Het geboortekaartje.
Wanneer je kleintje straks geboren wordt, zul je waarschijnlijk geboortekaartjes gaan rondsturen. Maar wanneer moet dat eigenlijk? En waar rekening mee te houden?
Wanneer verstuur je het geboortekaartje precies?
Vroeger was het gebruikelijk om op de 2e dag na de bevalling al geboortekaartjes rond te sturen en anders al zeker de eerste week hiervoor aan te houden. Tegenwoordig houdt bijna niemand zich hier meer aan. Ouders kiezen zelf wanneer hen dit uitkomt binnen alle drukte en nieuwe indrukken in zo’n eerste periode. In het digitale tijdperk meldt je de geboorte van je kindje immers vaak eerst via whatsapp en/of social media aan je directe omgeving. Daarbij kan je door het geboortekaartje iets langer op zich te laten wachten, kraamvisite bewust wat langer afhouden. In de eerste kraamdagen zit je daar immers misschien helemaal nog niet op te wachten.
Vroeg starten met voorbereiden is wel aan te raden
Toch kan het zeker geen kwaad om je alvast voor te bereiden op het (laten) ontwerpen van de geboortekaartjes. Tegenwoordig doen mensen dit veelal zelf via de tal van websites waarop je kaartjes zelf kunt versturen en ontwerpen. Leuk en handig, maar soms dus ook wel tijdrovend.
Een van die dingen die veel tijd in beslag neemt, is bijvoorbeeld het vooraf bepalen wie er een kaartje gaat ontvangen. Zorgen dat je niemand vergeet is best een verantwoordelijkheid. En bovendien is het onvermijdelijk dat je niet iedereen meteen op je netvlies hebt staan, want misschien ga je ook wel een kaartje sturen naar die ene achternicht die je eens in de twee jaar ziet. Bedenk of je selectief wil zijn of de geboorte van je kind juist groots aan de klok wil hangen. Je keuze zal daarbij natuurlijk ook een beetje van de totaalprijs afhangen.
Schrijf de namen op die in je opkomen en schrijf daar in de dagen daarna steeds iets bij, als er ongetwijfeld nog iemand is die je later nog te binnen schiet. Laat het dus niet op een enkel moment aankomen om dit te bepalen, want door de zwangerschapshormonen kun je sowieso wat warriger en/of vergeetachtiger zijn.
Het volgende punt dat je vast voor kunt bereiden, is het verzamelen van alle adressen. In de praktijk zal vaak blijken dat je een hoop adressen in de loop der tijd toch niet netjes in een adressenboekje bijgehouden hebt. Probeer op voorhand de adressen te achterhalen, wie weet moet je hier weer iemand anders voor raadplegen waar je zo vlak na de bevalling waarschijnlijk geen zin in hebt. Het scheelt al een hoop onrust als je dit op voorhand geregeld hebt.
Ook is het erg helpend om van te voren de enveloppen vast naar jezelf te versturen, zodat je deze vast kunt schrijven. Want juist daar heb je straks met een kleintje in je kraamtijd waarschijnlijk helemaal geen tijd voor (en zin in).
Het creëren van een origineel kaartje dat helemaal naar jouw smaak is, kan ook wat tijd in beslag nemen..misschien heb je nog helemaal geen idee bij het soort kleuren en vormgeving die je wil gaan gebruiken. Soms moet je gewoon ergens mee beginnen, het even laten rusten en er later weer mee verder gaan om ondertussen nieuwe inspiratie op te kunnen doen. Of om weer in een nieuw flow te komen, om het kaartje daadwerkelijk af te ronden en tevreden over te kunnen zijn.
Tot de voorbereidingen behoort ook het oriënteren op prijzen. Geboortekaartjes lopen al snel op in prijs, dus het is handig als je weet welke aanbieders er zijn. Verschillen ze veel van elkaar? Zijn de prijzen realistisch nu je meerdere websites met elkaar kunt vergelijken? Is er een aanbieder die momenteel een leuke actie heeft lopen? Het is fijn om te weten waar je straks aan toe bent. Want het zou bitter zijn om veel tijd kwijt te zijn aan het ontwerpen van een kaartje, terwijl het bedrag vele malen hoger uitkomt dan je van te voren had kunnen bedenken.
Het is dus zeker aan te raden om op tijd te beginnen met wat voorbereidend werk, al is het alleen nog maar het oriënteren op wat je ongeveer wil: een kaart met foto of juist niet, een kaart met naam op de voorkant of liever met gewoon een schattige tekening of spreuk. Zo kun je straks een kaartje versturen waar je helemaal achter staat, zonder al te veel last minute stress van overal nog in moeten duiken.
Hoeveel kost een geboortekaartje?
Dat geboortekaartjes snel kunnen oplopen in prijs is dus inmiddels wel een gegeven. Op de meeste websites komt het ontwerpen van een eigen kaartje al snel uit rond de € 2,50 per kaartje. Als je bedenkt dat je er makkelijk een aantal tientallen verstuurd, weet je dus hoe hard dit kan oplopen.
Daarbij wordt ook vaak over het hoofd gezien dat de kosten van de postzegels er achteraf ook nog bovenop komen. En gezien het aantal kaarten dat je waarschijnlijk verstuurd, loopt dit in zegels ook weer hard op in prijs. Kies je voor een wat dikkere of grotere kaart of stuur je er ook nog een aantal naar het buitenland, dan heb je soms zelfs meer postzegels per kaart nodig.
Goed om te weten is dat je de prijs kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld te kiezen voor een enkele kaart (met alleen een voor-en achterkant) in plaats van een dubbele kaart, die vanzelfsprekend duurder uitpakt. Bovendien is het negen van de tien keer zo dat hoe meer kaartjes je besteld, hoe minder de kaartjes per stuk kosten. Er gaat dan steeds een aantal cent vanaf. Het kan dus juist schelen om maar meteen een flink pakket af te nemen in plaats van later nog steeds kaartjes te moeten bijbestellen omdat je toch nog mensen vergeten blijkt.
Sommige organisaties hebben ook leuke acties. Bijvoorbeeld als je van te voren je uitgerekende datum doorgeeft en je vervolgens daadwerkelijk op die datum zou bevallen, krijg je het bedrag van je bestelde kaartjes uiteindelijk cadeau. Uiteraard zitten er wel voorwaarden aan verbonden, zo moet je een bepaalde periode van te voren de datum hebben doorgegeven. En eerlijkheidshalve moet ook gezegd worden dat bevallen op de uitgerekende datum maar heel weinig het geval is in de praktijk.
Bovenal vind je op veel plekken, met name in de gratis babyboxen die je bij bepaalde winkels kunt bestellen, reclamefolders van websites met kortingscodes voor het bestellen van geboortekaartjes. Je kunt op zo’n website dus eens kijken tussen de voorbeeldkaartjes of er iets van jouw smaak tussen zit en zo met een bepaalde aanbieding flink kosten besparen.
Sla van te voren vast postzegels in
Zorg ook dat je voldoende postzegels in huis heb. Meestal regel je dit in geval van een enkele kaart, meteen via de website waar je het kaartje besteld. Maar als het om grotere aantallen gaat, stuur je de kaartjes meestal eerst in een pakketje naar jezelf toe waarna je de enveloppen zelf schrijft en voorziet van een postzegel.
Bedenk vervolgens of je bepaalde kaarten ook gewoon zelf bij mensen in de brievenbus kunt gooien. Misschien ben je er zelf na de bevalling nog niet toe in staat, maar een familielid, je partner of de kraamverzorgster kan hier wellicht bij helpen als het om adressen in de buurt gaat. Of als je de kaartjes wat later verstuurd, kan dit juist een mooie gelegenheid zijn om te combineren met jullie eerste keer naar buiten gaan met de kleine, tijdens een wandeling met de kinderwagen.
Controleer van te voren goed of het gewicht van je kaart overeenkomt met het aantal postzegels dat je daarvoor moet gebruiken. Ga je boven de 20 gram dan zijn daar momenteel bijvoorbeeld twee postzegels voor nodig. Je wil natuurlijk voorkomen dat de ontvangers van jouw kaartje straks het ontbrekende bedrag zelf moet bijleggen. Wanneer je nog oude postzegels in huis heb is het natuurlijk ideaal die op te maken, maar let dan ook altijd op of het gewicht nog overeenkomt met de regels die daarvoor gelden qua aantal postzegels. Dit is terug te lezen op o.a. de website van de postverzender, wees er zeker van dat je op een recent bijgewerkte website kijkt.
Er bestaan overigens ook speciale ‘geboortezegels’, deze zijn ook gewoon bij het postkantoor en de supermarkt te koop. Deze hebben echter alleen als functie dat ze het voor de ontvanger meteen duidelijk maken dat het om babypost gaat. Helaas bespaar je er geen geld mee, maar als je toch nog postzegels moet kopen kan het leuk zijn dit meteen in stijl te doen. De zegels worden meestal per 50 stuks verkocht en zijn helaas niet los te koop.
Wanneer je ook geboortekaartjes naar het buitenland wil versturen, kun je gebruik maken van een internationale postzegel. Deze zijn ook gewoon op het postkantoor of online te koop. Hiervoor gelden in principe dezelfde gewichtsklassen en bijbehorende aantallen als bij verzending van kaartjes in eigen land. Ook kun je ervoor kiezen om een Nederlandse postzegel te gebruiken (of het aantal dat van toepassing is afhankelijk van het gewicht) en deze dan dubbel te frankeren.
Vraag een gratis proefdruk aan
Een echte ‘must-do’: stuur jezelf eerst een (meestal gratis) proefdruk voordat je de kaartjes definitief besteld. Bijna alle websites bieden deze optie tegenwoordig aan, zodat je kan inschatten of het kaartje echt naar jouw smaak is. Dit voorkomt ook meteen dat je het kaartje direct tientallen keren laat afdrukken met de bijkomende hoge kosten, terwijl je later ziet dat de lay-ou toch niet heeft uitgepakt zoals het digitaal leek of als je toch opeens een spellingsfout ziet. Door weer even wat afstand te nemen van het ontwerpen en later het kaartje daadwerkelijk fysiek te zien, kun je bovendien het best uittesten of je nog steeds achter het ontwerp staat.