Zwangerschapscursussen
Wanneer je zwanger bent, is het volgen van een zwangerschapscursus een interesse optie. Waarom en welke cursussen bestaan er zoal?
Voordelen van het volgen van een zwangerschapscursus
Door het volgen van een zwangerschapscursus zorg je er niet alleen voor dat je fysiek in goede conditie blijft (wat overigens ook een groot voordeel is voor de bevalling). Ook besteed je al tijdens de zwangerschap aandacht aan je gemoedstoestand, wat zowel jouzelf als je kindje ten goede komt. Daarnaast is het ook een manier om andere aanstaande moeders te leren kennen en ervaringen uit te kunnen wisselen.
Bij veel zwangerschapscursussen draait het ook om de partner: zoals bij Haptonomie en Hypnobirthing. Bij andere cursussen zoals zwangerschapsyoga of gym wordt er na verloop van tijd ook een speciale les voor de partners georganiseerd. Hierbij doet de partner bijvoorbeeld nog mee met een les met speciale ademhalingsoefeningen die in de voorgaande lessen al door de vrouw geleerd zijn. Het kan soms heel fijn zijn dit samen met je partner te doen zodat hij of zij zich ook meer betrokken voelt. De partner snapt dan ook welke oefeningen de vrouw toepast op het moment van de weeën. Door ook de andere kennis die wordt opgedaan, kunnen jullie samen beter voorbereid de bevalling tegemoet treden.
Bij een aanvullende verzekering wordt de zwangerschapscursus (gedeeltelijk) vergoed
Bijkomend voordeel van het volgen van een zwangerschapscursus is dat als je aanvullend verzekerd bent, je de cursus vaak vergoed krijgt of in ieder geval een gedeelte ervan. Als je een basisverzekering hebt, is dit helaas niet het geval. Controleer van te voren goed de voorwaarden, zo kom je soms alleen in aanmerking voor een vergoeding wanneer een zwangerschapscursus door een verloskundige of fysiotherapeut gegeven wordt. Of wanneer je bijvoorbeeld achteraf een bewijs van deelname kan tonen.
Zwangerschapsgym
Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsgym is een zeer populaire cursus onder zwangere vrouwen. Deze cursus richt zich op verschillende technieken en oefeningen om bijvoorbeeld je houding te verbeteren of je bekken te versterken. Ook is er veel aandacht voor het oefenen van het opvangen van de weeën en hoe je het meest efficiënt kunt persen.
ZwangerFIT
Een cursus ZwangerFIT lijkt op zwangerschapsgym, maar zoomt vaak nog meer in op kracht en conditie. En richt ook veel aandacht op specifiek het sterk houden van de bekkenbodem. Een ander verschil: een les ZwangerFIT wordt om die reden dan ook gegeven door een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in zwangerschappen. Ook wordt er tijdens het bewegen door stilgestaan bij de mentale voorbereiding op de bevalling.
Mensendieck
Mensendieck richt zich vooral op de lichamelijke ongemakken die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld doordat je onbewust een andere houding bent gaan aannemen door het extra gewicht dat je nu meedraagt. Vooral op bekken- en rugklachten wordt ingezoomd. Er wordt gekeken naar je houding en er worden spierversterkende oefeningen gedaan, wederom is er aandacht voor hoe te ontspannen tijdens de bevalling.
Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga is vooral gericht op het gedeelte ontspanning. Er wordt veel aandacht besteed aan je gemoedstoestand zowel tijdens de zwangerschap als straks tijdens de bevalling. Ademhalingsoefeningen zijn hierin veel vertegenwoordigd. Je leert goed- in en uit te ademen (hoeveel tellen bijvoorbeeld) vanuit je buik, maar bijvoorbeeld ook vanuit je flanken, wanneer de weeën steeds zwaarder worden. Ook oefen je met verschillende houdingen; zoals hoe je kunt liggen, zitten of ergens overheen hangen wanneer je heftige weeën hebt om de pijn zo goed mogelijk op te kunnen vangen.
Er is dus veel aandacht voor hoe om te gaan met de weeën, maar ook hoe je je tussen de weeën door kunt ontspannen. Juist dan is het namelijk belangrijk steeds je rust te pakken om weer op krachten te komen voor de volgende wee.
Andere oefeningen en technieken die gedaan worden richten zich op het verbeteren van je houding, het versterken van je rug en/of bekken en het efficiënt persen. Door ook lichamelijk bezig te zijn, kan yoga bijdragen je zowel mentaal als fysiek goed in je vel te doen laten voelen. Dit kan specifiek ook heel prettig zijn wanneer je tijdens je zwangerschap met stress of zorgen te maken hebt. Soms wordt nog onderschat hoeveel invloed de gevoelens en gedachtens van de moeder al kan hebben op het ongeboren kind. Het is dus heel goed om hiervan bewust te worden en er mee om te leren gaan.
Zwangerschapshaptonomie
Bij zwangerschapshaptonomie draait het om het contact maken met je ongeboren kindje. Vaak is deze cursus ook gericht op de partner. Dit is dus eventueel een leuke optie wanneer je je partner wat meer bij de zwangerschap wil betrekken of het leuk vindt iets samen te ondernemen.
Contact maken gaat bijvoorbeeld door middel van aanraking met jouw hand of die van je partner op je zwangere buik, dit gebeurt heel bewust. Ook ‘spelletjes’ spelen door met je vingers te tokkelen op je buik (wel zachtjes uiteraard) kunnen een manier zijn tot contact maken doordat het kindje hier vaak op zal reageren. Zo kan je partner ook meer meekrijgen van de bewegingen van het kindje.
Het woord haptonomie is dan ook afgeleid van het woord Hapis (wat staat voor tast en gevoel) en nomos (wat regels betekent). Je leert dus eigenlijk door middel van voelen. Je stemt af op je gevoel en nu dus ook op je kindje. Je richt je niet langer alleen op dat wat in je hoofd afspeelt, maar ook heel bewust op dat wat je lichaam (en/of je kindje) je proberen te vertellen. Ook is er aandacht voor het opvangen van de weeën tijdens de bevalling en hoe je partner je hierin kan ondersteunen.
Hypnobirthing
De laatste jaren is Hypnobirthing erg populair geworden. In deze cursus wordt naar de bevalling gekeken als een natuurlijk proces. Vrouwen wordt dus geleerd vooral op hun lichaam te vertrouwen en niet bang te zijn. In films wordt een bevalling vaak neergezet met een hoop gekreun, pijn en geschreeuw en op social media zijn vooral horrorscenario’s te lezen. Deze cursus leert je weer vertrouwen op je eigen kunnen en je niet te laten leiden door angst. Je lichaam geeft aan wat er gebeuren moet en jij blijft bij wat je zelf het prettigst vindt. Veel medische ingrepen zouden volgens Hypnobirthing dus ook niet altijd nodig zijn (denk aan medicatie, keizersnede, inleiden, inknip).
Juist stress moet voorkomen worden en dus wil men je middels deze cursus leren te ontspannen, op een dusdanige wijze dat je er tijdens de bevalling zelfs een beetje van in trance kan raken (een soort zelfhypnose) zodat de ontsluiting beter op gang kan komen. Er is dus veel aandacht voor ademhalingstechnieken en mindfulness. In de cursus zitten ook lessen inbegrepen waarbij de partner betrokken wordt zodat jullie samen een ontspannen bevalling tegemoet kunnen treden.
Een borstvoedingscursus
Het geven van borstvoeding verloopt dikwijls niet probleemloos. Tijdens een borstvoedingscursus ontvang je tips en trucs van een lactatiedeskundige (iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding) hoe een ontspannen houding aan te nemen en welke houdingen er überhaupt mogelijk zijn om het kind goed te kunnen laten drinken. Ook kun je hier de problemen voorleggen waar je tegenaan loopt en vragen stellen.