Stage sollicitatiebrief

Stage sollicitatiebrief (Tips)

Met deze vijf stappen krijg jij die stageplek!

Voor veel studenten is de stageperiode het hoogtepunt van hun opleiding. Eindelijk heb je écht iets aan wat je voor al die tentamens in je hoofd hebt gestampt: nu mag je dan echt de praktijk in om ervaring op te doen. Helaas gaat het zoeken van een stage niet altijd meteen van een leien dakje. Is er wel genoeg aanbod binnen de richting die jij gekozen hebt? Voldoe je wel aan alle eisen die er gesteld worden? En, misschien wel de belangrijkste vraag: zul je ook aangenomen worden voor de stageplek die jij het liefst wilt hebben?

Veel studenten hebben geen goed beeld van hoe ze met deze uitdagingen om kunnen gaan. Het risico dat ze niet de stage van hun dromen bemachtigen, is daarom relatief groot. Met deze vijf tips proberen we je daarom wat meer houvast en structuur te bieden. Volg je deze concrete tips op, dan wordt de kans al een stuk groter dat jij bij de juiste stage aangenomen wordt.

1) Maak een lijstje van je verwachtingen

Een stage kan heel nuttig zijn, maar dan moet je wel de juiste zien te vinden. Om erachter te komen waar jouw ideale stageplek te vinden is, kun je jezelf om te beginnen afvragen wat je eigenlijk wilt bereiken. Wat wil je leren, welke ervaring wil je opdoen? Weet je al wat je later wilt gaan doen en moet de stage daarbij aansluiten? Of wil je graag iets doen met de bepaalde kennis die je afgelopen jaren hebt opgedaan? Zet het allemaal voor jezelf onder elkaar en ga dán pas naar concrete richtingen en functies zoeken. Zo weet je zeker dat je je niet achteraf hoeft af te vragen waar je al dat werk nou eigenlijk voor gedaan hebt.

2) Kijk welke werkgevers bij jou aansluiten

Aan de hand van stap 1 heb je misschien al een lijstje kunnen maken met mogelijke stageplekken. Het heeft echter geen zin om overal te solliciteren. Dus hoe zoek je nu de beste opties uit? Bij stap 2 is het verstandig om eens naar de bedrijven en werkgevers achter die stageplekken te kijken. Om zoveel mogelijk uit je stageperiode te halen, is het namelijk wel zo fijn als jouw werkomgeving een beetje bij je aansluit. Een vegetariër gaat niet in een vleesfabriek werken, om maar eens een voorbeeld te noemen! Kijk naar de ideologie van een bedrijf en probeer gevoel te krijgen voor de sfeer die er hangt. Bevalt het je? Dan mag deze plek op je shortlist.

3) Schrijf je cv

Een werknemer neemt jou alleen aan als hij ervan overtuigd is dat jij een waardevolle toevoeging aan het bedrijf bent. Een curriculum vitae – kortweg een cv – moet daarvoor zorgen. In dit document staat alle informatie over jouw vaardigheden en ervaring. Het is belangrijk dat je cv volledig is, dus zet al je opleidingen, eerdere banen en persoonlijke informatie erin. Hou het wel beknopt, want de werkgever heeft geen zin om door pagina’s aan gegevens te dreggen. Twee kantjes is ongeveer het maximum. Twijfel je of jouw cv voldoet? Je kunt een professionele cv check aanvragen; daar krijg je advies om je cv zo onderscheidend mogelijk te maken.

4) Schrijf je sollicitatiebrief

Dit is misschien wel de stap waar veel studenten het meest tegenop zien! Een sollicitatiebrief is nog doorslaggevender dan je cv voor een toekomstige werkgever. Je cv vertelt wat je kan, maar je sollicitatiebrief laat zien wie jij bent. Zorg er dus voor dat je dat goed naar voren laat komen. Gebruik je lijst van stap 1 en leg aan de hand daarvan uit waarom jij zo waanzinnig gemotiveerd bent om deze stage te komen doen. Je hoeft het niet letterlijk te zeggen, maar het is belangrijk dat de lezer uit de brief kan opmaken waarom jij zo’n geweldige aanwinst zou zijn. Wees persoonlijk en authentiek, voorkom mooipraterij en lieg vooral nooit – dat komt uiteindelijk toch uit, en dan ben je alleen nog maar verder van huis.

Het is verstandig om je sollicitatiebrief altijd door wat anderen te laten lezen voor je hem op de post doet. Kies daarbij voor lezers die jou goed kennen, zoals leraren, goede vrienden of familieleden. Zij zien het snel als je belangrijke informatie vergeten bent die nog wel van pas kan komen. Ook kunnen proeflezers je op slordige zinnen en spelfouten wijzen die je zelf over het hoofd hebt gezien.

Lukt het je echt niet om iets op papier te krijgen? Je kunt dan natuurlijk ook een sollicitatiebrief laten schrijven door een professionele schrijver. Dat lijkt misschien wat duur, maar het heeft enorme voordelen om één keer een perfect geschreven brief te krijgen. Je kunt hem bij toekomstige sollicitaties namelijk gewoon opnieuw gebruiken met wat kleine aanpassingen. Dat maakt het een goede investering voor de lange termijn!

5) Kom op gesprek!

Na het versturen van je sollicitatiebrief is het afwachten… tot je hopelijk uitgenodigd wordt voor een gesprek! Reden voor een feestje, maar je bent er nog niet. Het sollicitatiegesprek is het belangrijkste onderdeel van het hele proces: nu wil je toekomstige werkgever je nog in levenden lijve ontmoeten voor er een beslissing genomen wordt. Maak je daar niet te druk om: het is geen ondervraging. Zie het als een gezellig gesprek om kennis met elkaar te maken, dan zul je je al een stuk minder zenuwachtig voelen.

Natuurlijk is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt immers niet nonchalant overkomen! Zorg dat je iets van het bedrijf afweet, dat maakt een goede indruk. Noteer ook vooraf al je eigen vragen. Niet alleen is het gewoon belangrijk dat je helemaal op de hoogte bent, het laat jouw werkgever ook zien dat je je zaakjes op orde hebt. Ten slotte natuurlijk het standaardadvies: blijf jezelf. Het kost alleen maar energie als je je anders voor blijft doen, en je zult je er alleen maar ongemakkelijk onder voelen als je ‘als iemand anders’ op de werkvloer verwacht wordt. Spontaniteit en een persoonlijke indruk zijn belangrijker. Wel is het natuurlijk belangrijk om verzorgd te verschijnen. Vaak kun je online wel achterhalen hoe formeel de bedrijfscultuur ergens is: zo weet je zeker dat je je aan de dresscode houdt.

Bovenstaande stappen bevatten alle essentiële tips om die felbegeerde stageplek binnen te slepen. Loop alles vooral rustig door: er is geen enkele reden om overhaast te werk te gaan. Sterker nog, het kan alleen maar nadelen opleveren als je te snel wilt gaan. Spelfouten in je cv maken bijvoorbeeld geen goede indruk en kunnen er zelfs toe leiden dat je helemaal niet uitgenodigd wordt!

HANDIGE SITES

Sollicitego – sollicitatietrainingen. Daar krijg je professioneel advies over je cv, je brief en je verdere verbeterpunten. Door daar intensief mee aan de slag te gaan, kom jij nog beter door je sollicitatieproces heen en vergroot je dus de kans op de perfecte stageplek. We wensen je alvast veel succes!