugen. Het is dus geen overbodige luxe om een nieuw setje kleding mee te nemen in je tas. Denk aan een schoon rompertje, shirtje, broekje en sokjes.

Afleiding voor de baby

Wanneer de baby even geen zin heeft in een schone luier of het aan tafel tijdens het uit eten gaan op een schreeuwen zet, is het handig om een speeltje bij je te hebben om het kindje mee af te leiden. Het liefst iets wat kraakt, piept of rammelt als het kindje ermee schudt of in knijpt, zodat hij of zij er niet al te snel op uitgekeken raakt.

Zoogkompressen

Wanneer je borstvoeding geeft zijn zoogkompressen, ook wel borstkompressen of nursing pads genoemd. Altijd handig om onderweg bij je te hebben en zeker meerdere exemplaren. Hiermee ga je lekkende borsten tegen, doordat ze van een ademend, dun materiaal gemaakt zijn kun je ze comfortabel en onopvallend onder je kleding dragen (in een voedingsbeha). Het geeft een gevoel van gerustheid en zelfverzekerdheid wanneer je je niet druk hoeft te maken wanneer je onderweg wordt overvallen door het lekken van melk.

Fles, doseerdoosje en eventueel een thermoskan met warm water

Als je juist flesvoeding geeft, is het handig om een fles met doseerdoosje voor een extra voeding bij je te hebben. Als je er ook voor kiest om een thermoskannetje met warm water mee te nemen, kun je onderweg gemakkelijk een flesje maken.

Setje schone kleding (en zeker een nieuw shirt) voor jou en je eventuele partner

Het hoort er helaas bij…een baby spuugt vaak. Niet prettig als je ergens op visite bent of misschien zelfs op een feestje. Een setje schone kleding is dan geen overbodige luxe en is een heel geruststellend idee.

Reservespeen

Een speen is helaas zo’n item dat je snel kwijt raakt, daarbij kan het kwijtraken van een speen voor behoorlijk wat (hoorbare) paniek zorgen als je baby zich zonder speen maar moeilijk laat troosten. Een reserve speen kan dus zeker geen kwaad. Omdat je ook deze extra speen makkelijk kwijt kunt raken, zeker in een overvolle tas, is het handig om deze een vaste plek te geven in een apart vakje.

Wetbag/luierzak

Voor al die vieze slabbetjes, vies geworden kleding of spuugdoekjes is een wetbag (ook wel luierzak genoemd) heel handig. De wetbag is een tas welke afsluitbaar is met een rits en gemaakt is van waterdichte stof en vaak ook nog voorzien is van een leuke print. Hiermee voorkom je dat de rest van je tas vies wordt of gaat stinken. Sommige wetbags hebben bijvoorbeeld twee aparte vakken, zodat droge en schone luiers handig van elkaar gescheiden kunnen blijven.

Seizoensgerelateerde producten

In de zomer is het handig om voor je baby een tube zonnebrand mee te nemen. In de winter kun je juist weer denken aan een extra mutsje, handschoenen of een dekentje. Altijd handig om verschillende laagjes te creëren zodat je de baby wat warmer of kouder kan aankleden. Een vestje is om die reden ook handig om standaard bij je te hebben om over een shirtje heen te trekken.

Hydrofiele doek(en)

Een hydrofiele doek is mogelijk ook iets waar je voor de zwangerschap nog nooit van gehoord had. Dit is echt een item dat onmisbaar is, als je kindje er eenmaal is. De doeken zijn in ontelbaar veel verschillende situaties te gebruiken en op 60 graden te wassen waardoor je ze steeds hygiënisch kan hergebruiken. Ze worden ook wel hydrofiele luiers genoemd, omdat ze van oorsprong als luier gebruikt werden.

Zo is een hydrofiele doek heel geschikt om je kindje mee af te drogen na een badje, omdat de doek goed absorbeert en snel droogt. Daarbij is de doek ook lekker dun, waardoor je er bijvoorbeeld beter mee tussen de teentjes en tussen de plooitjes kan drogen dan met een gewone handdoek. Ook wordt de hydrofiele doek wel als inbakerdoek gebruikt of om tijdens het slapen onder het hoofdje te leggen, zodat spuug hierop opgevangen kan worden om het matras te beschermen. Door kleertjes te strijken met een hydrofiele deken, kun je de kleertjes ook beschermen tegen de hoge temperatuur.

Voor onderweg is dit ‘wondermiddel’ zoals je zou kunnen noemen, ook breed inzetbaar en daarmee dus ideaal: met een hydrofiele doek heb je altijd een spuugdoek bij je of een onderlegger ter bescherming van de autobank of stoel/bank bij de visite. Ook kun je er bijvoorbeeld de kinderwagen of maxi cosi mee afdekken wanneer er veel zon is (wees er wel alert op dat de temperatuur in de bak van de wagen dan snel stijgt, dus voorzichtigheid is vereist) of gebruik je de doek als extra dekentje voor het kindje. Of wanneer je met het gezin gaat picknicken leg je het kindje op een hydrofiele doek op het gras.

Ook voor op het aankleedkussen of dus juist voor op je verschoningsmatje in de luiertas onderweg komt de hydrofiele doek goed van pas. Ook voor jezelf is hij te gebruiken, om jezelf bijvoorbeeld wat meer privacy mee te gunnen tijdens het borstvoeden.

Gezien de vele mogelijkheden en de weinige ruimte die het inneemt doordat ze zo dun zijn, kun je er dus maar beter meerdere mee nemen. Ook bestaan er kleinere varianten hydrofiele doeken die als monddoekjes te gebruiken zijn.

Als je kindje wat ouder is…

Afhankelijk van hoe oud je kindje is, zijn er nog een hoop andere zaken die je mee kunt nemen in de luiertas (als je nu nog ruimte over hebt). Denk aan: een fruithapje, knijpzakje of een babylekkernijtje. Zo hou je het kindje net even wat langer rustiger wanneer je nog onderweg bent en hij of zij hongerig begint te worden. Vergeet dan ook geen lepeltje mee te nemen. Ook een tuitbeker is handig. Zorg dat deze al standaard gevuld is met wat te drinken, liefst met water, zodat je altijd wat bij je hebt als je net wat langer onderweg ben.

Is het kindje nog wat ouder dan kun je een pakje drinken mee nemen en een plastic tas om onderweg afval in te verzamelen. Wanneer het kindje al kan lopen en je bijvoorbeeld naar de speeltuin gaat, is het handig om iets van pleisters en een klein flesje ontsmettingsmiddel bij je te hebben in het geval van een val. Ook een klein flesje desinfectiegel, zoals die tegenwoordig veel te verkrijgen zijn, kan handig zijn om jouw handen en die van je kindje te reinigen als er lang geen kraan in de buurt is.

Veelgestelde vragen

Wanneer neem je een luiertas mee?
Eigenlijk altijd wanneer je met je baby op stap gaat, of het nu een uurtje is of een uitgebreider uitstapje betreft, het is altijd handig om onderweg spullen bij je te hebben. Wel verschilt het hoeveel spullen je bij je moet hebben, afhankelijk van hoelang je weg bent.
Hoeveel luiers kun je het best meenemen in de luiertas?
Ga uit van minimaal vijf, inclusief een pak luierdoekjes. Niks is vervelender dan onderweg net naast de laatste exemplaren te grijpen. Wat zijn zoogkompressen? Hiermee ga je lekkende borsten tegen, doordat ze van een ademend, dun materiaal gemaakt zijn kun je ze comfortabel en onopvallend onder je kleding dragen (in een voedingsbh). Handig dus voor in de luiertas, zodat je je hier onderweg geen zorgen om hoeft te maken.
Wat zijn hydrofiele doeken en waarom zijn ze onmisbaar in de luiertas?
Deze doeken zijn in tal van situaties te gebruiken en daarmee onmisbaar voor je baby. Bijvoorbeeld als inbakerdoek voor je kindje of om het kindje mee te drogen na het badderen. Ook te gebruiken als spuugdoek, als extra dekentje of ter bescherming van het aankleedkussen. Wat is een wetbag? Met een wetbag, of luierzak, voorkom je dat de rest van je tas vies wordt of gaat stinken. De zak heeft bijvoorbeeld twee aparte vakken, zodat droge en schone luiers van elkaar gescheiden kunnen blijven. Zo kun je vieze kleding, slabbetjes en spuugdoekjes gemakkelijk bij je houden onderweg.