Geld zaken in het buitenland

Geld zaken in het buitenland

Regel je geldzaken in het buitenland goed

Het is erg belangrijk om je geldzaken in het buitenland goed geregeld te hebben. Als je in Nederland je pinpas kwijt raakt kan je snel weer een nieuwe aanvragen die je thuis gestuurd krijgt, maar in het buitenland werkt dat anders. En er zijn weinig of geen mensen om je heen waarvan je even wat geld kunt lenen in tegenstelling tot thuis waar altijd wel wat vrienden in de buurt zijn. Tevens zijn toeristen vaak een gemakkelijk doelwit voor diefstal; ze letten meer op de omgeving dan op hun eigen spullen en ze weten vaak de weg niet en turen dus naar hun kaart in plaats van naar de bagage.

HOE BETALEN IN HET BUITENLAND?

In een deel van Europa betaal je met de euro en hoef je niet eens te wisselen. Ga je echter wat verder weg dan krijg je te maken met andere munteenheden. Hieronder staan betaalopties uitgelegd:

  • Travellers cheques: deze kan je kopen bij het GWK (grenswisselkantoor). Ze worden steeds minder gebruikt maar zijn eigenlijk nog steeds handig. Ze zijn namelijk volledig verzekerd tegen verlies en diefstal en worden in zo’n geval doorgaans binnen 24 uur vervangen. Bijna overal ter wereld kan je terecht met je Travellers cheques.
  • Bank- of giropas: hiermee kan je op steeds meer plekken gewoon betalen of in ieder geval geld opnemen. Check voor de zekerheid bij je bank wel even of jouw pas ook geldig is in het buitenland en controleer ruim voordat je weg gaat of de pas nog geldig is tot de datum van je terugkomst.
  • Creditcard: met je creditcard kan je ook gemakkelijk betalen, maar niet overal. Als je naar een ontwikkelingsland gaat moet je er niet altijd op rekenen dat ze creditcards kennen/accepteren.

CONTANT GELD

Draag je contant geld in een heuptasje in je broek of in een klein tasje om je nek onder je kleding. Dit soort tasjes kan je kopen bij reiswinkels. Stop vervolgens een klein deel van je geld in je broekzak zodat, als je even iets kleins wilt afrekenen, je niet direct je tasje vanonder je kleding hoeft te halen, je bent namelijk kwetsbaarder als ‘ze’ weten waar je geld zit.

PANIEK

Ga er niet van uit maar zorg wel dat je er op voorbereid bent; je portemonnee/geldtasje wordt gejat. Hoe kan je dit voorkomen en hoe voorkom je, als het leed al geschied is, dat je reis dan direct moet eindigen? Enkele tips:

  • Reis je met zijn tweeën? Verdeel dan het geld en de pasjes/creditcards over jullie tweeën. Als de een zijn spullen kwijt is hebben jullie in ieder geval de ander zijn geld en pasjes nog.
  • Slaap je in een goed en betrouwbaar hotel? Dan is het verstandig om een deel van je geld, pasjes en je paspoort achter te laten in een kluisje. Doe dit niet in een hotel als je het niet helemaal vertrouwd!!!
  • Zet voordat je vertrekt de telefoonnummers van je bank in je telefoon die je kunt bellen als je een pas moet blokkeren omdat deze gestolen of kwijt is.
  • Ben je echt alles kwijt en helemaal alleen? Via Western Union kan geld naar je gestuurd worden vanaf het thuisfront. Je hebt wel een identiteitsbewijs nodig. Heb je die ook niet meer, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Nederlandse ambassade in het land waar je verblijft.

HANDIGE LINKS