Hospiteren

Hospiteren

7 tips waarmee jij die kamer krijgt!

Als je een kamer zoekt in een (grote) studentenstad ontkom je er bijna niet aan: hospiteren. Sta je dan, samen met een groep andere kandidaten die allemaal die kamer willen.. Gelukkig ga jij die hospiteeravond goed voorbereid in met deze 7 tips.

Tip 1: maak indruk met een ijzersterke hospiteermail

“Beste, hierbij wil ik graag reageren op de advertentie voor..”. De kans is groot dat je na deze woorden al tussen de verwijderde items staat. Zorg dus voor een originele hospiteermail die indruk maakt. Probeer hierbij in te spelen op iets uit de kameradvertentie en probeer dit te mixen met jouw persoonlijke verhaaltje. En een leuke foto kan natuurlijk ook geen kwaad.

Tip 2: bereid je voor

Hospiteren en solliciteren. Het rijmt niet voor niets. Een hospiteeravond is eigenlijk een soort sollicitatie. Wel zo handig dus dat je je daarop voorbereidt. Zorg dat je in ieder geval standaardvragen zoals ‘vertel eens wat over jezelf’, ‘wat zijn je hobby’s’ en ‘hoe breng je liefst de avond door’ kunt beantwoorden. Het komt nogal stuntelig over als je bij elke vraag staat te hakkelen. Ook kan het helpen als je al eens hebt gekeken naar je huisgenoten. Wellicht heb je een gedeelde passie waarop je kunt inhaken. Pas natuurlijk wel op dat je niet als creepy stalker overkomt.. 😉

Tip 3: laat je zien!

Een hospiteeravond is jouw moment of fame. Laat je dus zien en neem actief deel aan gesprekken! En cliché maar waar: wees jezelf. Natuurlijk wel de leukste versie van jezelf, maar doe niet als heel iemand anders. Kijk gewoon hoe jij lekker in de flow meekan.

Tip 4: sta er niet bij als een zak aardappelen

Iets waar je wel even extra op kunt letten: je lichaamshouding. Geef daarom een goede handdruk bij binnenkomst, ga rechtop zitten en neem een actieve houding aan als je staat. Even kijken naar de houding van de andere kandidaten kan hierbij handig zijn. En superbelangrijk: maak oogcontact als je tegen iemand praat. De regel is dat je ongeveer 60 – 70% van de tijd dat je met iemand aan het praten of luisteren bent oogcontact maakt.

Tip 5: maak een praatje met de bewoners

Ben je iets te vroeg of is er de mogelijkheid om nog even te borrelen? Grijp die gelegenheid dan aan om een praatje te maken met de bewoners. Dat ene leuke gesprek kan net dat verschil maken als ze tussen jou en nog één andere kandidaat moeten kiezen.

Tip 6: stel zelf ook vragen

Bedenk van tevoren even of er nog dingen zijn die jij graag wilt weten. Zo kom je extra geïnteresseerd over. Vraag bijvoorbeeld of er veel samen gegeten wordt, wat huisgenoten zoal doen en of de huisbaas een beetje relaxt is. Let wel even op dat je je vraag goed timed en vooral ook geen vragen stelt die al geweest zijn. Want dan gaat je geïnteresseerde houding meteen in rook op.

Tip 7: weet wat JIJ wilt

Tot slot nog een tip voor jezelf: kijk goed rond en bedenk of jij jezelf daar ziet wonen. Dit hangt natuurlijk deels af van de klik met de huisgenoten, maar zeker ook met de staat van het huis. Die zooi gaat echt niet veranderen als jij er gaat wonen. En is de kamer zelf eigenlijk wel wat je zoekt? Wees in ieder geval eerlijk en geef het ook aan als je geen interesse hebt. Maak je ook nog eens iemand anders blij.

En tot slot nog een bonustip: zorg dat je op tijd bent. De kans is groot dat je anders direct weer naar huis kunt.

Meer handige tips voor studenten

Tot zover onze tips om te hospiteren. We wensen je natuurlijk veel succes in de zoektocht naar jouw nieuwe kamer. Wil je nog meer handige blogs? Bekijk dan ook eens ons het studentenblog van SmartStudentDeals vol bespaarweetjes, ideeën voor een goedkope inrichting van je studentenkamer en natuurlijk tips voor een nog leuker studentenleven.